Löpning Kom igång 24 inlägg 3693 visningar

Nu ska jag igång! (Behöver tips/råd)

Martin Olsson
1978 • vetlanda
#1
8 december 2009 - 15:04
Gilla 
31 år gammal och har inte haft tid för träning de senaste 10 åren.

Till nyligen vägde jag ca 90kg (178 lång). Efter ändrade vanor är jag nu nere på ca 79kg och känner att det är dags för nästa steg.
Maten är som det jag började med. Jag unnar mig fortfarande en del godsaker, men jag känner att jag äter helt OK. Däremot har viktnedgången stannar (Dock inte gått upp) och jag känner nu att vill börja röra på mig för att ta de sista 4-5 kg + få kondition.

Då jag har små barn, jobb, hus osv så satsar jag på max 2-3 rundor per vecka.

Hur som helst.

Först och främst: Skor? Läst en del om Nikes lätta skor (Free?) Är detta något för mig att satsa på.

Nästa: Hur börjar jag? 20-30 minuter? Ren löpning eller är löpning/gång det bästa? Målet är som sagt först och främst kondition, andra är att gå ner i vikt (Något jag tror kommer automatiskt)

Undrar även vad ni har på er när ni är ute så här års?
< < < 1 2 > > >
1982 • Härnösand
#2
8 december 2009 - 15:12
Gilla 
jag skulle nog vilja påstå att det är learning by doing som gäller.
Alla fungerar ju olika. Att inte spänna bågen för högt är väl ett tips som de flesta ger. Börja med att springa kortare sträckor och öka sedan.

Klädsel köp ett löparsett, finns en uppsjö av märken (vilket som är bästa märket råder det delade meningar om), men det är så mycket skönare att springa i än bomullsbyxor och liknande. På vintern kör jag själv med ett underställ och löpardess bestående av ett par tjockare tights och vindjacka. Sätt på mössan och handskarna sedan är det bara att sticka ut på vägarna/stigarna.
jimmy erlandsson
1984 • uppsala
#3
8 december 2009 - 15:21
Gilla 
Hej!

Började percis som du.. vägde 93kg och är 184cm. Började med att fixa till vikten lite med hjälp av bättre kost. Sedan började jag med långa promenader..ca 5km Med tiden började jag springa vissa sträckor av den. Börja där, o till slut springer du hela sträckan..men låt de ta din tid.. Från april till juni förra året gick jag från att gå 5km till att springa 1 mil. Och sedan fortsatte kurvan med midnattsloppet, halvmaran mm och nu är jag igång med o träna till stockholm marathon.

När du väl kommer igång kommer du inte sluta!

För att få bästa skorna.. gå till en "gå/löp lapp" där hjälper dom dig att få skor som är gjorda för dina fötter. Jag spran milen 6min snabbare efter besöket där!

Kämpa på!
1971 • Nykvarn
#4
8 december 2009 - 15:24
Gilla 
På två rundor i veckan kommer du uppleva stor förbättring, kan du ta dig ut 3 ggr är det ännu bättre. Det viktigaste nu i början är att SKYNDA LÅNGSAMT, konditionen får du upp ganska snabbt men rörelseapparaten tar längre tid på sig att vänja sig vid den belastning som löpträning innebär.

Satsa först på kontinuitet, det är inget fel att blanda löpning med gång om det känns tungt. I början, spring varje pass så lätt så att du tänker "det här var skönt/kul, det vill jag göra igen" när du kommer hem. Tänker du "fy f-n, vad jobbigt, tycker jag du kör för hårt, nu i början.

Satsa på ett par vettiga skor, börja inte snegla på lättviktare på en gång, utan ett par bra skor som passar just dina fötter och ditt steg.

Jag kör med tights, hellre än vindbyxor, till det är en jacka i vind-och vattenskyddannde material bra. Generellt kläder i funktionsmaterial istället för bomull!

Edit, Jimmy var före med ungefär samma synpunkter!

Lycka till!
Martin Olsson
1978 • vetlanda
#5
8 december 2009 - 15:36
Gilla 
Tack.

Jag hittade ett program här: http://iform.se/traning/traningsprogram/lopprogram-spring-5-km

Samtidigt känns 15 minuter nästan "lite" för lite...? Eller är jag ute och cyklar...
Tror ni ett pass på ca 25-30 minuter med gång/löpning i samma combo kommer slita för mkt? (typ 3-4 minuter gång, lika länge under löpning)
1980 • Uppsala
#6
8 december 2009 - 15:42
Gilla 
Några korta delmål är aldrig fel att sätta upp. Det finns ju några färdiga program som man kan testa att följa om man vill. iForms hemsida har några (http://iform.se/traning/traningsprogram/lopprogram-for-nyborjare) men jag håller med Peter: testa lite först så du vet vilka styrkor du har och vad du tycker är roligast med löpningen! Orkar du kanske redan nu springa 20 min i väldigt långsamt tempo? Är det roligaste att se natur och få komma ut i en timma ska du kanske ta promenader med löpinslag. Tycker du om att springa snabbare och "tävla lite" kanske du ska ta 18 min gång och 2 min löpning, sedan 16 min gång + 4 min löpning osv...

Skor tycker jag att man bäst köper i butik, typ Runners Store eller Löplabbet etc. Gå in och be om hjälp, speciellt om du ändå inte tänkt köpa några jättebilliga skor. Skillnaden på pris mellan Stadium och Löplabbet är minimal men på den senare får du iaf lite proffessionell (förhoppningsvis) hjälp!

Däremot kan du med fördel köpa underställ eller dyligt på Stadium, ex Craft. Jag kör på tajts (inte så tjocka men jag klarar +15 grader och ned till -20 grader i samma par) sen en Craft underställströja och en kortärmad funktionst-shirt över det. Glöm inte reflexväst och jacka om det blåser/regnar eller är kallare. Sätt inte på dig för mycket kläder - frys hellre lite de första minutrarna! Löpmössa och löpvantar kan vara bra också när det är kallare (inget hemmastickat för det blir fuktigt och kallt!)
Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#7
8 december 2009 - 15:44
Gilla 
Åh vad roligt för dig att få börja springa! Du kommer att känna dig så stolt!

Jag håller med föregående kommentarer. Det är viktigt att börja lugnt. Risken är annars att du blir avskräckt och bara tycker att det är läskigt. Har du läst tidningen Runners world? En superbra tidsskrift som är lika peppande för en nybörjare som för den som sprungit i många år.

Lämna ditt skoval åt "proffsen". På Löplabbet (loplabbet.se) får du hjälp att hitta skor anpassade efter vad du behöver. Du får stå på en spegel så de ser hur dina trampdynor rör marken, och sedan får du springa på löpband så de kan avgöra vilken typ av isättning du gör med fötterna. Du har den närmaste butiken i Jönköping. Kanske finns det liknande butiker lite närmre, men det känner jag inte till.

I Vetlanda är väl vädret ungefär som i Göteborg såhär års? Ett par fodrade tights alt. underställ och tunna tights(som du kan använda nästan året runt), underställströja och någon lättare jacka eller väst. Tunnt pannband kan vara skönt och vantar i funktionsmaterial.

Ett tips är också att ladda hem poddradioproram på sr.se(programmet "Kropp och själ" är min favorit, och det finns faktiskt ett avsnitt om löpning som var bra). Tiden kommer att flyga fram och du kommer att längta ut till nästa pass!

Mycket nöje! =)
Ewa Lönn
1978 • Sandviken
#8
8 december 2009 - 17:04
Gilla 
Alla är vi olika (som sagts tidigare), men risken med träningsprogram är att man inte följer dem, vilket kan medföra sänkt självförtroende och tappad motivation. Ett tips som jag tycker är bra för att verkligen komma ut de dagar man planerat och inte riskera att "hitta ursäkter" är att man bestämmer sig för att sticka ut åtminstone en liten runda. För motivationen är det viktigt att få till regelbundenheten och lära hjärnan att inplanerad träning alltid (med ytterst få undantag) blir av. Det finns ingen bättre peppning att ge sig själv än att komma hem efter ett pass som man från början helst ville avstå och känna att "jag gjorde det!" Oftast blir man både piggare efteråt och får bättre självförtroende inför nästa träningspass.

När man väl kommer ut tycker jag däremot att det är viktigt att känna efter vad som känns ok. Vissa dagar kommer du att vara mer sliten och då kanske det är bäst att främst promenera, men inställningen från början bör dock vara att du ska jogga. Har du inga särskilda fysiska problem borde du kunna jogga försiktigt hela passet redan från början. En frisk 31-åring bör klara det :) Visst är det bra att ta det försiktigt, men man vill ju uppnå resultat också... Se till att stretcha någorlunda och försök att variera underlag så förebygger du skador.

En annan grej som är super som motivation är att registrera träningen här på jogg.se!

För övrigt håller jag med föregående skribenter angående klädsel och skor. Välj en bra butik med god service. De har full koll på vad du ska välja!

Lycka till :)
Mattias
1983 • Johanneshov
#9
8 december 2009 - 18:55 Redigerad 8 december 2009 - 19:02
Gilla 
Hej! Mina erfarenheter/tips från den första tiden då jag började löpträna är:

* Köp BRA SKOR!
Dels så undviker man onödiga skador och motivationen ökar lite med ett par snygga skor som man dessutom betalat en massa pengar för...

* KONTINUITET!
Se till att komma ut och springa minst 2 gånger i veckan (helst 3 kanske) och att du inte vilar mer än 3 dagar mellan varje pass. Springer du säg var 3:e dag börjar kroppen fatta att den ska springa. Men om du plötsligt vilar 7 dagar glömmer kroppen bort det den lärt sig och man får börja om från början. För mig tog det kanske 2-3 månader - sedan var kroppen helt inställd på att springa och en 7 dagars vila skulle bli olidlig! Så kontinuitet är kanske det viktigaste enligt mig. Speciell i början! Och spring kortare distanser först som du sedan kan öka i längd successivt.

* Anmäl dig till ett lopp!
Genom att anmäla sig till ett lagom långt lopp har man något att träna inför och motivationen ökar lite.

Lycka till!
Pia
1965 • Örebro
#10
8 december 2009 - 20:11
Gilla 
Grattis till din viknedgång. Som tidigare inläggsskrivare rekomenderar jag iforms program. Bra uppbyggnad. Jag började i januari och sprang först efter mil programmet i 5 veckor.Sen började jag på halvmaraprogrammet. För jag hade anmält mig till göteborgsvarvet. Och tänk, det funkade.Så anmäl dig till ett lopp, en bra sporre!
1978 • Trelleborg
#11
8 december 2009 - 21:00
Gilla 
Hej!

Jag har precis som du små barn, hus och heltidsjobb.
Det bästa jag har gjort var att köpa ett löp-band. Helt perfekt när barnen lägger sig kan du springa eller gå en stund.

Dessutom perfekt nu när det är mörkt och kallt ute. Det är lättare att ställa sig på bandet än att dra på sig lager på lager.

Jag har placerat mitt så att jag har tv:n igång på kvällen och då missar jag inte heller favoritprogrammen!

Förutom alla andra bra tips du fått redan rekommenderar jag också detta! Lycka till!
Martin Olsson
1978 • vetlanda
#12
9 december 2009 - 11:07
Gilla 
Löpban är självklart ett alternativ. Men jag sitter inne och arbetar hela dagarna och behöver nog lite luft.

Jag var i min lokala butik igår och de kunde inget om skor, även fast de hade ganska mycket hemma...
Ska till Stockholm nästa vecka, så jag åker förbi både linköping, norrköping och självklart då även storstaden. Vilken butik är bäst att besöka för att få hjälp?
Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#13
9 december 2009 - 11:25
Gilla 
Tror inte det spelar någon roll om du väljer Löplabbet eller Runner´s store... Samma procedur och kunnig personal.
Tror att det ligger en butik av det sistnämda ganska nära Centralstationen
Martin Olsson
1978 • vetlanda
#14
9 december 2009 - 11:27
Gilla 
Vad gäller? Är dyra skor "alltid" bra? Funderar nämligen på att köpa ett par Nike + då jag har en ipod med nike sport kit. Eller är det mer "Rätt mäke för din fot"?
1971 • Nykvarn
#15
9 december 2009 - 12:45
Gilla 
Rätt sko för din fot/diitt steg är viktigare än pris, men räkna dryga tusenlappen för en vettig sko. Runners Store (min absoluta favorit) i Stockholm ligger på Vasagatan mittemot huvudingången till Centralstation, Löplabbet har du på Kungsgatan. Nöjer du dig med en av de vanliga kedjorna så hittar du en av de mest välsorterade Stadium-butikerna på Sergel-gatan.
A Huguet
1961 • Västerås
#16
9 december 2009 - 13:09
Gilla 
Lusten att springa kommer efter ett tag!
Jag började som du, otränad, för 5 månader sedan; sprang korta sträckor, 2.5-3km, varvade gång och springande. Nu tar jag 5 km, varvar fortfarande gång och springande; 1min gång, 5 min springande, till exempel. Det har fungerat bra för mig.
Det som gjorde den STORA SKILLNADEN för mig, var när jag började ha rytmisk musik i öronen när jag sprang; det är så medryckande och härligt.
Jag har dessutom komponerat ihop Playlists som innehåller 1min bitar och 5 min bitar (eller den längd du önskar) så att jag låter musiken styra intervallen, och slipper titta på någon klocka!
I början fick jag pressa mig ut och springa, nu har jag lust att komma ut och tycker det är härligt. Jag kan tillägga att jag springer ganska lugnt och tar inte i så mycket, men formen kommer ändå.
LYCKA TILL, och BRAVO att du bestämt dig, trots det intensiva småbarnslivet!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#17
9 december 2009 - 15:05
Gilla 
Martin,
Du har fått många bra tips över, jag ska inte upprepa för mycket.
Skynda långsamt:
Varvning av gång och löpning, med mindre och mindre gång funkade för mig.
Ett mål om att löpa kontinuerligt i 30-40 minuter inom 5 veckor kan vara bra.
Planera in din träning:
Kör gärna 1 dag träning/2 dagar vila för att vänja kroppen ordentligt i den första 5 veckors perioden. Tidsfällan med familj, hus och jobb kan även vara jobbig. Om du berättar för den du bor med att du verkligen vill komma igång med träningen, och kommer överrens om att den och den dagen har du 90 min egen tid till träning, kan det bli lättare för dig. (Kan även sporra åt andra hållet)

Det verkar väldigt förnuftigt att satsa på bra skor anpassad till dina fötter.

Lycka till
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
9 december 2009 - 17:14 Redigerad 9 december 2009 - 17:16
Gilla 
Martin, grattis till ett bra beslut!

Håller med andra här om att kontinuitet är viktigast, se till att träningen verkligen blir av. Blir det snö kan man dra barn på pulka en halvtimme så man blir genomsvett så slår man två flugor i en smäll. Springa i regn och blåst är ingen svårighet, i början får man se fram emot varmduschen eller bastun efteråt, kanske belöna sig med något gott som man skjutit upp att äta.

Men när du nu vill börja springa, satsa på att göra det bra. Med tre korta pass i veckan (korta pga tidsbrist) vill du nog springa fort när du väl fått upp din kondition, det ger ju bättre träning. Och endorfinet vill man åt när man lärt kroppen att den får ett pass varannan var tredje dag, endorfinet är en bra drivkraft som gör det skönt att anstränga sig bara man är regelbunden.

Jag brukar propagera för ett bra löpsteg och eftersom det tar lång tid att lära om säger jag: gör rätt från början! Låter det krångligt så strunta i det, viktigast är att du kommer ut. Men testa om du kan ta korta steg, men ofta, när du springer så att du inte sträcker fram benet framför kroppen och landar med hälen i marken en bit fram i varje steg, det bromsar och sliter på knäna. Landa under kroppen, som när du springer i en ganska brant uppförsbacke. Kan kännas som om man trippar fram när man är ovan men man vänjer sig rätt lätt. Testa och känn efter.

Nike Free är en kul sko, den låter - eller tvingar - benen och fötterna att bli starka på liknande sätt som när man springer barfota. Kan vara en bra idé att skaffa starka fötter och ben från början. Eftersom du börjar från "noll" som jag uppfattar det känns det som att göra rätt från början. Men det är viktigt att skorna passar fötternas form och det är ju olika för olika märken. Känns det konstigt att springa med korta steg när du provar på löpband så kan det hända att det visar sig att foten landar på ett sätt som gör att du ser ut att behöva någon viss typ av sko och då ska du låta personalen i skobutiken ge råd. Med korta steg får kroppen se till att anpassa rörelserna efter hur kroppen är beskaffad och man blir mindre beroende av hur skorna fungerar.
Till sommaren när du kan prova att springa barfota med barnen på stranden eller på gräsmattan kanske du märker att ditt naturlliga löpsteg ser annorlunda ut, då kan du fundera på hur du egentligen vill springa och kanske får anledning att fundera på att skaffa några andra skor men det är långt dit och då hoppas jag att du blivit riktigt biten.

Att vara inne på jogg.se är en bra början till en god vana!
Sören Snäckerström
1950 • Västerås
#19
9 december 2009 - 18:01
Gilla 
Jag startade löpning för 2,5 år och +15 kg sedan och håller på än. Lästa alla liknande råd som i denna tråd innan jag startade men trodde inte på dessa utan körde hårdare. Efter några månader fick jag problem med för svaga vader som resulterade i bristningar (gubbvader). Fick avbryta löpning i flera omgångar. Satte sedan full fart igen och fick stora problem med olika skador Tog närmare 3 månander innan jag kunde komma igång igen. Lyckades till sist genomföra Stockholm marathon utan skador. Forsatte med Lidingöloppet i höstas. Har i stort sett inte kunnat löpa sedan dess på grund av överbelastade knän. Nu går jag hos en sjukgymnast där jag har fått mycket ovett för mina tilltag men det har ändå gett mig förutsättningar för att komma igång igen. Jag vill inte avskräcka dig med detta men vill poängtera vikten av att börja försiktigt och öka långsamt. Förutom alla goda råd du har fått här vill jag även rekommendera olika styrkeövningar för ben och bål så du slipper skador.
Niclas Vilhelmsson
1967 • Löddeköpinge
#20
9 december 2009 - 20:50
Gilla 
Jag och sambon började för 6 månader sen med ett program från Iform och hade som mål att "komma igång". Löpning och gång i början för att sen bara bli löpning. Funkade för oss. Nu är målet för mig att fixa Broloppet på en hyfsad tid.

Skor: Prova dig fram. Du behöver en dämpad sko eftersom din kropp inte är van vid löpning än. Har du en Intersport i Vetlanda så har de kunnandet, visst är Löplabbet eller Runnerstore bättre men alla bor ju inte i stan.

Håller med de andra om klädseln. Vill du satsa, köp Craft eller liknande, det gör skillnad under passet med bra kläder.

Lycka till.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.