Löpning Om jogg.se 16 inlägg 7604 visningar

Apple Watch series 3 mobil och Jogg

1972 • Götene
#1
14 maj 2018 - 21:18
Gilla 
Hej, skall skaffa en Apple Watch s3 med mobildata. Funderar på bästa flödet för att kunna lägga upp träningspass på jogg.se från denna. Det finns ju ingen import från denna klocka till Jogg, men flera appar finns att välja bland.

Det skulle vara värdefullt att höra hur ni som har Apple Watch synkar era pass. Tack för tips och hjälp!
1972 • Götene
#2
14 maj 2018 - 21:19
Gilla 
Bild uppladdad av Mikael Tilly
1981 • Örebro
#3
14 maj 2018 - 23:13
Gilla 
Innan jag sålde min Apple Watch 2 och köpte en Garmin Fenix 5 såg mitt flöde ut så här:

Logga passet med Apples träningsapp.
Importera passet i appen Rungap (riktigt bra, använder fortfarande för att dela till Strava och Runkeeper från Garmin Connect).
Dela passet från Rungap till Strava, Runkeeper och Garmin Connect.
Importera passet från Strava till jogg.se.

Du kan ju givetvis logga passet i klockan direkt med Strava eller Runkeeper och hoppa över de tre första stegen, men jag tycker att Apples egna träningsapp var mycket mer stabil än Runkeeper och Strava så därför valde jag lösningen jag beskriver ovan.
1981 • Örebro
#4
14 maj 2018 - 23:14
Gilla 
Det ska även gå att dela filen från löppasset i Apples träningsapp via Rungap till Dropbox. Sen kan du ju manuellt ladda upp filen, om du inte vill blanda in Strava, Runkeeper eller Garmin Connect.
1967 • Göteborg
#5
15 maj 2018 - 07:52
Gilla 
Hej
Jag hoppas jag får låna denna tråd? Har också en del tekniska bekymmer efter samma ändring som trådskapare.

Jag har normalt en Garmin FR235 som träningspolare. Visar bra rundor, karta och synkar snabbt (oftast) mot jogg.se. I fredags (11 maj) fick jag hem en ny Apple Watch Series 3 (gps-cellular) från Tre och vill så klart ha denna som enda träningsmätare.

Varför jag vill detta? Jo, för om den fungerar så kan jag ha endast en klocka på armen, airpods i öronen, med musik och information om hur man ligger till på rundan. Smidigt!

Igår testade jag ovan scenario, och rent tekniskt har det väl fungerat men jag har stött på ett par, tre problem, felaktigheter eller inställningsfrågor.

1, Vad jag har läst till mig, så är det bara Apple egna (Aktivitet) eller 3:epartsappen Nike+ Run Club som har Apple Watch-stöd, som fungerar utan medhavd mobil? Någon här som hört om någon annan app, och av dessa två, vilken väljer man?

2. Efter jag igår hade tränat lite, kom ut på en runda, med bara lurar i öronen, klockan på armen, och mätte passet med Nike+ Run Club. Tekniskt fungerade det bra, men med ett stort fel. Jag får ingen karta över passet. Hur jag en letar i inställningar, på klockan, på telefonen eller på websidan, så hittar jag ingen inställning som gör att jag ser karta över rutten. Jag ser en kalejdoskop-liknande manet, med tempoinformation istället. Visst det ser grafiskt snygg ut men jag vill ha en karta. Min fru sprang i lördags, utifrån samma scenario, bara klocka, lurar och med nike-appen och fick en karta över rundan. Så det skall ju gå?

3. Sedan, att få den till jogg.se och min profil här? Jag har garmin (och försökt koppla nike+garmin, värkar gå så där) jag har strava-konto och runkeeper-konto. På nått vis, borde det gå, rent tekniskt att få över rundan automatiskt eller med endast lite överföringar, inte skall man manuellt behöva lägga in passet?

Ja, nu blev jag lite långrandig igen, men jag vet inte riktigt vart jag skall vända mig?

PS. Kommer Svettig-appen kanske få Apple Watch-stöd? Så man kanske kan starta den och ha den som mätare på passen?
1981 • Örebro
#6
15 maj 2018 - 08:02
1 Gilla 
Både Runkeeper och Strava-apparna har stöd för GPS utan mobilen med sig.

Nike+ Run Club-appen låser in din data, så om du vill kunna få ut dina löppass på andra plattformar är det nog den sämsta appen att mäta rundorna med.

Så, mitt tips ovan kvarstår: Apple Watch egna träningsapp och sedan dela ut passen till Strava eller Runkeeper och efter det import till jogg från någon av de plattformarna.
1967 • Göteborg
#7
15 maj 2018 - 08:11
Gilla 
Och då är det den som heter "Aktivitet" vi pratar om, som Apple Watch egna? Får man peppande information i lurarna? :-) Inte jätteviktigt?

Det var på 99.se eller annat teknikforum, jag läste om att det inte fanns stöd mellan 3:epartsappar och klockan (än) men funkar Runkeeper eller Strava, så är jag egentligen nöjd.

Tack för svaret, Björn
1981 • Örebro
#8
15 maj 2018 - 08:19 Redigerad 15 maj 2018 - 08:19
1 Gilla 
Nej, den heter "Träning" eller "Workout". Går att läsa om här: https://support.apple.com/sv-se/HT204523

Och den artikel du läst på 99.se är nog från innan det fanns stöd för GPS utan telefonen. I Runkeeper har det funnits i minst ett och ett halvt år. I Strava lite kortare, men jag skulle gissa att det är åtminstone ett år som den appen haft stöd.

Dock upplever jag Apples egna app som bättre och mer korrekt än både Runkeeper och Strava. Runkeeper mätte jag med först med, men när GPS:en blev underlig och mätte väldigt raka linjer ( kolla här: http://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=14203824 ) så gick jag över till Apples inbyggda träningsapp och det blev genast bättre ( här är första mätta passet med den: http://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=14210080 ).

Har även varit med om att Runkeeper-appen kraschat på en långpass. Tråkigt när man sprungit 17 kilometer och helt plötsligt är allt "borta".
1967 • Göteborg
#9
15 maj 2018 - 09:10
Gilla 
Stort tack Björn, nu har jag mycket att testa.

Vet du förresten om det går att korskoppla Nike+-appen och Tränings-appen?
1981 • Örebro
#10
15 maj 2018 - 09:56
Gilla 
Det går inte att koppla ihop Apples träningsapp med andra appar så vitt jag vet. Däremot går det ju genom vissa appar (som Rungap som jag nämner ovan) att dela aktiviteter från träningsappen till andra tjänster.
1972 • Götene
#11
15 maj 2018 - 13:40
1 Gilla 
Mycket bra information, har kikat på Rungap, som för mig nog är en nyckel i sammanhanget.

Går det att få in pass i Garmin Connect också via Rungap eller går Garmin bara att använda som källa? Någon som vet?
1981 • Örebro
#12
15 maj 2018 - 15:09
Gilla 
Det går att dela TILL Garmin Connect från Rungap också. Jag gjorde så när jag använde mig av Apple Watch. Delade alla pass till Strava, Runkeeper och Garmin Connect i ett klick. Supersmidigt. Att kunna dela till andra tjänster kräver dock ett köp inne i appen. 20 kr för tre månader.

Här kan du se ett pass som är reggat med Apple Watch och sedan delat till Garmin Connect med Rungap: https://connect.garmin.com/modern/activity/2545574989

Och för att förtydliga, jag är INTE sponsrad av Rungap. ;)
1972 • Götene
#13
16 maj 2018 - 01:48
Gilla 
Stort tack för Garmin Connect länken! Ser att pulsen verkar krångla i början av passet - är det ett vanligt problem? Även steg per minut hoppar rejält mot slutet, stämmer det verkligen?

Några väldigt praktiska frågor - det är en tre sekunders nedräkning, går det att starta direkt? Tänker på vid tävling och liknande? Om man vill markera varv på en bana - dubbeltappar man på skärmen då? Såg det någonstans...
1981 • Örebro
#14
16 maj 2018 - 08:04 Redigerad 16 maj 2018 - 08:08
Gilla 
Pulsmätningen på Apple Watch (series 2, med series 3 vet jag inte hur det fungerar) är under all kritik!

Praktiskt taget alla pass inleds med obefintlig puls. Sedan tycker jag också att praktiskt taget alla pass har en onaturlig pulskurva. Ofta är det en väldigt rak linje, som att jag sprungit med exakt samma puls under en väldigt lång tid. Inte så troligt.

När jag kollade i hälsoappen så såg jag att pulsmätningen verkade fungera i den mån att pulsen mättes ofta, så felet verkade inte bero på få mätpunkter. Summa summarum: jag vet inte varför pulsmätningen fungerat så dåligt.

Det går ju att använda sig av externa pulsband om du vill det. Se bara till att de har stöd för bluetooth version 4 (tror jag det är). Polar H7 och Polar H10 fungerar med Apple Watch.

Kadensen är inget jag fokuserat så mycket på tidigare med Apple Watchen. Det är mer nu när jag springer med en Fenix 5 jag börjat titta på den. Men jag kan absolut konstatera att den är felaktig i passet du tittat på. Jag brukar ligga rätt jämnt runt 180-195 i kadens (högre kadens vid snabbare pass). Och passet på Connect var en parkrun där jag sprang snabbt, så jag hade inte en kadens på 102 större delen av passet. Snarare är det mot slutet som det stämmer.

När man vill starta innan nedräkningen är klar så startar du passet och sedan knackar du en gång till på skärmen så startar tidtagningen på en gång.

Och när det gäller att markera varv på bana så har du helt rätt. Dubbelknacka på skärmen!

Förövrigt: Jag spelade in en video där jag testade GPS:en på en löparbana. Finns att se här: https://youtu.be/wN6ZVBsnBWw

Jag dubbelknackade in varje varv manuellt. Passen finns att se här:
http://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=15160230
http://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=15160237
1972 • Götene
#15
16 maj 2018 - 09:28
Gilla 
Fantastiskt fint! Tack snälla.
1963 • partille
#16
16 maj 2018 - 18:44
Gilla 
Man kan ställa in den så den mäter puls hela tiden mens man tränar.
Det är nån battarisparfunktion.
Kadensen var ser ni den?
Har någon lyckas få igång gps:en utan att sätta på platstjänster i telefon?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.