Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3404 visningar

Erfarenheter av överansträngd peroneus brevis

Jasko
Linköping
#1
16 augusti 2018 - 11:42 (Redigerad 16 augusti 2018 - 11:43)
Gilla 
Är det någon här som har erfarenhet av smärta/ömhet i vadsenan peroneus brevis?

Från början kände jag ömhet betydligt högre upp i peroneus brevis, men nu är ömheten/smärtan som störst bakom yttre fotknölen. Ingen svullnad. Smärtan aktiveras om jag korsar fötterna och pressar den onda foten neråt (plantarflexion).

Jag vilade ett tag, nära två veckor, men symptomen försvann inte även om det gjorde mindre ont. Vila är den bästa lösningen, men när man i sin livs form är det svårt att acceptera att man måste vila. Därför sprang jag ett lopp i tisdags. Kände i alla fall igår att det blev något sämre, även om smärtan nu inte är lika utspridd utan lokaliserad till bakom yttre fotknölen och 3-4 cm högre upp.

Hur länge rehabade ni?
Vilken rehab gjorde ni, förutom löpvila?
Tips välkomnas.
1972 • Sollentuna
#2
16 augusti 2018 - 13:08
Gilla 
Hej Jasko
Jag hade under en längre period upplevt att ffa DS Trainer låg och gnagde lite vid utsida ankel, men tänkte inte mer på det än att dojjorna kanske blivit lite högre runt hälen. Köpte sedan ett par Asics Gel Noosa Tri 10, som killen på Löplabbet hävdade var exakt likadana som DS Trainer. Det var dem inte! Hälkappan på Noosan är rejält hård. Skrev såhär i dagboken, 27/1-17: ” Tänkt distanspass i lugn fart gick lite snabbare. Nya Noosa lite höga runt ankeln, men annars bekväma.”

Långpass två dagar senare: ” Blåsigt idag, men annars helt ok med +1 C. Ont i fotleden efter test av Noosa i fredags.”

Efter ytterligare en testrunda gick det i stort sett inte att springa överhuvudtaget.

Trodde först det var slemsäcken, bl.a. efter telefonkonsultation med sjukgymnast. Efter ett besök på Alta Vita i Solna bokade jag upp ett ultraljud den till den 1/3, där det konstaterades en blödning vid senan bakom ankeln. Stötvågsbehandling bokades in 2/3. Naprapaten körde längs med Peroneus/utsida vad och det kändes rejält lite högre upp.

Två veckor senare började jag jogga lugnt och ökade på distans allteftersom.

Anledningen till att jag åkte på detta tillskriver jag alltså hårda hälkappor, som ligger och gnuggar på Peroneus. Med tiden blev senan rejält irriterad. Letade ett tag efter ett par skor med mjukare hälkappor och kör nu enbart i Kinvara. Är fortfarande på jakt efter nån alternativsko.

Körde mest simning och vattenlöpning som rehab. Blev lite längdskidor också samt att jag investerade i rullskidor, som nu står och samlar damm i förrådet. Kör nu med foamroller innan jag ger mig ut för att få lite genomblödning i vaden.
Tips på rehabövningar och annan bra läsning, hittade jag här: https://runnersconnect.net/peroneal-tendinitis-tendonitis/

Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#3
16 augusti 2018 - 15:24
Gilla 
Jag fick order av fysio att använda min gjutna sula 100% av vaken tid. Jag har lite hopsjunket främre fotvalv och då mår peroneus tydligen sämre. Ingen övrig rehab, och är helt besvärsfri nu. Sulan använder jag inte heller längre.
Jasko
Linköping
#4
16 augusti 2018 - 16:06
Gilla 
Tack för era svar.
Gjorde ni någon aktiv rehab av skadan? Stretching, tåhävningar etc. ?
Björn, jag har hittat till den hemsidan du länkar till. Den var inte så positiv och menade att detta är så pass ovanlig skada (utgör 0,6 % av alla löparskador) och att man egentligen vet väldigt lite om rehab.
Jag börjar tro att tåhävningar kanske inte är bra att göra. Har inte märkt någon förbättring av dem i alla fall.
1972 • Sollentuna
#5
16 augusti 2018 - 18:43
Gilla 
Hade förträngt den ångest jag fick när jag läste den artikeln, men tog ändå med mig tåhävningar med rakt och böjt ben därifrån och den där sidorörelsen, först utan motstånd och senare med slang. Nämnas bör att jag fick mer positiv feedback när jag gjorde en ordentlig undersökning och de trodde på att jag skulle kunna genomföra sm, vilket jag senare gjorde tre månader senare. Så, det finns ju ljus i mörkret.

Följde maratontråden inför Stockholm där jag blev imponerad av ditt tidsmål, men ffa den tid du tillbringade på löpband. Jag upplevde större irritation/smärta vid uppförslöpning, så jag försökte undvika en låg vinkel vid vristen generellt. Inget vidare tryck uppför backarna mao.

Tänkte att du kanske fortfarande nöter på bandet och då ställer in det på 1-x % lutning
Kanske känner du ingen skillnad på uppförs- kontra planlöpning? Blev själv påmind om detta när jag skulle köra intervaller på semestern. Bandet mäktade dock bara med 5:00 tempo, så körde på 3%. Inga känningar i senorna förvisso.
Artikelförfattaren är ju även inne på att fart påverkar, vilket ju känns rätt logiskt.

Anna, i artikeln beskrivs att ihopsjunkna fotvalv påverkar insidan av ankeln och att det då är logiskt att anta att ett högt fotvalv påverkar senorna på utsidan. Jag vet dock inte om jag har ett högt fotvalv. Tror det är rätt 'normalt' i mitt fall.
hxman
1976 • Kosmopolit
#6
21 januari 2019 - 20:38
Gilla 
hxman
1976 • Kosmopolit
#7
21 januari 2019 - 20:40
Gilla 
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.