Löpning Avancerad träning 7 inlägg 2524 visningar

uppladdning inför två marathon

Hanna Andersson
1975 • Stockholm
#1
15 januari 2009 - 11:12
Gilla 
Hej!

Förra året sprang jag min första marathon och fick blodad tand. I år hade jag tänkt springa Berlin marathon och precis som förra året följa uppladdningsprogrammet på marathon.se (3.30). Det sätter igång i mitten av mars och Berlin marathon går den 19 september. Jag hade även anmält mig till Stockholm marathon, men under hösten och vintern har förkylningar och influensa avlöst varandra och dessutom lyckades jag stuka foten rejält i november, så jag la Stockholmsplanerna på hyllan. Istället har jag satsat på varierad grundträning, så som spinning, pump, core och ett par lättdistanspass löpning i veckan. MEN det vore ju så kul att springa i Stockholm också. Det behöver inte gå lika snabbt som i Berlin och jag vill fortfarande prestera som bäst till hösten. Hur tycker ni jag ska lägga upp träningen om jag vill springa Stockholm också?
1981 • Göteborg
#2
15 januari 2009 - 11:18
Gilla 
Träna mycket mängd lågpuls - i 2 månader framöver. Mängd - mängd, för att bygga upp hårdheten, immunförsvaret, leder, kappilär osv
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#3
15 januari 2009 - 16:27
Gilla 
Det är klart du fixar båda två.
Det som är viktigaste just nu känns som det bör vara att komma igång med långpassen. Har du haft en såpass bra grundträning som det låter som, så är du ju redan i hyfsad allmänkondis så att införa ett långpass och successivt öka på det.
Känner du att du vill hoppa på Szalkais program eftersom det funkade bra sist så gör det nu med, han är väl bara i vecka 7 just nu och det är fortfarande långt till Stockholmsmaran och bör gå ganska smidigt att fasa in dig i hans program. Om inte annat kanske du kan ta hans 4h-program och köra just nu och känna dig fri att öka på kvalitén lite när det känns bra eller skifta upp till 3.5h-programmet när du känner att du vill.
Den viktigaste biten blir efter Stockholm Marathon, att du ser till att få en bra återhämtningsperiod med lagom mycket lugn löpning innan du drar på träningen igen. Har du sprungit Stockholm på en tid du tycker känns okej enligt dina mål ovan kommer du inte ha några större svårigheter att hoppa in på rätt vecka i Szalkais 3.5h-program (blir väl typ vecka 13-14, Stockholm går ju 30/5 vilket motsvarar vecka 10 om du anpassar hans program till Berlin).
Colm O Callaghan
1973 • Huddinge
#4
15 januari 2009 - 19:33
Gilla 
Hej Hanna

Du kunde kanske tänka på det på det här sättet. Ta Stockholm marathon lite lugnare och gör det för att det är kul men satsa egentligen på Berlin. dvs, ta Stockholm som en väldigt lång och tuff träningspass men ta inte i 100% så att du inte behöver spendera alltför mycket tid för att återhämta dig. Sedan, kan du använda sommarmånaderna att bygga formen ytterligare och springa en riktig bra Berlin marathon. Berlin är platt och många har sprungit sin bästa tider där.
1977 • Örnsköldsvik
#5
15 januari 2009 - 21:36
Gilla 
Jag hade satsat på Sthlm på en så bra tid som möjligt (om det nu var ungefär 3:30) för att sedan tillgodogöra mig både all träning och den tävling man då har med sig inför höstens lopp i Berlin. Gör du en mara på 3:30 så har du absolut inga problem med återhämtningen. Jag tror du hade klarat dig med mindre än halva tiden mellan loppet.

Den första gången jag sprang två maratonlopp samma säsong kapade jag nästan en halvtimme till det andra loppet (2 månader emellan, varav jag nog vilade nästan hela den första...).

Ifjol var jag i bättre form och sprang då först Lidingö Ultra (50 km) i maj varpå jag underhöll formen skapligt under sommaren (helgen efter Lidingö satte jag f.ö. rekord med mer än 5 minuter på halvmaran). Det resulterade sedan i pers på maran med 19 minuter i augusti. Jag är knappast elitlöpare utan snarare en halvslö motionär med ganska dålig kontinuitet i min träning.
Kan jag så kan du är budskapet.

Det finns ännu gott om tid att hoppa på träningsprogrammet och följa det till Sthlm. Efter någon veckas vila och återhämtning kommer du sedan att hitta ditt livs form i början av juli. Det är iaf min prognos... Lycka till och ha roligt!
Hanna Andersson
1975 • Stockholm
#6
16 januari 2009 - 14:00
Gilla 
Tack så väldigt mycket för dessa värdefulla synpunkter! Jag ska titta lite på bägge programmen och se hur man bäst skarvar ihop dem. Nu känner jag mig grymt sugen och peppad att köra igång. Det får bli långpass i helgen. Gött.
krister Hällgren
1968 • huddinge
#7
16 januari 2009 - 22:22
Gilla 
Långpassen är viktigaste komponenten för att få en trevlig mara
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.