Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 647 visningar

Salomon Speedcross 5, åsikter och hjälp?

1987 • Örebro
#1
11 oktober 2020 - 13:25
Gilla 
Hej,
har på senare tiden sprungit i Speedcross 5, min första riktiga Trailsko, gillar den dock har jag stött på ett problem... Upplever den för stel för min smak. Springer där det det är en hel del rötter och stenar. Problemet jag upplever är att den är för stel och hämmar min naturliga fotrörelse. Detta sker när jag kliver med halva foten på en sten/rot. I stället för att låsa skon flexa lite så vikter sig fötterna i en snerrtande rörelse.

Någon som vet om man kan göra något åt detta eller kan rekommendera en bra dämpad trailsko som tillåter lite mer rörelse?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
11 oktober 2020 - 15:51 Redigerad 11 oktober 2020 - 15:56
1 Gilla 
Jag har Speedcross 4, så jag kanske inte borde... men, Speedcrossarna är ju skor med ganska högt drop, 10 mm, har läst om fler som tycker att de är ganska vingliga, kanske det du känner? De är ju rätt smala också, och hälen ligger på 30 mm höjd. Eller menar du sulstyvheten, typ att du inte känner underlaget riktigt? (Vissa skor har en del som kallas "rockplate" för att minska känslan av genomtramp, Speedcross har inte det men 5 har mer dämpning i framfoten än 4.)

Jag har andra trailskor med hyfsad dämpning men lägre drop, typ VJ XTRM med ganska styv sula och 4 mm drop, medan Inov-8 X-Talon 212 har en mjuk och böjlig sula och 6 mm drop. Köpte också nyss en begagnad Saucony Switchback ISO, lågt drop, mjuk sula med en massa små dubbar istället för grov mönstring.

Kan inte säga vad som är bäst för dig, men det finns en massa alternativ att kika på, lycka till och hoppas du hittar något som funkar för dig!

Gammal tråd här, men sök även utanför jogg: https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=52215
1987 • Örebro
#3
11 oktober 2020 - 17:11 Redigerad 11 oktober 2020 - 17:11
1 Gilla 
Tack för svart, ja vinglig är det rätta ordet. Precis så jag upplever dem.

Tex om jag får ut på tomten och ställer mig lite snett på en kantsten så får jag denna effekt antingen står jag på stenen eller så vrickas foten väldigt snabbt och icke förlåtande. I landvägsskorna får jag inte alls denna effekt vilket aldrig varit ett problem där, ska tilläggas att jag springer mycket grusväg i varierad kvalité med landsvägsskorna.

Som du säger kan det vara en kombination utav hög häl och smal sula som gör det (Skridskokänsla). När det är jämnare underlag samt bredare stig så är de toppen. Men så snart det blir mer snårigt och tekniskt med rötter och sten så fungerar de inte för mig.

Nu 7h efter passet så ömmar de i mina fotleder..
1982 • U
#4
11 oktober 2020 - 17:36
Gilla 
Jag har stora problem att springa trail i en såpass hög sko. Blir vingligt helt enkelt och det känns inte som man har kontakt med marken. Efter lite provande har jag kommit fram till att salming och icebug gör skor jag gillar och då har jag kört orienteringsvarianterna, dvs ganska tunn sula och lite lägre dropp. Just nu har jag salming OT comp och Elements 3, samt icebug zeal i garderoben.
1987 • Örebro
#5
11 oktober 2020 - 17:46
1 Gilla 
Tack för svar!

En anledning till att jag valde en sko med mer sula från början är att jag haft problem men tunna landsvägsskor. Men såklart mycket mjukare i skogen.

Nu till hösten/vintern så föredrar jag gtx varianter. Men ska kika på de förslagen ni givit mig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.