Cykel Övrigt 6 inlägg 5593 visningar

Ont i benen

#1
15 september 2016 - 20:48
Gilla 
Hej!
Jag är tjugo år gammal och har haft problem med ont i smalben + fötter, främst på vänster sida, i över en månad nu. Jag har haft samma värk ett par gånger tidigare också.
Jag tränar inte alls men promenerar väldigt mycket, har nog gått i dåliga skor under sommaren också (obekväma men hade dom ändå pga att jag gillade hur dom såg ut) men jag hade även denna smärtan i vintras och det var inget fel på skorna jag använde då.
Var till sjukgymnast för 2 veckor sedan och han sa att jag överpronerar vilket också förklarar varför alla skor jag någonsin haft "lutar inåt" eller hur man ska säga. Så jag köpte inlägg för överpronation som har hjälpt en del, jag kan gå utan att få jätteont nu men vissa dagar gör det ändå lika ont som innan. Jag fick även höra av min sjukgymnast att jag måste träna upp benen och fick blandannat som instruktion att jag ska cykla på träningscykel och det gjorde jag 2 gånger sedan kändes det liksom som att mitt ena knä tänkte låsa sig totalt om jag fortsatte och jag fick ont ovanpå knäet liksom så har inte cyklat mer sedan dess. Jag har dock fått andra träningsövningar nu. Mina knän brukar knäcka också typ varje gång jag sätter mig på knä och likadant knäcker det i fotlederna då jag vrider på dom.
Det jag undrar är om detta verkligen bara kan bero på överpronation och otränade ben? Jag kan egentligen ingenting om träning och på vilka sätt det påverkar kroppen att träna eller inte träna så jag har ingen aning.
Det jag egentligen vill veta är om det som sjukgymnasten säger låter som det kan stämma eller om det kan bero på något annat också? Känner att detta är ett väldigt jobbigt problem då jag vill kunna gå så mycket jag vill utan att få ont så vill veta helt säkert vad detta är så jag kan bli bra snabbare. Tycker bara mina ben borde vara ganska vältränade ändå med tanke på att jag promenerar mycket men det kanske inte funkar så alls.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#2
15 september 2016 - 22:34
Gilla 
Prova att ha väldigt lågt motstånd i början
1954 • Göteborg
#3
16 september 2016 - 01:13
Gilla 
Kontakta Klas på probikefit.se
– bästa investeringen jag någonsin gjort. 2200 mil sedan första besöket och aldrig ont någonstans!
Magnus Billberger
1968 • Falun
#4
19 september 2016 - 11:54
Gilla 
Känns spontant som lite ologiskt om en sjukgymnast bara direkt kopplar ihop symptom med orsak. "Om det gör ont i benen så är det nog dem det är fel på". Det går ju inte att veta om din sjukgymnast faktiskt gick igenom hela listan med möjliga samband innan slutsatsen landade på att det är fötterna och poneringen dina problem hänger ihop med. Jag kan tänka mig en handfull andra förklaringar, t ex stelhet eller skevhet i ryggen som gör att du kompenserar på ett visst sätt när du går, att ett ben faktiskt är längre än det andra osv.

Överpronation och otränade ben är dock som jag ser det också en fullt rimlig förklaring. Att enbart promenera (även om det är mycket av den varan) skulle jag inte förvänta mig att det ger så mycket styrka och stabilitet. Dina ben är säkert inte otränade, men jag skulle tro knappast särskilt vältränade heller. Och särskilt inte ur ett mer all-round-perspektiv. Träning på cykel är en vanlig rekommendation och jag tror också att det oftast är en extra lämplig träningsform. Det man måste tänka på är dock att cykeln man använder är rätt inställd. Det mest grundläggande är att sadeln är på rätt nivå. För högt eller för lågt kan ge precis de symptom du anger.

För att få sadeln på rätt nivå: Du trampar ju med främre delen av foten. När foten är i nedersta läget så ska knäet vara lite böjt. Försök ställa in höjden lite grovt och cykla någon minut. Ändra nu så att du har hälen på pedalen. I det läget ska benet vara helt utsträck och du ska kunna trampa runt utan att du behöver vicka höften fram och tillbaka. När du hittat rätt höjd så ska du försöka få till en så jämn rotationsrörelse som möjligt. Alltså att du i över läget för foten framåt och i nedersta läget bakåt samt att du också följer med lite uppåt.
MaddeJ
1973 • 56025
#5
21 september 2016 - 09:41
Gilla 
En liten fråga: skoinläggen som du köpte, är de utprovade hos sjukgymnast/fotexpert, så att du har fått skoinlägg för just dina fötter?
Jag överpronerar också och har köpt både skoinlägg och skor med rejäl dämpning hos fotexperten.

Det är även viktigt att använda inläggen dagligen.
Använder dem även i tofflorna hemma.

Jag använder mina inlägg även när jag cyklar o åker längdskidor, annars får jag ont i vader (har haft muskelbristning i vaderna).

Så riktiga inlägg samt bra skor är mitt tips.
1967 • Mysinge
#6
23 september 2016 - 17:49
Gilla 
Tror det har med skorna att göra ändå. Sen kan det förvisso bli följdverkningar, på knä och rygg och annat. Ha inte för mjuka skor när du cyklar, för det frestar på fotvalvet och trampet blir heller inte särskilt effektiv vad du än cyklar på. Jag tycker också det var ett bra råd att inte köra på för tunga växlar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.