Löpning Tävlingar & Motionslopp 24 inlägg 8961 visningar

Tar tacksamt emot tips inför första Göteborgsvarvet

Maria Dellrup
1970 • Södra Sandby
#1
9 maj 2009 - 21:30
Gilla 
Ska springa Göteborgsvarvet för första gången och tar tacksamt emot tips inför loppet. Jag tänker inte bara på saker som kan vara bra att tänka på under själva loppet utan också före och efter.

Tack på förhand och lycka till på lördag!
Maria
< < < 1 2 > > >
1967 • Södertälje
#2
9 maj 2009 - 21:51
Gilla 
Jag kollade på din träningsdagbok och dina längsta pass har varit ca 10,5 km dvs halva Varvet. I ditt fall blir det nog extra viktigt att öppna lugnt så att du har krafter kvar till andra halvan. Men disponerar du bara krafterna rätt så går det säkert bra.

Lycka till!
csaba
1973 • Malmö
#3
9 maj 2009 - 21:53
Gilla 
Det är bara att söka på forumet.
Men eftersom du inte har sprungit så långt på träning heller, så är mitt förslag att öppna försiktigt och öka allt eftersom det käns bra.
Långlopp handlar om att "hushålla" med krafterna och du kanske inte har den erfarenheten än.

Det kommer att bli otroligt trångt och var ute i god tid i din startfåla.

Lycka till.
csaba
1973 • Malmö
#4
9 maj 2009 - 22:02
Gilla 
Ett annat tipps, om det är första gången för dig och inte har speciella tidsmål.
Är att försöka "Njuta" av loppet och rusa inte iväg i början när startskottet går (det är lätt att ryckas med).
Vilket misstag många gör (och sen ser man dom gå vid 5-6km, helt slut) och då är det "plåga" resten av loppet.
Jag brukar tänka (låt dom rusa, jag hinner ikapp dom senare).

Öppna lugnt (det är bättre att gå i början, än att gå på slutet halvdöd).
(detta menar jag så klart om man inte har en tid att gå på).
1965 • Borås
#5
9 maj 2009 - 22:22
Gilla 
Ta det lugnt, ha kul och njut.

Om det sedan inte blir en tid som du är nöjd med så kan du ju alltid komma tillbaka nästa år och slå årets tid, då har du ju lite varvserfarenhet dessutom.
kortben
1966 • GÖTEBORG
#6
9 maj 2009 - 22:35
Gilla 
Kolla när du kommer var din grupp startar så du hittar dit när det närmar sig. Ställ dig i kön till bajamajorna i god tid, stressdrick inte en massa vätska precis innan start som kan klucka runt i magen och ställa till oreda. Om det är lite småkyligt så ta med någon gammal tröja som du kan slänga av dig i starten, eller kanske en sopsäck som du kan ha som cape - jättebra om det regnar. Ta det lugnt och njut av stämningen under loppet!

När du kommmit i mål fortsätter du att följa löparbanan inne på vallen och får din medalj samt får lämna tidtagningschip. När du fått banan och kexchoklad och gått uppför några trappsteg, kan man välja att gå höger eller vänster, välj VÄNSTER det är där det finns dricka och kaffe + ibland något annat gott! Dessutom brukar det vara lättare att komma från området om man fortsätter i vänstervarvet utanför vallen än om man väljer höger över läktaren.

Lycka till!

1984 • Norrköping
#7
9 maj 2009 - 23:32
Gilla 

Sjyssta tips kortben, och ni andra! Tackar för min del också.

Finns en ganska bra video med banan och lite trix på adidas.com/running -> sen väljer man bara göteborgsvarvet. Tror den kan vara bra för att få känsla för banan, och ha lite som uppladdning/mental träning; säger jag som en förstagångstävlare. Ska bli sjukt roligt nästa lördag. : )

Cheers!
Hans Larsson
1961 • Motala
#8
10 maj 2009 - 09:54
Gilla 
Visst skall de bli kul!! Skall själv göra mitt trettonde varv, det blir bara roligare och roligare. Håller med om det där med att inte dras med i början, fram till Älvsborgsbron kan du se som bara uppvärmning, har du krafter ordentligt vid 12-13 blir loppet kul. Att stå långt fram i gruppen är ju inte jättevikigt för tiden eftersom ditt fotchip startar din tid när du springer över startlinjen.

Väldigt viktigt tycker jag är veckan innan. Inga hårda träningar från idag. Kanske ett eller två muka pass under veckan, men det skall vara lätt och inte alltför lång. Tänk på att äta bra med kolhydrater, men du behöver inte överdriva. Vätska lika så dygnet innan. Sist men inte minst, sömn! Oerhört viktigt att vara utvilad för att orka ge järnet, fysiskt och mentalt.

Anpassa också kläderna för att inte få skavsår. Inga oprövade strumpor. Kanske ett plåster på bröstvårtorna (även vi killar), mer än en har stora blodfläckar på tröjorna. Likaså innanlåren.

Till sist mitt bästa tips; Spring inte fortare än att du kan klla publiken och alla banden som spelar. Fetsn är ju hela greje´n med Gbgvarvet, skall man jaga tider finns det bättre ställen (utan 53000 potentiella hinder...)

Lycka till till oss alla!!!
1981 • Dals-Ed
#9
10 maj 2009 - 12:27
Gilla 
Det är lättare sagt än gjort när grupperna börjar röra på sig sakta framåt, adrenalinet börjar pumpa och man vet att snart släpps man iväg som en annan ko på grönbete men FÖRSÖK ta ett djupt andetag och slappna av. Jag brukar själv vara på gränsen till övertaggad i början men vet att min kropp jobbar bäst när den är avslappnad så några djupa andetag och inställningen att det här blir en spännande resa oavsett har hjälpt väldigt mycket för min sluttid. Om x antal timmar är det ju ändå slut så att försöka flyta med så gott det går känns som det är det minsta man kan göra.

Lycka till!
1971 • Hyltebruk
#10
10 maj 2009 - 13:03
Gilla 
Jag sprang första gången i fjol.
Hade inte sprungit mycket längre sträckor än dig (inte nu heller för den delen), men jag vet att jag är seg och envis, så jag var inte så orolig för sträckan.
Jag fick tipset då att inte springa uppför de värsta motluten, dvs Älvsborgsbron med sin hemska "knix" innan bron börjar och på hemvägen även Götaälvbron (vilken inte är lika dryg, men där är benen mattare). Ett sätt att hushålla lite med energin. Jag orkade då springa hela vägen, med de två backarna som undantagen.
Är du ovan vid asfalt, sök upp och spring i vägkanterna där det går, det kan löna sig i längden.
När det gått några kilometer, hitta en lämplig rygg och lägg dig efter, det tyckte jag kändes tryggt och jag kunde fokusera på annat än tempot (bytte rygg då och då).
Tanka ordentligt med vätska dygnet innan, men sluta drick runt 1½-2 h innan så du inte blir så kissnödig under loppet.
Som någon annan sa, ställ dig i kö till bajamajorna i tid! I fjol fick jag ta en buske efter att jag insåg att jag inte skulle hinna i tid. Inte hela världen i och för sig!
Drick lite vid varje kontroll, så slipper du "kluckandet" i magen men håller dig vätskad eftersom du kommer att vara ute länge. Ta muggen i slutet av borden så är det mindre trängsel.
Sov ordentligt nätterna innan så att du är ordentligt utsövd, det är jätteviktigt för kroppen.
Ingen MP3 i öronen - njut av omgivningarna och publiken!

Lycka till - det kommer att gå lysande!!! :-)
Patrik Norrlund
1982 • Göteborg
#11
10 maj 2009 - 17:33
Gilla 
Ett bra tips är att ta rygg på andra. Särskilt t.ex. på Älvsborgsbron där det kan blåsa motvind, men även annars för det blir mentalt som att man bara hänger med... Fast man ska å andra sidan inte luras att springa bakom någon för långsam eller för snabb, det kan straffa sig.

Se dig omkring! Fina hus, fin utsikt, kul med så mycket folk och musik - dvs positiva känslor! Musse har gett tipset att när man är riktigt trött så kan det faktiskt underlätta att le - jag har provat det och det känns faktiskt lite bättre! :)

Ha inte för mycket kläder, ibland ser man folk som efter ett par kilometer knyter jackan runt höften - ingen hit. Jag har linne (om det inte blir riktigt kyligt) och en engångsponcho som jag slänger av mig 1 min före start. Kan kännas lite knäppt men man håller sig varm :)

Lycka till!
1978 • Göteborg
#12
10 maj 2009 - 18:13
Gilla 
Som några sagt är det bra att ha lite varmare kläder att ha på sig innan start, som man kan ta av sig en minut före starten går. Men ännu viktigare enligt mig, är att få på sig varma kläder så snabbt som möjligt efter loppet. Eftersom du antagligen har tagit ut dig mer än någonsin innan, kommer du väldigt lätt börja frysa, och det varken känns bra eller är bra. Så, snabbt på med varma torra kläder när du är klar. Och tänk även på att få i dig energi snabbt när du kommit i mål.

Har du inga större målsättningar gällande tiden, så skall du bara njuta av stämningen. Det kommer bli en jättekul grej om du inte springer över din förmåga.

Om du springer långsammare än de omkring dig - håll till höger!
Marie Sandblom
1974 • Munkedal
#13
10 maj 2009 - 19:39
Gilla 
Om man har en gammal tröja/poncho/sopsäck för att hålla värmen innan start och tar av sig den precis innan man ger sig iväg, vart gör man av den? Slänger den på marken så alla bakom snubblar på den? Eller finns det tillräckligt medsoptunnor strategiskt utplacerade till dylikt? Många tröjor måste det ju bli efter 53000 löpare?
kortben
1966 • GÖTEBORG
#14
10 maj 2009 - 20:08
Gilla 
Många tröjor blir det...
Kanske ett tips för den som driver second-hand-affär? Drivor med tröjor - bara att plocka!
Ska man slänga tröja el dyl. får man ju hålla sig på ena sidan av startfållan och slänga den utanför avspärrningen, ibland finns den kvar efter loppet, ibland inte.
Marie Sandblom
1974 • Munkedal
#15
10 maj 2009 - 20:23
Gilla 
Eller ett tips till arrangörerna? Samla in och skänka till välgörenhet?
1971 • Göteborg
#16
10 maj 2009 - 20:34
Gilla 
Mitt tips är: inga nyrakade armhålor. Tejpa fötterna om du har lätt för att bli varm/ svettig så slipper du blåsor/ skoskav. Ta med dextosol eller ngn nöt/russin proviant under/ efter loppet om din mage gillar sportdryck.

Förra året, som var mitt först, hade jag musik i öronen. I år skall jag springa utan, för nu är det jubileeum och fest. Det får man ju inte missa!

Lycka till!
Per Arneng
1978 • Mölndal
#17
10 maj 2009 - 20:36
Gilla 
Har oxå funderat på det med att skänka kläder från gbg varvet. GBG varvet borde göra en grej av det och då kan man ju ta med lite finare tröjor o annat för att man då vet att det går till välgörenhet. Finare kläder kan ju säljas vidare i secondhand affärer och göras om till pengar som är lättare att hjälpa med. Sletna grejer slängs kankse av secondhand affärer?
csaba
1973 • Malmö
#18
13 maj 2009 - 19:59
Gilla 
jan persson
1970 • göteborg
#19
13 maj 2009 - 20:20
Gilla 
Kör du bil, ställ dig långt från starten och ta spårvagnen till starten istället. Jag bor nära starten och det brukar vara totalt kaos där!
Lycka till på lördag!
Taina Visandius
1968 • Halmstad
#20
13 maj 2009 - 20:25
Gilla 
Sprang mitt första lopp förra året och hamnade således i slutet på startgrupperna. Detta gjorde att jag kom i mål strax före kl 18.00. Hade en tröja jag slängde inför start men i målgången frös jag väldigt mycket. Läpparna var helt blå enligt andra löpare. Kylan som kom tärde mig mycket. Jag sprang i kortärmat och halvlånga tights. Den enda varma drycken som fanns till hands direkt efter mål var kaffe och det dricker jag inte, även om jag fryser. Vad man kan göra för att undvika kyla efter målgång? Har ingen som tar emot mig vid målgång. Vad kan man lägga sina kläder för att snabbast få tag på dem, helst utan att lämna själva målområdet för tävlande, (området för massage och annat som bjuds på förutom kaffe)? För köerna till själva väskinlämningen är nog inte så lång vid 17-tiden så därför är tiden marginel att ta sig mellan väskinlämningen med kläder och området vid startlinjen.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.