Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 2005 visningar

akillestendinopati infästning hälsena

AndersA
1974 • Upplands Väsby
#1
11 mars 2019 - 21:20
Gilla 
Hej,

Önskar höra fler erfarenheter av er som drabbats av detta och då speciellt er som har problem vid infästningen mot hälbenet.

För 17 månader sedan trampade jag igenom fettkuddarna och efter stötvågsbehandling ihop med uppehåll från löpning blev det bra på ett par månader.
När jag började springa igen för 14 månader sedan med fokus på framfotalöpning så kom nya problem ganska fort. Det var svårt att särskilja problemen mot det med fettkuddarna då det även smärtade under hälen så jag fortsatte försöka springa då och då men vilade bort smärtan.
Det var först i Augusti 2018 som jag gjorde ett ultraljud som påvisade problem (tendinios). Tog kontakt med naprapat som utförde laser + stötvågbehandling, efter ett par veckor även excentriska tåböjningar.
Tyvärr blev smärtan högre på båda hälarna iom denna behandling.

Under denna tid fick jag en remiss till en idrottskadespecialist som utförde magnetröntgen och även där konstaterades samma mindre problem vid infästningen. Detta resulterade i besök hos sjukgymnast där jag fn går.
Har gjort koncentriska och excentriska tåböjningar i några månader nu och problemen minskade under första månaden men sen har det varit i stort sett likadant.

Har förstått att det kan dröja ytterligare 3-9 månader innan hälarna blir bra, men frågan är om ni andra har fått ett likartat behandlingsprogram eller om det finns annat/mer man kan göra för att snabba på detta. Har inte kunnat springa ihärdigt på 1.5 år och brukade springa 3-4 ggr/vecka mellan 5-10 km förut så det är med viss frustration denna rehabilitering utförs.
Mvh. Anders
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
11 mars 2019 - 23:07
2 Gilla 
Tåböjningar? Tåhävningar menar du kanske? Det är standard. Speciellt för fästet är att man bör utföra dem på ett plant underlag, annars blir belastningen vid skadan för stor. Och det krävs tålamod. Har haft det och jobbat bort det. Håll ut, lycka till!
AndersA
1974 • Upplands Väsby
#3
16 mars 2019 - 08:46
Gilla 
Tack för informationen.

Jag får känslan av att de övningar jag fått mer passar de som har problem längre upp på senan snarare än infästningen.

Jag får ta kontakt med min sjukgymnast, för det ni säger och den länk Stefan skickade påvisar något helt annat än vad jag gör just nu.

Jag stretchar massor samt går nedanför kanten på trappsteget vilket tydligen är fel enligt länken.

Stort tack, får se vad sjugymnasten säger.
AndersA
1974 • Upplands Väsby
#4
30 september 2019 - 18:30
Gilla 
Har kört vidare med tåövningarna men de har inte hjälpt, ena foten är marginellt bättre dock.
Gjorde ultraljud idag som påvisade kalkavlagringar i senan, en ganska stor samt några små.

Jag har förstått att detta är ett mycket oönskat läge. Ibland kan stötvåg fungera, titthålsoperation eller en stor hälseneoperation.
Väntar på besked om nästa steg men jag undrar vilka erfarenheter som finns och om det är någon behandling man bör kämpa för?

Tror det även kallas ”kalkinneslutning”.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
30 september 2019 - 23:49
Gilla 
Jag passar på den men tror det finns nämnt i tidigare trådar så sök på forumet!
1972 • Chavenay
#6
1 oktober 2019 - 07:31
Gilla 
Låter oerhört frustrerande . Har tyvärr inga råd att ge men jag hade kalkavlagringar på en annan sena för några år sedan (den som går från "semitendinosus" in till infästet vid sätesmuskeln). Den satt väldigt högt upp, så väldigt nära baken s.a.s.. Det gick bort via 10 behandlingar hos kiropraktor (uppdelade på 2 stötvågsbehandlingar, mängder av massage och sjukgymnastik). Allt som allt tog det kanske 6-8 veckor, men jag kunde med fördel börja sporta igen, om än lungt till en början, redan efter typ 2 veckor.

Lider med dig. Hoppas du får ordning på det illa kvickt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.