Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 2920 visningar

Född med olika ben.

Leo
#1
21 oktober 2018 - 11:53 (Redigerad 21 oktober 2018 - 12:04)
Gilla 
Bild uppladdad av Leo
Hej alla löpare!

Jag är född med två ganska olika ben.
Jag har läst att det är normalt att ha olika längd eller styrka på sina ben, men det som jag har tror jag är långt utanför det normala.
Det verkar som jag har fått min mammas högra ben, och min pappas vänstra. Min ena vad är inte bara svagare, utan har en helt annan form på musklerna. På bilden kan ni också se se att mitt knä är mycket högre upp på ena benet.

Detta har inte varit ett problem som jag behövt hjälp med.
Nu har jag däremot börja löpa, och jag märker att jag har väldiga knäsmärtor i mitt vänstra knä (det svaga). Smärtan är som stärkast på insidan av knät, men ibland har även andra delar av knät en vag smärta.

Tror ni att detta kan ha med min benskillnad att göra? Och vet ni om det finns någon sjukgymnast i Stockholm som är specialiserad på just mitt problem med olika ben?
Leo
#2
21 oktober 2018 - 11:53
Gilla 
Östermalms IP
#3
21 oktober 2018 - 12:10
Gilla 
Jag tror inte det där är speciellt onormalt. De flesta har nog vissa skillnader mellan benen i utseende och form.

Undantaget möjligen några genetiskt perfekta Kenyaner, men för oss andra är det nog bara att kuta på med de förutsättningar vi har.

Knäsmärtorna däremot kan jag inte uttala mig om. Använd rejält dämpade skor är mitt tips. Och försök hitta motionsspår i skogen istället för att kuta på asfalt.

Lycka till! Det där fixar du!
1972 • Ljungby (Älmhult)
#4
21 oktober 2018 - 14:39
Gilla 
Enbensstyrkeövningar där du kör så mycket vikt och repetitioner som det svagare benet klarar och sedan nöja sig med det även på starka benet.

Walker67
1947 • Växjö
#5
21 oktober 2018 - 20:32
Gilla 
Jag har också olika ben, men inte så uttalat som du. Visst beror dina knäsmärtor på att benen och vinklarna i knäet är olika. Mitt vänstra ben är något kortare och jag är mer hjulbent på det. Jag har på senare år fått problem i knäna, det högra vid asfaltslöpning på framsidan och det vänstra på knäets insida.
Det du kan göra är att dels testa olika skor, ev låta tillverka sulor som justerar knävinkeln och kanske köra extra styrketräning för ditt dåliga ben. Det finns en fördel med ett starkare högerben och det är vid banlöpning i vänstervarv, då ytterbenet får jobba mer i kurvorna och du har därmed mindre handikapp av ditt svagare vänsterben.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.