Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 3885 visningar

Kramp/sträckning i hamstrings

1997 • Uttran
#1
28 juni 2017 - 11:57
Gilla 
Hej! Jag under ett intervallpass på bana igår så fick jag konstigt ont i hamstrings. Jag vet nog vad som ligger bakom det hela, i förrgår så sprang jag lätt körde lite snabba stegringar och det som jag tror är en av orsakerna så gjorde jag lite styrkeövningar bla "stepups" fast väldigt högt trappsteg jag klev upp på, hade alltså benet helt böjt när jag började. Så detta slet nog alltså. Men igår alltså så körde jag intervaller på bana igen efter ett längre uppehåll från intervaller., har tränat på undertiden och bla maxat på asfalt fast då i ca 15 min kontinuerligt inte 400 ingar som detta var. Efter den näst sista intervallerna i vilan kände jag att det kändes lite konstigt högt upp i hamstrings nästan under rumpan och likosm mer mot insidan. Ingen liksom tydlig punktsmärta och egentligen inte riktigt någon smärta alls, det va som att det drog ihop sig bara. Bestämde mig för att köra en till (skulle egentligen kört 2 till) och maxade på den. Kände inte av det det mista under intervallern men efteråt samma sak. Jag kände det liksom när benet är längst bak sträckt när man går. När jag gick en bit från bussen från träningen hem så försvann det nästan helt. Nu idag så känner jag av det lite mer. Det är ömt att trycka där det gör ont och när jag böjer mig ner som för att stretcha så får jag en känsla av att det känns som en sträckning. Det var igårkväll och det är ju fortfarande förmiddagen dagen efter så jag får se hur det utvecklar sig. Men det jag är mest kluven över är hur jag ska behandla det. Det gör absolut inte mycket ont men det är ändå tydligt att något är lite fel. Tänkta intervaller på fredag igen får se hur det blir med det..? Vad tycker ni det låter som? En mindre sträckning? Hur försiktig ska jag vara? Kan jag vila idag och sen träna på om det känns ok? Har prövat ta några joggsteg och jag känner det men känner ingen smärta direkt. Känns bara obehagligt. Ska jag stretcha/massera? Helt låta bli och låta det Vila? Borde jag jogga ikväll? Tacksam för svar!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
28 juni 2017 - 13:26
Gilla 
Låter mer som ett överansträngt muskelfäste i mina öron - har du tur svarar någon sjukgymnast i tråden med säkrare besked eller relevant fråga.
Massage är säkert bra om det inte gör ont (för då kan det vara en sträckning/liten bristning och då ska man bara massera försiktigt och kanske inte första två dagarna). Gör det ont när du stretchar tyder det på sträckning men att det inte gör ont på maxad intervall talar emot.

Jag tror det är bäst att hopa över intervaller och fart/backe och bara springa lugnt, komplettera med styrketräning men inte många repetitioner, lägg gradvis på belastning (hur det nu går till) i stället.

Bäst är ju att gå till en sjukgymnast/naprapat med idrottsinriktning för att få en korrekt diagnos, många är anslutna till försäkringskassan och det är absolut värt en eller två hundralappar. Det finns en websida exrx.(net eller org eller com eller...) som innehåller "alla" stretchar och styrkeövningar som finns för en specifik muskel, du kan leta där lite.
1997 • Uttran
#3
28 juni 2017 - 16:59
Gilla 
Tack för bra svar! ja känns ju inte som något jätteallvaligt men obehaglig känsla och väldigt irriterande när man precis tänke komma igång med intervallerna igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.