Löpning Rundor & Kartor 8 inlägg 3087 visningar

Kort rundvända för långpass

1997 • Uppsala
#1
15 september 2019 - 12:08
Gilla 
Hej!

Jag har flyttat till en stor stad i Asien för utbytesstudier i 4 månader. Mitt boende och univerditet ligger väldigt centralt och min enda möjlighet för löpning är vid en park i närheten med en rundvända på ca 1km. Jag tränar för ett marathon 1 december.

Jag tycker det är extremt tråkigt att springa varv efter varv på samma ställe under långpassen trots podcast eller musik. Hur kan jag ändra min inställning eller tankebana för att få alla dessa långpass på samma rundvarv att bli stimulerande?

Tack för svar!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
15 september 2019 - 17:59
Gilla 
Förutom att byta håll emellanåt...
Men dela upp rundan i delmål, om du har bestämt dig att springa t ex 10 km så blir ju 1 km-varv smidigt att räkna procent av totalen på. Det lurara min lilla hjärna iaf.

Är det absolut bara parken du kan/vill springa i? Eller kan du få till några km till/från, kanske till annan park? Jag bodde i Shanghai några år, iofs i en ganska lugn del av centrala staden, men tidig morgon var det alltid väldigt lite folk ute och efter kl 19 var det hyfsat att ta sig fram, men trottoar-spring då alltså. Runt mitt kvarter var det t ex 1,25 km trottoar.

Hoppas du hittar din pepp!
Östermalms IP
#3
15 september 2019 - 18:26
Gilla 
Vet inte hur staden du bor i ser ut. Men jag var på kurs i en vecka på Manhattan. Där är det gränsfall till omöjligt att springa längs med Avenyerna pga alla tvärgator och tillika korsningar.

Men då tog jag tuben till Central Park och sprang där. Gjorde så flera gånger under min vistelse där.

Kanske kan vara ett alternativ där du är? Dvs åk en bit ut så hittar du säkert någon litet längre runda.
Daniel
1979 • Stockholm
#4
15 september 2019 - 20:06 Redigerad 15 september 2019 - 20:07
Gilla 
Lider med dig, själv blir jag less även på mina längre rundor och måste variera dom en del.

Det enda som funkar för mig på varvbana är intervaller. Kan du köra något långpass med någon slags fart-variation? T ex 1 km mara-fart, 1 km jogg-vila har jag sett rekommendationer på.

Går det att hitta något sätt att göra varvet längre? Springa i en åtta eller på något sätt ett varv inuti det yttre varvet?
1980 • Mölnlycke
#5
16 september 2019 - 10:29
1 Gilla 
Jag tror också att du delvis kommer vänja dig. En vinter hade jag problem med hosta och kunde inte springa när det var kallt ute. Jag sprang då enbart på löpband vilket såklart är ännu tråkigare än en kort runda men efter ett tag vande jag mig och tänkte inte så mycket på det. Misstänker att det skulle kännas jobbigt i början om jag tvingades in igen men hellre det än att inte springa alls. Ljudböcker gör dock stor skillnad för mig.
1997 • Uppsala
#6
20 september 2019 - 04:48
Gilla 
Tack för alla svar!

Har hittat två andra parker nu i närheten, så kommer få lite variation åtminstone! Blir att beta igenom många poddar och många spellistor under hösten helt enkelt.
1963 • Göteborg
#7
21 september 2019 - 00:32
1 Gilla 
En storstad innebär ofta bra kollektivtrafik. Pröva att åka ut 2-3 mil och spring sen in mot centrum en lämplig väg. Att du får gå sista halvmilen, på grund av trafik och trängsel är väl en hygglig träning ändå kombinerat med nedvarvning. På en mara är det ju inte ovanligt att behöva gå sista biten in mot mål.
1984 • Göteborg
#8
22 september 2019 - 19:16
1 Gilla 
#8
Sjukt imponerande!

Som någon redan varit inne på borde det ju vara ganska jämförbart med att springa på löpband, enformigheten alltså. Finns det förresten något löpband tillgängligt för dig? Borde ju kunna räknas som variation även om det också är enformigt...
När jag kört löpband regelbundet har jag satt ihop en spellista med musik som varierar mycket i tempo och energi, även inom låtarna, en del riktigt speedade låtar med också, och kört fartlek genom att försöka hänga med i tempot i låtarna. Man får ha en separat lista med lugnare musik till upp-och nedvarvning eller kanske köra utan då.
På det viset har det känts som att man snarare lattjat runt till bra musik än motionerat på ett löpband.

Är personligen en sån som hellre har en ganska kort bana med flera varv om man ska köra länge, än att göra dito med längre banor (hellre t ex 9 varv runt 2,3 km-elljusspåret än en sväng runt hela stan för att komma upp i 2 mil+).
Dels har man lättare att avbryta om något oförutsett händer eller dagsformen egentligen var för dålig för distansen, mest som en trygghet men det skulle ju mycket till för att bryta, dels för att man får så många etapper att det blir lite kul att räkna och förbereda sig mentalt för nästa varv.

Som exempel om man skulle köra 10 varv på sånt elljusspår:
Varv 1: soft, nu kan man ta en lugn uppvärmning på fortfarande pigga ben
Varv 2-3: Härligt, nu är man pigg efter uppvärmningen och kan öka på lite utan att känna sig trött
Varv 4-5: Ugh, inte ens halvvägs, en massa varv kvar, de där pigga/fräscha benen är inte lika gratispigga längre, får hålla ut...
Varv 6-7: Härlig, över halvvägs! (och förmodligen är man över eventuell dipp/mental spärr så även benen känns piggare) Man inser hur korta varven känns mot om man bara hade kört ett eller två.
Varv 8-10: Yes, dags att smyg-öka för slutspurt! Snart i mål!

Just det där att varje varv känns kortare ju fler man kört är peppande i sig tycker jag. Sen är väl iofs 1 km inte så långt oavsett. Och dom vändor jag själv tänker på som "roligare" är i alla fall kuperade och varierade så, men det är där musiken och tempo får variera isf för att kompensera.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.