Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3668 visningar

Stel och långsam

Göteborg
#1
20 december 2018 - 06:50
Gilla 
Hej

Jag har tidigare beskrivit min stelhet här https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=50357 men vill fråga igen eftersom det inte har hjälpt.

Mina symptom är att jag är allmänt stel i ben, speciellt lår och rumpa. Det är inte bara när jag tränar eller har tränat. Jag har provat att ha en viloperiod men stelheten går inte över. När jag sitter så kan det till och med värka i benen. Jag har tidigare kunnat springa i 4min tempo på milen utan bekymmer. Men nu på senare tid kan jag hålla omkring 6 min/km och det är samtidigt jobbigt att springa. Om jag samlar enorm vilja att springa så kan jag springa snabbare än 6min/km. Men det skulle vara samma känsla som att jag tidigare skulle springa under 3min/km i ansträngnigsnivå. När jag nu springer på 6min tempo så ligger min puls ganska lågt så det verkar inte vara hjärtat som är begränsningen. Problemet är att benen är så stela att det tar mycket energi för varje steg.

Jag har varit hos sjukgymnast och även på vårdcentral. Vårdcentralen tog några generella prover, de hittade inget speciellt som kunde förklara mina symptom, däremot hittade de att min njurfunktion var delvis nedsatt. Strax under i gränsvärdet till normalvärde. Sjukgymnasterna hittade att jag är stel i baksida lår. Jag har som sagt testat att stretcha. Mängder av olika övningar men det har inte gjort någon skillnad. Jag har testat att äta olika multivitamintabletter. Jag har testat att dricka drycker med mycket b12.

Någon här som varit med om något liknande?

Göteborg
#2
20 december 2018 - 07:02
Gilla 
Ett tillägg till ovanstående är att min stelhet inte bara är där när jag tränar. Det är när jag är ute och går eller bara skall hämta en kaffe på jobbet också. När jag går i trappor känns det som att jag får mjölksyra direkt och blir ännu mer trött och stel i benen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
20 december 2018 - 07:12
Gilla 
Låter otrevligt. Hur är ditt rörelseomfång? Kan du svänga benen maximalt framåt och bakåt, åt sidorna, vrida kroppen osv? Dynamisk sttetch brukar jag köra före löpning om jag tänkt komma upp lite i fart.
1973 • Åkersberga
#4
20 december 2018 - 14:52
Gilla 
Din stelhet kan bero på nedsatt styrka beroende på hur gammal och aktiv du är osv, som allmän styrketräning råder bot på.
Sen kan man också vara undernärd utan att man går ner i vikt men kroppen mår dåligt utav det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
20 december 2018 - 19:35
Gilla 
Rörligheten avtar med åren, särskilt om man inte gör något åt det. Dans är något av det nyttigaste som finns för äldre, i synnerhet för löpare.
Jim
1975 • Göteborg
#6
20 december 2018 - 22:21
Gilla 
Hej Stefan
Jag förstår på ditt inlägg att du prövat massor utan bra resultat.
Jag kanske inte heller kan lösa dina bekymmer, men kan erbjuda en gratis genomgång av kroppen för dig.
Hör av dig om du r intresserad.

Jim
Idrottsmassageterapeut
1981 • Spånga
#7
21 december 2018 - 14:01
2 Gilla 
Hej!
Med åren men även av träning blir muskler lätt stela. Vanligt för löpare är att framförallt höftböjaren blir stel. När den är stel är ofta andra muskler stela som t.ex. piriformis, quadriceps, höftens inåtrotatorer, insidan lår mm. Att det är tungt för låren att gå i trappa stärker den misstanken. En stel höftböjare gör det svårt för rumpan att kunna jobba. Man kan få kortare steg när man går. När man går i trappor är det bra om man kan skjuta ifrån rejält med sätet, precis som när man springer. Mitt tips är att gå till naprapat eller särskilt intresserad sjukgymnast. Hemma kan man med stor fördel försöka öka rörligheten. Prova att stretcha framförallt dessa muskler men för säkerhets skull försök uppnå normal eller god rörlighet i hela höften. Minst 1-2 min per muskelgrupp. Det kan ta tid. Men gör du det dagligen kan du nog känna skillnad efter 1-2 månader. Att det är bra att stretcha flera muskler är för att musklerna ibland kan "låsa" varandra. Just hamstring är en klassisker att försöka stretcha ut. Jag lärde mig av en yoga instruktör att rotera höften inåt samtidigt som man stretchar muskeln, då kommer man ibland vidare. Jag har haft liknande problem. Var så stel att jag inte ens kunde göra en grund knäböj med rak rygg. Sen jag blev varse det har jag stretchat på ovanstående sätt i över 3 år dagligen och är nu skadefri, snabbare och mycket rörligare.

Rörlighet och stretching är så himla mycket mer än att bara göra en snabbstretch några minuter efter passet. Man lär sig mer om hur ens egen kropp fungerar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.