Löpning Träning 54 inlägg 5435 visningar

Träning med lätta förkylningssymptom i Coronatider?

1983 • Bandhagen
#1
16 mars 2020 - 14:00 (Redigerad 16 mars 2020 - 14:17)
Gilla 
Hej,

Är intresserad att höra hur ni andra tänker kring löpträning med vaga förkylningssymptom nu i Coronatider?

Rent specifikt i mitt fall har jag haft lite rinnig näsa och jättelite extra slemmig i halsen i 1,5 veckor, hade lite småtungt huvud i helgen. Känner mig mycket bättre idag, men den rinnande näsan och lite halsslem är kvar.

Sprang en hel del i slutet av förra veckan utan att symptomen försämrades märkbart ... så man är ju sugen att hålla igång träningen för att hålla igång allmäntillståndet för ett starkt immunförsvar.

Men samtidigt vet man ju aldrig vad det är man går och bär på i dessa tider med Corona, som visst kan ge väldigt vaga symptom för vissa.

Hur tänker ni?
< < < 1 2 3 > > >
1991 • Norrköping
#2
16 mars 2020 - 14:11
3 Gilla 
Jag kanske är fel person att fråga. Är aldrig sjuk utan för egen del stannar det vid lite slemmig hals och snor. Med de "symptomen" tränar jag alltid. Skulle jag vara nojig skulle jag träna lugnt. För egen del kan en lugn miljogg i princip likställas med en promenad ansträngningsmässigt.

Så jag hade tränat. Eftersom att du verkar något orolig så hade jag tagit det väldigt lugnt.
1983 • Bandhagen
#3
16 mars 2020 - 14:28
Gilla 
Tack för svar Marcus! Lutar väl mot den strategi du nämner, att träna, men ta det lugnt.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#4
16 mars 2020 - 15:30
4 Gilla 
Läs här: https://www.svt.se/sport/friidrott/idrottslakaren-tecken-pa-att-du-ar-for-sjuk-for-att-trana

Bara feber eller 20% högre vilopuls som är någon fara. Förkyld, irriterad i halsen, inga problem (enligt läkaren).
1965 • Täby
#5
16 mars 2020 - 19:18
2 Gilla 
Jag hade lite hals-ret och sånt sista 2 veckorna. Råkade sammanfalla med rehab av ett sket-ben. Körde på som vanligt, men sket-benet gjorde att jag inte kunde/ville dra upp pulsen - så jag fick liksom en block på den biten "på köpet".

Har en sambo som hostat senaste 2 veckorna, varit hemma (oavsett Corona). Det svåra är ju att man nojjar och tror att man har nåt mest hela tiden när det finns folk runt en som har grejer. Jag vill inte hamna i ett läge där jag "aldrig törs träna" pga inbillning. Men, försöker att känna efter noga, och ha koll på pulsen.
Jan
1965 • Vintergatan
#6
17 mars 2020 - 07:52
1 Gilla 
Jag kör som vanligt och har ingen oro gällande Corona, vars primära symptom är feber och torrhosta, inte rinnande näsa som vid flunsa.
Har tre inställda dagar i år, två pga hög vilopuls och halsont, den tredje pga magsjuka. Sedan har det nog varit ett par veckor med flunsa och snörvel runt ovanstående, där jag sprungit som planerat eller lufsat lugnare/kortare, beroende på hur det känts när jag kommit igång.
1984 • Stockholm
#7
17 mars 2020 - 13:30 Redigerad 17 mars 2020 - 13:59
4 Gilla 
Jag brukar vanligtvis tänka "kan man jobba kan man träna" undantaget halsont kanske. Normalt sett har det 2 syften för mig - dels att inte jobba när det är tydligt att jag behöver vila och dels att inte hoppa över träning allt för lättvindigt vid minsta förkylning utan snarare anpassa den och köra lugnare om det behövs.

Corona-tider påverkar när man bör gå till jobbet men jag tänker nog inte att det påverkar när man bör springa (givet ensam, utomhus). Är man sjuk ska man förstås inte träna, men det är ju ingen nyhet. Har inte hört något om att corona utan symptom skulle vara något särskilt riskfyllt att träna med jämfört med andra virus? Det är väl dessutom inte som att det är särskilt mycket större risk att ha en infektion i kroppen än vanligt i Sverige (än så länge iallafall). Men det är bara vad jag själv tänker om det.

Och när kollegor skippar lunchjoggen för att dom är "krassliga" så kan jag aldrig låta blir att tänka för mig själv att -"mm, då borde du antingen stannat hemma eller så vill du kanske skippa idag"
Josefin
1988 • Solna
#8
17 mars 2020 - 16:19
Gilla 
Fundrar lite på corona, eftersom det jämförelsevis ofta tycks leda till problem med andning och lungor, om det därmed kan vara farligare än andra virus/sjukdomar att träna med? Inte hittat någon info alls om corona och träning.

Jag (med minst sagt oklanderigt immunförsvar) är lite skraj att få corona utan att märka det och därmed ovetandes gå ut och träna sönder lungorna ;) Men den oron kanske bara är att släppa?
Östermalms IP
#9
17 mars 2020 - 17:08
Gilla 
Håller med Josefin. Har man tungt att andas bör man nog hålla sig ifrån löpning någon vecka. ;-)
2001 • Bromma
#10
17 mars 2020 - 18:54
Gilla 
Den oron kan du nog släppa...Jag vet inte riktigt hur man skulle träna sönder lungorna utan att märka att någon känns skumt. Låter lika sannolikt som att man bryter benet under långpasset och vänder för att springa hem
Östermalms IP
#11
17 mars 2020 - 19:24
Gilla 
#10 risken med Internet. Vem som helst kan säga vad som helst. Vem ska man tro på?

Mitt enkla bidrag i debatten: Hört talas om lunginflammation?
malmö
#12
17 mars 2020 - 20:28
Gilla 
Jag skulle hoppa att träna och nöja mig med att motionera.
Har hört att det kan vara direkt livsfarligt att anstränga sig .
En promenad räcker eller liknande.
Känner dig krasslig så innebär det att du redan har försämrat immunförsvar och kan lättare dra åt dig något värre
1972 • Hammarby Sjöstad
#13
17 mars 2020 - 20:50
3 Gilla 
Ser ingen anledning till att förhålla mig annorlunda till Coronavirus än till alla andra virus, och bakterier för den delen heller.
Symptom från käken och neråt är inte löpbara. Dvs halsont och symptom nedanför. Tex hosta, tung andning osv.
Ovan käken, som snuva, är löpbart.
Feber är såklart aldrig ok.

Att gå på symptom istället för att fundera på huruvida det är Coronavirus eller inte, är min hållning. Det är helt enkelt ett virus som kan ge influensa, precis som många virus.

Om man har snuva, behöver man ju inte springa i folksamlingar eller nära inpå andra. Ta ut svängarna lite kanske :) särskilt runt de äldre <3

Krya på dig och till er alla, fortsätt spring och håll er friska :)
Hasse A S
1953 • Munkedal
#14
17 mars 2020 - 22:42
Gilla 
Nu i Coronatider tänker jag inte annorlunda än tidigare.

Har jag ont halsen, feber eller influensakänning i kroppen. Ja, då tränar jag inte. Om jag är lite snuvig, tränar jag.
Framförallt ser jag till att inte börja träna för tidigt efter en sjukdomsperiod.
Vid några tillfällen har jag, efter en sjukdomsperiod, känt mej frisk. Tagit en promenad och kommit hem alldeles skakig och insett att jobbet och träning får vänta ett tag till.

Bättre att vila en dag för mycket än en dag för lite!
2001 • Bromma
#15
17 mars 2020 - 23:26
Gilla 
#11 jo det har jag men känner man inte något när man har lunginflammation? Eller är allt frid och fröjd
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#16
18 mars 2020 - 05:44
1 Gilla 
#15 En starkt individ känner inte alltid en begynnelse till lunginflammation.

2010 sprang jag Ett Sylvesterlopp, lite snorig och slem i halsen från en förkylning. På natten bröt skiten ut. Blev många veckor med vila. Inte värt! Du kan kika i min träningsdagbok på början av året 2010, gråa siffror. Efter den lunginflammationen utvecklade jag en sämre tolerans för kyla/värme och hostar för minsta lilla. (https://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=2894291J

Så vila om kroppen ärr tung, du hinner träna. Eller åtminstone ta de lugnt och kör hårt sen :-)
Stockholm
#17
18 mars 2020 - 20:54
1 Gilla 
sålänge du tränar utan att bli kraftigt anfådd så minskar du risken att få hjärtmuskelinflammation.
2001 • Bromma
#18
18 mars 2020 - 21:55
1 Gilla 
Då ber jag om ursäkt och mitt inlägg kan ignoreras. Jag trodde faktiskt man kände av lunginflammation baserat på infon från 1177s hemsida
1984 • Göteborg
#19
11 april 2020 - 20:54 Redigerad 11 april 2020 - 21:00
1 Gilla 
Är mycket förvånad att ingen är inne på att har man symtom ska man stanna hemma och isolera sig?
Utifrån beskrivningen så låter det ju som att du själv tror (trodde, antar jag vid det här laget) att du har lättare förkylningssymtom, vilket visserligen absolut inte behöver vara Corona, men kan inte heller uteslutas, eftersom snuva/nysningar och särskilt halsont -kan- vara det, även om det finns vanligare symtom som feber och torrhosta. Förkylningssymtom = stanna hemma och isolera sig (inte bara bli utkastad från jobbet).

När tråden skrevs så hade vi inte fått lika mycket info och lika hårda direktiv (man kanske inte hade hunnit ta till sig det hursomhelst), för TS lär det ju vara en ickefråga nu men tyckte diskussionen borde upp om fler söker svar på frågan i tråden.

Och ja, det är inte ett helt lätt ämne, ska stackars pollenallergiker behöva hålla sig inne hela våren? Är reglerna helt i onödan? -Det senare kan man ju spekulera om men det är ju inte OK om man som enskild person beslutar att strunta i direktiv för att man själv inte är orolig. Att det finns svårbedömda fall är en annan sak, som t ex för den som känner igen sina allergisymtom, men att man ger sig ut i allmänheten fastän man själv upplever förkylningssymtom är inte ett av dom.

(ber om ursäkt på förhand för tonen, vill ju egentligen inte låta som en surtant, samtidigt som jag ser det som ett allvarligt ämne och då låter det därefter...)
1963 • Linköping
#20
11 april 2020 - 21:45
2 Gilla 
Jag skulle inte göra någon större skillnad bara för att det är Coronatider men oavsett om jag skulle ha några symptom eller inte så gäller det att hålla avstånd till andra när man är ute. För sin egen skull och andras.

Har sprungit mycket i skogen på senare tid och det är ganska många pensionärer ute och går och det kan vara trångt. För deras trygghet tar jag långa omvägar ut i skogen, motsvarande på cykelbanor och gator. Smittorisken i bägge riktningar lär vara försumbart liten så länge man inte hostar eller nyser precis bredvid någon.

Risken är oerhört mycket högre när man går och handlar, folk hostar och nyser i affären utan att hålla för munnen även i dessa tider tyvärr.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.