Löpning Kläder, Skor & Prylar 2 inlägg 1146 visningar

Bevakning av vitalparametrar? (hälsa & träning)

Linköping
#1
6 augusti 2019 - 18:51
Gilla 
Hejsan

Jag har nyligen blivit intresserad av bevakning av mina vitala tecken (= puls, blodtryck, andningsfrekvens m.m.), både för allmän hälsa och träning.

Saken är den att jag inte har mycket koll alls om vad för verktyg som finns, hur de funkar, vad som är möjligt o.s.v..
Jag skulle vilja ha kontinuerlig bevakning 24/7, mindre än så är inte så intressant för mig.

Jag sökte lite snabbt på nätet, det finns en del pulsband & -mätare som kanske skulle vara något.

En häftig grej som jag hittade som bara kan nämnas som ett exempel är detta (men går nog inte att få tag på): https://en.wikipedia.org/wiki/Azoi
"Wello is an iPhone cover with built-in circuitry and sensors that is able to track a variety of vital signs such as blood pressure, heart rate, blood oxygen level, body temperature and ECG."


Har vi några här som har kunskap i detta ämne?
Jag skulle vara mycket tacksam för tips, det är till stor hjälp på vägen.


P.S. Några kanske skulle föreslå en pulsklocka, tyvärr har jag en klocka (utan de funktionerna) som jag är mycket nöjd med och som jag har svårt att tänka mig att sluta använda den. Och att bära två klockor föreställer jag mig skulle se väl speciellt ut...
1987 • Västerås
#2
7 augusti 2019 - 10:28
Gilla 
Mig veterligen finns det inte jättemånga produkter som mäter blodtryck och andningsfrekvens. Men de flesta pulsklockor idag håller i vart fall koll på vilopuls (vilket är en indikation på bland annat överträning).

Sen finns det även klockor som mäter saturation, vilket är helt onödigt om du inte vandrar i rejält höga berg (för du är annars alltid fullsaturerad).

Sen finns det vissa extrafunktioner, t ex. HRV-belastning som kan genomföras om du har ett pulsband till, då mäter t ex. klockan HeartRateVariability, som är ett tecken på hur stressat hjärtat är (en 3-minuters mätning).

Sen förstår jag att du inte är intresserad av en pulsklocka, men det är tyvärr det ända smidiga formatet som det finns tillgängligt i (i vart fall vad jag känner till). Du får då även tillgång till t ex. antal steg, antal trappor, stressnivå (mäts utifrån HRV ovan, men ganska grovt och utan pulsband, 24/7).

Om det är för träning så finns det pulsband som du kan koppla till mobilen och på så sätt få i vart fall puls, men det funkar nog inte så väl 24/7.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.