Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 8711 visningar

Erfarenheter av överansträngd peroneus brevis

Jasko - Yugo Boss
Dubai
#1
16 augusti 2018 - 11:42 (Redigerad 16 augusti 2018 - 11:43)
Gilla 
Är det någon här som har erfarenhet av smärta/ömhet i vadsenan peroneus brevis?

Från början kände jag ömhet betydligt högre upp i peroneus brevis, men nu är ömheten/smärtan som störst bakom yttre fotknölen. Ingen svullnad. Smärtan aktiveras om jag korsar fötterna och pressar den onda foten neråt (plantarflexion).

Jag vilade ett tag, nära två veckor, men symptomen försvann inte även om det gjorde mindre ont. Vila är den bästa lösningen, men när man i sin livs form är det svårt att acceptera att man måste vila. Därför sprang jag ett lopp i tisdags. Kände i alla fall igår att det blev något sämre, även om smärtan nu inte är lika utspridd utan lokaliserad till bakom yttre fotknölen och 3-4 cm högre upp.

Hur länge rehabade ni?
Vilken rehab gjorde ni, förutom löpvila?
Tips välkomnas.
1972 • Sollentuna
#2
16 augusti 2018 - 13:08
Gilla 
Hej Jasko
Jag hade under en längre period upplevt att ffa DS Trainer låg och gnagde lite vid utsida ankel, men tänkte inte mer på det än att dojjorna kanske blivit lite högre runt hälen. Köpte sedan ett par Asics Gel Noosa Tri 10, som killen på Löplabbet hävdade var exakt likadana som DS Trainer. Det var dem inte! Hälkappan på Noosan är rejält hård. Skrev såhär i dagboken, 27/1-17: ” Tänkt distanspass i lugn fart gick lite snabbare. Nya Noosa lite höga runt ankeln, men annars bekväma.”

Långpass två dagar senare: ” Blåsigt idag, men annars helt ok med +1 C. Ont i fotleden efter test av Noosa i fredags.”

Efter ytterligare en testrunda gick det i stort sett inte att springa överhuvudtaget.

Trodde först det var slemsäcken, bl.a. efter telefonkonsultation med sjukgymnast. Efter ett besök på Alta Vita i Solna bokade jag upp ett ultraljud den till den 1/3, där det konstaterades en blödning vid senan bakom ankeln. Stötvågsbehandling bokades in 2/3. Naprapaten körde längs med Peroneus/utsida vad och det kändes rejält lite högre upp.

Två veckor senare började jag jogga lugnt och ökade på distans allteftersom.

Anledningen till att jag åkte på detta tillskriver jag alltså hårda hälkappor, som ligger och gnuggar på Peroneus. Med tiden blev senan rejält irriterad. Letade ett tag efter ett par skor med mjukare hälkappor och kör nu enbart i Kinvara. Är fortfarande på jakt efter nån alternativsko.

Körde mest simning och vattenlöpning som rehab. Blev lite längdskidor också samt att jag investerade i rullskidor, som nu står och samlar damm i förrådet. Kör nu med foamroller innan jag ger mig ut för att få lite genomblödning i vaden.
Tips på rehabövningar och annan bra läsning, hittade jag här: https://runnersconnect.net/peroneal-tendinitis-tendonitis/

Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#3
16 augusti 2018 - 15:24
Gilla 
Jag fick order av fysio att använda min gjutna sula 100% av vaken tid. Jag har lite hopsjunket främre fotvalv och då mår peroneus tydligen sämre. Ingen övrig rehab, och är helt besvärsfri nu. Sulan använder jag inte heller längre.
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#4
16 augusti 2018 - 16:06
Gilla 
Tack för era svar.
Gjorde ni någon aktiv rehab av skadan? Stretching, tåhävningar etc. ?
Björn, jag har hittat till den hemsidan du länkar till. Den var inte så positiv och menade att detta är så pass ovanlig skada (utgör 0,6 % av alla löparskador) och att man egentligen vet väldigt lite om rehab.
Jag börjar tro att tåhävningar kanske inte är bra att göra. Har inte märkt någon förbättring av dem i alla fall.
1972 • Sollentuna
#5
16 augusti 2018 - 18:43
Gilla 
Hade förträngt den ångest jag fick när jag läste den artikeln, men tog ändå med mig tåhävningar med rakt och böjt ben därifrån och den där sidorörelsen, först utan motstånd och senare med slang. Nämnas bör att jag fick mer positiv feedback när jag gjorde en ordentlig undersökning och de trodde på att jag skulle kunna genomföra sm, vilket jag senare gjorde tre månader senare. Så, det finns ju ljus i mörkret.

Följde maratontråden inför Stockholm där jag blev imponerad av ditt tidsmål, men ffa den tid du tillbringade på löpband. Jag upplevde större irritation/smärta vid uppförslöpning, så jag försökte undvika en låg vinkel vid vristen generellt. Inget vidare tryck uppför backarna mao.

Tänkte att du kanske fortfarande nöter på bandet och då ställer in det på 1-x % lutning
Kanske känner du ingen skillnad på uppförs- kontra planlöpning? Blev själv påmind om detta när jag skulle köra intervaller på semestern. Bandet mäktade dock bara med 5:00 tempo, så körde på 3%. Inga känningar i senorna förvisso.
Artikelförfattaren är ju även inne på att fart påverkar, vilket ju känns rätt logiskt.

Anna, i artikeln beskrivs att ihopsjunkna fotvalv påverkar insidan av ankeln och att det då är logiskt att anta att ett högt fotvalv påverkar senorna på utsidan. Jag vet dock inte om jag har ett högt fotvalv. Tror det är rätt 'normalt' i mitt fall.
hxman
1976 • Skåne
#6
21 januari 2019 - 20:38
Gilla 
hxman
1976 • Skåne
#7
21 januari 2019 - 20:40
Gilla 
HOC
1985 • Uppsala
#8
3 november 2019 - 23:05
Gilla 
Har liknande problem.
Är du skadefri idag?
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#9
4 november 2019 - 10:56 Redigerad 4 november 2019 - 10:58
Gilla 
#8
Jag fick vila bort min skada vilket tog ca sex månader. Kunde därefter stegra försiktigt och vara skadefri ungefär lika länge. I början på september (2019) kände jag av liknande symptom igen. Smärtan var inte lika länge ihållande, men kände definitivt att det var samma skada och på samma ben. Den uppenbarar sig redan efter ca 20 min lugn jogg (5:30/km). Nu har jag lite andra besvär till följd av långa sittningar på roddmaskin, men håller tummarna att jag eventuellt kan börja jogga lätt om drygt en månad.

Hur länge har du haft besvär och hur ter sig symptomen?
HOC
1985 • Uppsala
#10
4 november 2019 - 23:25
Gilla 
Känner inget så länge senan (under och bakom knölen på fotens utsida) är uppvärmd men några timmar efter löpning blir jag väldigt stel och kan inte stödja på foten. Har inte sprungit på 4 veckor och kört mkt stretch och styrka på naprapat och sjukgymnast inrådan. Testsprang 5k igår i lugnt tempo men blir precis lika stel som för 4 veckor sedan.

Har haft detta sympton flera år dock har det blivit värre senaste året.
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#11
5 november 2019 - 08:02
1 Gilla 
#10 Det låter exakt som de symptom jag själv upplevde och bestämde till slut att jag var tvungen att vila. Under min skadeperiod pratade jag med flera sjukgymnaster/naprapater och oberoende av varandra sa de samma sak. Du kan inte vila bort dina symptom. Jag lyssnade inte på deras råd eftersom jag tyckte att jag hade fruktansvärt ont. Kunde få ont efter att ha använt gummiband i rehabsyfte, men senor är hårda och tål belastning. Om du kan, fortsätt belasta. Det kommer att göra mer ont timmarna efter samt dagen efter aktiviteten. Prova att springa varannan dag. I mitt fall var det att jogga 1 min, gå 1 min i ca 20 min.
Östermalms IP
#12
5 november 2019 - 08:42
Gilla 
Exakt så där känner jag efter löpning med Nike Next%.

Den har ju en märkligt hälkappa, som egentligen inte är en hälkappa, utan en påklistrad muff på insidan, som ligger och gnager mot hälknölen i varje steg.

Tur att man springer Marathon så sällan. :-)
1980 • fårbo
#13
5 november 2019 - 20:43
Gilla 
Jag hade samma symptom under året. Vilade aldrig trots smärta utan fortsatte efter regelbundna träffar med naprapat (massage)och rehab(foamroller utsida skenben och vad, balanskudde i mängder.
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#14
6 november 2019 - 10:02 Redigerad 6 november 2019 - 11:29
Gilla 
Jag har inte testat det själv, men har hört om fall där laserbehandling hjälpt. Då har personerna självbehandlat inflammationen med Treatlite laser.
HOC
1985 • Uppsala
#15
23 december 2019 - 22:58
Gilla 
Har nu gått några veckor och jag har blivit väsentligt bättre, framförallt gällande stelhet efter löpning. Har inte kört några långpass än men tycker verkligen det går åt rätt håll.

Tror det är främst excentriska tåhäv med vikt som har hjälp men har även stärkt benen och i synnerhet rumpan. Har även stretchat oftare än tidigare men tror absolut styrketräningen är det som hjälp mest.
1987 • Örebro
#16
25 april 2020 - 07:48
Gilla 
Hej verkar som jag åkt på detta fenomen. Vad gjorde ni för övningar och fortsatte ni springa med smärta?
1968 • täby
#17
9 maj 2020 - 15:39
Gilla 
Jag vilade från löpning i ca 4 veckor och körde samtidigt tåhäv varannan dag. Sedan började jag springa 1min och gå en kanske 8 ggr. varannan dag. Detta trappade sedan upp veckovis och efter 10 veckor sprang jag 10 min och gick en kanske 4 intervaller. Sen var det bara att gasa på igen. Grundregel: Man sak inte ha ont medan man springer och om smärta kommer efter ska den vara borta dagen efter, annars går man för fort fram :-)
1987 • Örebro
#18
9 maj 2020 - 20:29
Svar på inlägg #17
Gilla 
Hej,
Har kommit underfund med problemet nu, har gått över förväntan. Hade endast ont efter passen och så länge jag var kall aldrig under passen. Tåhävningar gör jag flitigt, men hittade att man kunde stärka peroneus brevis genom tåhäv i vinkel. Alltså att man läger en kil eller kudde under stortån så att belastningen hamnar på lilltån. Börja med det den 25-26/4
samt körde foam roller på yttersidan på peroneus brevis. Jag har även blivit noga med att knyta skorna så att hälen är väl låst. Denna vecka har jag kört på som vanligt utan känningar.

Så rekomenderar verkligen tåhäv med kil!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.