Löpning Träning 12 inlägg 3194 visningar

Tungt att komma igång & hitta motivation...

1971 • Göteborg
#1
22 oktober 2009 - 11:11
Gilla 
Hej!
Jag försöker kämpa mej tillbaka till min forna form i mars. Sedan dess har jag varit sjuk och skadad. För ett par månader sedan startade jag dock träningen igen, men löpningen går väldigt tungt. Förr kunde jag lätt ta milen 3ggr/ vecka. Nu känns mer än 7km oövervinnligt. Har hittat lite inspiration i gruppträningarna på gym:et.

Kan ngn ge mej bra tips hur jag kan hitta tillbaka till formen och motivationen?

Två år i rad har jag ökat löpträningen från årsskiftet, för att hinna i form till GBG varvet, vilket resulterat i 2veckors influensa i mars/april.

Vet ngn vad detta kan bero på?

Tacksam för alla tips och råd:))

Oskar Wigström
1986 • Göteborg
#2
22 oktober 2009 - 13:37
Gilla 
Här är mina 5 cent,
Lägg dina pass på en nivå där dom känns genuint roliga att utföra. Ställ inte in dig på att du ska springa milen 3 gånger i veckan direkt, kanske snarare 3x30-40minuter per vecka i lagom tempo och öka sedan tiden sakta. När du väl har gjort det till en vana så börjar också suget efter att komma ut och det är lättare att lägga in tuffare pass
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#3
22 oktober 2009 - 14:19 Redigerad 22 oktober 2009 - 14:22
Gilla 
Hej Carin.
Jag håller med Oskar. Om du vill komma igång med löpningen igen är det viktigaste att hitta tilbaka till rutinen och glädjen i löpningen. Här gäller det att glömma gamla meriter, och endast tänka på att det ska vara skönt att löpa, totalt utan prestationspress.

Att hitta tillbaka till en rutin kan du göra genom att planera in löpningen i din kalender, t. ex tre pass/vecka i 7 veckor. Det påstås att det krävs 20 repetitioner att komma in i en vana, därav 7 veckor. Varje gång du har planerat in ett pass, tar du på dig träningskläder och ger dig ut. Om det känns skit efter 10 minuters promenad eller löpning, kan du vända om och gå in igen, men ge dig ut oavsett.

Det viktigaste intensitetsmässigt är att du inte spurtar på så att du får blodsmak i munnen och allt bara känns skitjobbigt. Jogga på lugnt och stilla. Ser på din profil att du oftast tränar ganska intensivt. Om du försöker jogga med lite lägre puls, t.ex 10bpm ner, kanske det kommer att kännas som en mycket mera behaglig resa. Det viktigaste nu är att bygga en bas, sen kan du köra igång med mer intensiva pass, när rutinen är på plats. När du står i duschen efter passet och längtar till nästa pass har du tränat precis rätt.

Att du blivit förkyld i mars/april, kan bero på att du har satt hög prestationspress på dig själv inför Varvet, och stressat upp dig av denna orsak, något kroppen känner av. Om du bygger upp det hela lugnt och försiktigt, startar du nu har du alla möjligheter att göra det, kan det hända att du blir mycket säkrare på din löpform och därmed blir du inte stressad över att du snart ska ut och tävla.

Ett sista tips som har funkat för mig. Prova att löpa med antingen musik, podcast eller ljudbok i öronen. Detta har gjort att jag inte tänker på löpning utan glömmer bort att det är jobbigt.

Stort lycka till!
1971 • Göteborg
#4
22 oktober 2009 - 16:53
Gilla 
Jag har tyvärr svårt att hålla igen under mina rundor. Därav brukar ansträngningsnivån vara ganska hög. Känns ineffektivt att slösa bort ett pass. Har provat med MAFFE- takt, men då blir det mest gång. Just nu tränar jag 3st löppass/ vecka samt 4st gruppträningar (BP/ SP/ BOX)/ vecka, med 1-2st vilodagar. Vet inte om dessa gruppträningar påverkar min löpning?!

Jo du har nog rätt, Tom, i att det kan vara psykisk stress som orsakar sjukdomsperioden innan tävlingen. Det är ju detta man tränat för under hela säsongen...Skall försöka hitta min form tidigare för att slippa bli uppstressad.

Tack för era tips!
Oskar Wigström
1986 • Göteborg
#5
22 oktober 2009 - 19:36
Gilla 
Först och främst, har du bestämt dig för att springa 1 mil och håller ett tempo där du inte orkar efter 7 km så har du förmodligen sprungit för snabbt. Klart fyra gruppträningar tar på krafterna och om du kollar på total-tiden i din träningsdagbok så har du ökat ganska kraftigt i mängd, även jämfört med tidigare år. Tror det är viktigt att du hittar en balans mellan aerobisk och anaerobisk träning. Däremot behöver det inte betyda att det är nödvändigt att dra ner på mängden.

Tillbaka till ämnet, pass i lite lugnare takt är inte slöseri, har du haft problem med skador så kan det ju vara extra nyttigt att ta det lite försiktigare. Sen så kan ju vart den aerobiska tröskeln ligga diskuteras. Herr Maffetone tar ju ingen hänsyn till kön och tillhandahåller för övrigt en ganska allmän formel. Testa snarare att ligga i snack-tempo, det ligger förmodligen någonstans mellan ditt nuvarande tempo och 180-formel tempo och det behöver inte kännas att du slösar bort tiden i snigeltempo.

När jag svarade förut så trodde jag du behövde motivationen att ge dig ut men det har du uppenbarligen. Jag önskar att jag själv tränade lika mycket som du men det är på gång. Om målet är att kunna springa göteborgsvarvet under 2 timmar men 7 km känns oövervinnligt så är det snarare motivationen till att köra lägre intensitet som behövs. Klart du ska springa snabba pass också, vill du nå din måltid så är det klart att viss mängd träning måste gå snabbare än 6min/km och det gör det ju. Men har du svårt att springa en och en halv timma i något tempo så är ju det också ett problem du behöver jobba på.

Nu är jag verkligen ingen expert och springer knappt nått med min nuvarande skada men någon poäng har jag förhoppningsvis.

Hoppas det går bra för dig!
Jan Johansson
1964 • Lammhult
#6
22 oktober 2009 - 22:21
Gilla 
Ett gott råd jag kan ge.. skaffa dig en löpkompis som kanske är lite bättre än du.. så får du hjälp att nå milen.. man klarar alltid mer tillsammans..

Lycka till!!
1971 • Göteborg
#7
23 oktober 2009 - 13:50
Gilla 
Utomhus passen blir alltid högpuls träning, medans löpbandet är betydligt minde ansträngande. Förr kunde jag mala på 1-1,5h och samtidigt känna mej avslappnad då jag tittade på TV samtidigt.
Kanske bra sätt att hålla ner på takten att välja löpbandet och istället tänja på tiden?!

Nja Oskar. Jag känner absolut inget sug efter att springa, mer ett måste. Däremot gruppträningarna ger positiv energi mycket pga intruktörens "hejarop".

Jan: Jag har en löparkompis som jag tyvärr bara sporadiskt tränar med. Och när vi väl ses blir tempot lidande då vi måste avhandla div ämnen innan vi bara kan springa. Men som du säjer är det alltid en sporre för att göra sitt bästa.
1981 • Dals-Ed
#8
23 oktober 2009 - 18:49
Gilla 
Testa att springa nya "outforskade" rundor där inte tiden eller längden blir exakt utan på ett ungefär. Känns som du kanske behöver hitta en känsla helt enkelt att det går framåt och inte trampa vatten vilket inträffar lätt om man maler samma runda hela tiden.
Jag lever absolut inte som jag lär så man kanske ska ta det rådet med en skopa salt. :)
1964 • Perstorp
#9
23 oktober 2009 - 18:59
Gilla 
Anmäl dig till mindre lopp gärna ett par i månaden, då måste du bara ut
1971 • Göteborg
#10
26 oktober 2009 - 14:04
Gilla 
Henrik: Det var ett lysande förslag. Jag är som sagt siffer-nörd och blir lätt fast i att jämföra rundorna och analysera orsakerna till uteblivna förbättringar.
Trots att min nivå är "vardagsmotionär".
Jag har tom skaffat GPS så jag kan improvisera mina rundor hur jag vill och det känns som en otrolig frihet. Kanske skall ta till vara på den bättre.
Tack för tipset:))
1981 • Dals-Ed
#11
26 oktober 2009 - 20:50
Gilla 
Kul! Hoppas det funkar nu då också. :)

Känner igen mig i nördanalyserandet, men nuförtiden gör jag det bara månadsvis och inte efter en vecka som tidigare. Har upptäckt hur jag funkar och att stirra sig blind på enskilda pass sällan gör någon glad, iaf inte mig. Det ökar bara stressen att varje pass måste vara perfekt på sekunden istället för att få in en skön känsla och känna det går framåt på det stora hela. Kan jag kapa en hel minut eller två en månad senare på samma runda har det ju varit värt det.
Det är ju förutsatt att jag får göra mig själv rättvisa på träningarna och slippa sjukdom eller skador.

Att undvika micromanagement av tider kan också vara en nystart. Iallafall till en början. :)
1971 • Göteborg
#12
28 oktober 2009 - 11:16
Gilla 
Kommer precis hem från första långpasset på länge! Underbar känsla och ännu bättre då det kändes som om jag tog det väldigt lugnt. Försökte hålla ner på tempot och kollade bara pulsen emellanåt.
Vilade igår. Tror att detta kan ha betydelse.
Henrik: Jag vände siffer-nördandet till något positivt. Bestämde mej för att kolla hur långt det är till stora affären och till mitt gym hemifrån. Kanske ett bra sätt att få nya streckor, bara för mätandet skull?!

Tack för inspirationen:))
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.