Löpning Träning 6 inlägg 4796 visningar

Konditionsträning cykel/löpning

1974 • Ryssby
#1
3 april 2018 - 12:52
Gilla 
Har fått diagnosen artros i hö knä. Vilket såklart begränsar min löpträning en del. Till saken är den att jag skall springa Växjöloppet 1 maj och vill trots allt göra detta hyfsat "snabbt" 40-41 min. Planen är att köra VO2-max på spinningcykel för att få upp flåset och sen att köra ett långpass(25-30km) i veckan just för löputhålligheten. Vill inte gärna släppa på långpassen då jag även är anmäld till Sthlm Marathon och gärna vill testa den nya banan. Men vad tror ni om detta upplägg? Grejen är ju att jag kanske kan köra både 2 och 3 tuffa pass på cykeln per vecka då ju detta inte sliter något nämnvärt på benen.
1967 • Karlstad
#2
3 april 2018 - 14:26
Gilla 
Min erfarenhet säger mig att man blir bra på det man tränar. Alltså cyklar man blir man framför allt bra på att cykla, springer man blir man bra på att springa. Min hemsnickrade teori går ut på att man ska träna på att syresätta "rätt" muskler. Enligt samma teori finns ju även en central del dvs hjärtat och det tränar man så fort det tvingas jobba hårdare oavsett vilken muskel som arbetar och behöver syre.

Så enligt min ovan nämnda teori, som jag även testat praktiskt, är cykel som VO2 träning för löpning inte ett optimalt upplägg. Men jag, precis som du, har ett högerknä som begränsar löpningen och därför tvingas även jag använda cykelträning som löpningssurrogat.

Hur gjorde du för att få artros diagnosen? Misstänker nämligen också nåt sånt men har hittills bara konsulterat Dr Google.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#3
3 april 2018 - 14:47
Gilla 
Finns väldigt många exempel på löpare som har tvingats alternativ träna och som sedan kommit tillbaka starkare och snabbare. Det finns även väldigt många olika åsikter kring om man enbart ska träna löpning för att bli bra på löpning. Många triatleter är även rätt duktiga löpare så funkar ju för dom.

Jag tror att som motionär är det bara bra att träna alternativt, är du däremot världselit behöver du optimera din löpekonomi då varje sekund räknas och där är löpning bättre än cykling. Jag skulle föreslå att du åtminstone kör löppass med inslag av din tävlingsfart så du blir effektiv i den farten och dessutom lär dig hur det ska kännas
1974 • Ryssby
#4
3 april 2018 - 15:39
Gilla 
@Christer Olsson: Jag hade också googlat och kommit fram till detta. Men fick det bekräftat via röntgen av knäet.

Men både du och Patrik är inne lite på samma linje som jag själv är. Att självklart så vore det "optimala" kanske att köra löpning men att det ändå "funkar" med cykel. Fördelen som jag ser det är att jag kanske kan köra fler rena VO2-pass. Det tror jag inte är att rekomendera löpmässigt ens utan Artros?
1967 • Karlstad
#5
3 april 2018 - 15:49
Gilla 
Precis. Känns som man återhämtar sig bättre/snabbare från hårda cykelintervaller än motsvarande löpningsintervaller och därmed kan köra oftare. Beror nog till viss del på kroppskonstruktion också. Väger man 50 kilo kanske inte löpningsintervaller heller sliter lika hårt.
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#6
5 april 2018 - 15:50
Gilla 
Testa om det fungerar med Crosstrainer. Den har många likheter med löpning, men är ändå betdligt skonsammare. Med lite träning (no pun intended) så kan man ta ut sig riktigt bra.

Jag kör det som stående inslag eftersom jag inte tål att springa så mycket som jag vill, och det fungerar väldigt bra fär mig. Knepet är att ta i tillräckligt med armarna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.