Löpning Skador & Rehab 1 inlägg 2050 visningar

Göteborgsvarvet 2019 – målsättning med reumatism & tips

1989 • Göteborg
#1
19 januari 2019 - 16:24 (Redigerad 19 januari 2019 - 16:24)
Gilla 
Hej!

Som påhejare under Göteborgsvarvet 2018 blev jag riktigt motiverad och började träna för 2019. Kort därpå blev jag diagnostiserad med en reumatisk sjukdom (Bechterews/AS). Pågående inflammationer bromsade träningen under sommaren, men med ny medicin (Humira) i oktober gick ”grundtempot” från ca 6 till 5 min/km på fyra dagar. Magiskt!

Att springa har blivit något jag uppskattar oerhört mycket och som håller humöret uppe.

Men: min sjukdom – som jag lär känna allteftersom – försvagar leder, bindväv, mm. Jag behöver hjälp att navigera i detta eftersom Reumatologen fokuserar på ”vardagligt bruk av kroppen” och löpning anses vara något av ett lyxproblem. Därför hoppas jag på svar här.

Frågor:
1. Har någon mer här erfarenhet av Bechterew/AS i kombination med löpning? Finns tidigare tråd men hoppas på en uppdatering :) Vore oerhört värdefullt att höra era upplevelser och erfarenheter.

2. Har ni tips på naprapat/fysioterapeut/coach i GBG/Sthlm med koll på sjukdomsbilden kombinerat med löpning?

3. Jag följer Löpskolans träningsschema (halvmara 1.30) och siktar på 1.35. Fysioterapeut mätte upp mitt V02-max till 57 och Garmin-klockan håller med. Milen går på kanske 43-44 min. Är mitt mål för offensivt? Spekulationer mottages med glädje!

4. Hur lägger jag upp min träning så att jag sliter som minst på mina leder? Dvs, vilka pass bör i första hand reduceras om känningarna blir för stora, osv. Kanske att intervaller är för slitigt, t.ex.

5. Tänkte även göra en löpstegsanalys för att minimera slitage. Har ni tips på duktiga analytiker i GBG/Sthlm? (Nyfiken på t.ex. Fredrik Zillén)

Alla funderingar och svar tas tacksamt emot. Tack alla för att ni är med och skapar ett så givande forum!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.