Löpning Övrigt 36 inlägg 5157 visningar

Jag har gått upp 6 kilo.

Carolina
1984 • SÖLVESBORG
#1
29 mars 2017 - 11:02
Gilla 
Hej.
Jag är helt ny här, så jag hoppas att inlägget hamnar rätt.

Jag har sedan årsskiftet börjat jogga mer regelbundet. Vid sidan av nån gång då och då tränar jag med lite squats, situps, armhävningar mm. Och jag har slutat röka.

Jag har jobbat vaken natt i ca 5 år och jobbar på ett 4-veckorsschema, 2-5-2-4 pass. Veckan med 5 pass kan jag trycka i mig närmare 1 kilo lösgodis.
Jag äter oftast lite sallad och en fryspizza på natten också. Men vissa nätter äter jag inget alls.
Om dagarna äter jag också väldigt oregelbundet. Maken äter middag ute på dagarna och vi äter sällan middag på eftermiddagen när han kommer hem på grund av det.

Jag är 164 cm lång och har alltid vägt 60 kg, plus minus något kilo.

Nu då, sedan jag började motionera lite mer regelbundet har jag gått upp 6 kilo!
6 kilo på ca 3 månader!
Jag har inte ändrat något som helst annat i mitt liv, förutom rökningen, (men när jag höll uppe med rökningen i över ett år hände det ingenting med vikten).
Jag äter fortfarande som en kratta och följer fortfarande kostcirkeln underkänt!

Sedan den 9/2:
Midjan har minskat med ca 2 cm.
Röven har ökat med ca 2 cm.
Vader och lår är oförändrade, men ser mer muskulösa ut.
Det enda som verkligen har förbättrats är ju konditionen.

Det känns väldigt konstigt att jag har gått upp 6 kilo, men inte ökat i mått.
Är det vanligt?
Ska det vara så?
Har någon annan det så?

Jag är total nybörjare, så döm mig inte för min okunskap!

Tack på förhand!
Carolina
< < < 1 2 > > >
Västerås
#2
29 mars 2017 - 11:59
Gilla 
Muskler har mycket högre densitet än vad fett har så det är inte omöjligt att du har lagt på dig en del muskler även fast dina mått inte ökat speciellt mycket. Nu tror jag inte direkt att du har gått upp 6 kg i ren muskelmassa, det är synnerligen i överkant, speciellt för en kvinna. Jag tror snarare på att du byggt upp lite muskelmassa OCH lagt på dig lite fett.

Allt fett behöver inte heller vara av den typ som sitter på synliga ställen, med tanke på hur illa du äter så är det inte omöjligt att en hel del av ditt fett är så kallat visceralt fett, dvs fett mellan organen inne i kroppen. Det är för övrigt den värsta sortens fett.

60 kg på 164 cm är bra vikt och att du tränar är grymt bra, men jag skulle verkligen se över mina kostvanor om jag var du. Att äta på natten är dåligt över lag, dessutom massa godis och skräp. Bättre om du ser till att äta ett stort kvällsmål riktigt mat vid 21-22 och sedan äta en tidig ordentlig frukost vid 5-6. Godis kan man äta efter ett riktigt hårt träningspass eller på helgen.
1973 • Åkersberga
#3
29 mars 2017 - 12:06
Gilla 
Som otränad är man "slät" i kroppen då musklerna inte tar upp lika mycket energi och vätska. 1-2kg av ökningen kan bero på att du har mer vätska och bättre välfyllda energidepåer i form av glykogen dvs en bra sorts viktökning för en hård tränade person.
Göteborg
#4
29 mars 2017 - 12:56
1 Gilla 
Väg dig på samma tid varje dag, sluta ät på natten och ät mer rutinmässigt. Maten utgör 50% av resultatet.
Västerås
#5
29 mars 2017 - 13:01
Gilla 
Nej, maten utgör 100% av vikten. Det är enbart kaloribalansen som bestämmer om du går upp eller ner i kroppsmassa, ingenting annat.
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#6
29 mars 2017 - 13:02
Gilla 
Jag har jobbat vaken natt i femton år snart. Mycket av det du beskriver känner jag igen. Det där suget efter sött på natten. Problemet med att hålla vikten. Jag förstår att jag riskerar att låta äckelpräktig nu. Byt ut nattgodiset mot frukt och försök att hålla hyfsat samma mattider oavsett om du jobbar eller är ledig. Riktigt bra att du fått fart på träningen. Jag tycker själv att det många gånger bär emot att träna efter jobbade nätter, de dagarna unnar jag mig vila eller kör lättare. Det är alltid bra att ha en sund livsstil. För nattarbetare är det ännu viktigare för att mota bort många av de hälsorisker som är förknippade med nattarbete. Hoppas att du uppnår dina mål.
1980 • Åby
#7
29 mars 2017 - 13:07
Gilla 
Hej! Okunskap är bra, då har man chans att lära sig nya grejer varje dag :)

När du börjar träna får du en förändring i energiomsättningen, har du tidigare rökt men slutat så bidrar det också till att kroppen reagerar lite lustigt. En ytterst förenklad förklaring kan vara att dina muskler nu binder mer vätska än tidigare pga träningen vilket förklarar den radikala viktuppgången

Det finns mycket faktorer att fundera kring om du tränar för ett välmående, nattjobb är en känd faktor till att det är svårt att hålla såväl disciplin som motivation ork för att träna, men i ditt fall skulle jag säga att en uppryckning av kosthållningen till mer rutinmässigt ätande och kanske lite bättre bränsle än smågodis och fryspizza, allt för att kroppen ska få bättre förutsättningar för prestation under arbete men även för återhämtning.

Det låter ju som att du mäter dina resultat framför spegeln snarare än stoppur eller genom att räkna viktskivor på gymmet. För att nå resultat av den karaktären brukar det handla om att "tajta till" kroppen, bygga lite muskler och reducera fett för att få snyggare linjer. Det gör du helt enkelt genom hårt arbete ihop med en kosthållning av det striktare slaget. Högintensiv träning och tunga vikter i samband med en proteinrik kalorireducerad kost kommer ge resultat. Därmed inte sagt att du ska lassa på hundratals kilo och köra marklyft från dag 1, däremot kanske kolla på FMTK ( https://fmtk.forsvarsmakten.se/ ) och testa om det är något för dig? Vet flera som testat och tycker att den ger resultat snabbt.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
29 mars 2017 - 15:35
Gilla 
Som många vart inne på tidigare så är kosten A och O när det gäller att hålla vikten. Försök att planera ditt ätande, ät minimalt under natten när du jobbar och se till att du äter minst 3 ggr varje dag. Ett kilo lösgodis ger uppemot 3500 kcal vilket motsvarar ungefär ditt basala energibehov för två dygn, så kan du så försök nöja dig med lite "lördagsgodis".
Carolina
1984 • SÖLVESBORG
#9
29 mars 2017 - 21:48
Gilla 
Hej.
Jag tackar för alla svaren. Och jag har verkligen tagit åt mig av era tips och råd.

Men jag vill tillägga att jag har inte haft svårt att hålla vikten. Jag har alltid varit smal, trots att vi tidvis har ätit hamburgertallrik, kebab och pizza upp emot tre gånger i veckan.
Till mångas stora förtret...

Jag ska se över min kosthållning hårt och reducera intaget av godis radikalt!
Fem års vana kräver vilja och beslutsamhet!
Det kommer bli hårt att inte äta något direkt på natten. Det blir 11 timmar utan ett större mål. Men med vilja så går det!

Tack igen.
Fler frågor kommer säkert att komma!
Carolina
1984 • SÖLVESBORG
#10
29 mars 2017 - 21:55
Gilla 
Jag vill också tillägga:
Jag kämpar hårt med att hålla mig på ungefär samma löptider varje runda och jag märker framsteg sedan årsskiftet.
Idag slog jag mitt personliga rekord den sista kilometern hem: 5:41!
Så jag står väldigt sällan framför spegeln och jag väger mig varannan vecka kanske.
Jag är mest ute efter att få bra kondition.

Så nu ska jag belöna mig med ett par nya, lite dyrare och förhoppningsvis mycket bättre, skor! Och inte en pizza!
1968 • Kållered
#11
30 mars 2017 - 06:42
Gilla 
Allt beror ju på hur mycket pizza man äter.
Och hur mycket man äter resten av dagen. Och alla dagar.
Det finns ingen mat som man blir mer eller mindre överviktig av.
MagnusH
1973 • Kungsbacka
1965 • Kungsholmen
#13
30 mars 2017 - 09:18
Gilla 
#12 Sicket pseudotrams det var i den bloggen :-D Vem har nånsin påstått att människan kan tillgodogöra sig bensin och sågspån! ROFL!
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#14
30 mars 2017 - 09:21
1 Gilla 
Nej precis, ingen har någonsin påstått det.
1965 • Kungsholmen
#15
30 mars 2017 - 09:34
Gilla 
Jag orkar egentligen inte ge mig in i dessa debatter mer men kostar på mig ett kort inlägg.

Det som kroppen kan ta upp är makronutrienter, kolhydrater, fett och protein och man har visat att kroppen vid normalt kostintag (inget överätande som orsakar diaree etc) tar upp väldigt stor andel av dessa nutrienter, uppåt 97-98% har jag för mig.
När väl kroppen tagit upp dessa så används de för att skapa energi i form av värme eller rörelse, överskott lagras som fett.
Det är vad kalori in - kalori ut betyder och det har visats stämma i alla vetenskapligt testade försök vad jag förstår.

Att börja svamla om oväsentliga andra ämnen som har energiinnehåll är helt irrelevant och säger inget om kalori in - kalori ut tesen.
1968 • Kållered
#16
30 mars 2017 - 09:38
Gilla 
Precis. LCHF:are älskar dock att med vilje missförstå begreppet kalori. De låtsas att de inte förstår att när man talar om kalorier (som ju egentligen är ett mänskligt påkommet mått på energi och inte något som finns i mat) så förenklar man för att underlätta resonemang och beräkningar.
På samma sätt som att det är en kraftig förenkling att prata om "fett", "proteiner" och "kolhydrater".
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#17
30 mars 2017 - 10:00
Gilla 
Jag får inte uppfattningen av att Tore Persson är en anhängare av LCHF.
1968 • Kållered
#18
30 mars 2017 - 10:05
Gilla 
Magnus>> Då får du nog läsa igen. Att förkortningen L-C-H-F inte står med i texten betyder inte att resonemangen inte är väldigt lika.
1965 • Kungsholmen
#19
30 mars 2017 - 10:10
Gilla 
Jag tror Tore Persson kan vara seriös och kanske lite felciterad men det värsta feltänket kommer ju efter citatet av Tore.

Det är detta som är bloggarens egen felaktiga slutsats av allt Tore Persson sagt:

"Så långt Tore Persson.

Är det någon som tror att vi går upp i vikt av att äta sågspån eller gräs som innehåller en massa kalorier. Nej jag tänkte väl det, för att kunna tillgodogöra sig de kalorierna skulle vi behöva en kos mycket komplexa metabolism.

Så nästa gång ni hör någon förment vetenskapsman påstå att man bara behöver räkna kalorier, då rör det sig om en charlatan som ägnar sig åt pseudovetenskap. Den mänskliga metabolismens förmåga att tillgodogöra sig kalorier från olika födoämnen varierar alltså starkt, vilket man mäter med s.k. glykemiskt index. Högt GI=hög förmåga och lågt GI=låg förmåga. Kalorier i gräs och sågspån ligger nog nära noll i GI.

Kanske de som tror på kalorier in och ut hypotesen har sågspån på loftet?"
1965 • Kungsholmen
#20
30 mars 2017 - 10:13
Gilla 
Jag kan faktiskt inte se att Tore Persson någonstans ifrågasätter kalori in - kalori ut. Tror hans text utnyttjats av en LCHF fanatiker.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.