Löpning Träning 46 inlägg 7436 visningar

Hur hanterar ni påtvingade uppehåll i löpningen?

Maria Hedlund
1963 • Helsingborg
#1
14 september 2016 - 23:03
Gilla 
Hej!

Jag är mycket glad över att ha hittat till detta forum! Det är så inspirerande att att ta del av andras erfarenheter och goda råd och att prata löpning och träning med likasinnade. Nu skulle jag väldigt gärna vilja höra om era erfarenheter av att tvingas göra uppehåll i löpträningen, och hur ni motiverar er till att under tiden styrketräna, simma, cykla eller göra annan form av nödvändig men kanske inte fullt så skojig träning som löpning.

Jag började springa för något år sedan efter att aldrig ha tränat något överhuvudtaget. Blev biten direkt, och har gång på gång gjort det typiska nybörjarfelet att gå ut för hårt: för ofta, för fort och/eller för långt. När framgångarna kommer fort - vilket de gör i början - krävs en oerhörd självdisciplin för att avstå från att snabbt öka intensiteten, annars kommer överansträngning och småskador som på beställning. Kortare eller längre vila från löpningen blir då nödvändigt, och det är lika tråkigt varje gång.

Mitt problem är att jag har så oerhört svårt att motivera mig till att göra annan, kompletterande (men inte alltid så rolig) träning, som jag förstått är bra/nödvändigt för att kroppen skall klara av löpningen. Hur hanterar ni påtvingade uppehåll i löpningen? Tränar ni målmedvetet styrka under tiden? Går ni på raska promenader och cyklar för att upprätthålla flåset? Eller sitter ni mest och deppar för att ni inte kan/får löpa?
< < < 1 2 3 > > >
Irene
1968 • Åstorp
#2
15 september 2016 - 06:36
Gilla 
Lite synd att sitta hemma och deppa. Då tappar man ju det man byggt upp. När jag hade haft en tusenkilosardenner på tårna cyklade jag alla pass. I vanliga fall cyklar jag ett pass i veckan som ett komplement till löpningen.
1962 • Laholm
#3
15 september 2016 - 08:22
Gilla 
Efter flera skadeperioder försöker jag se styrketräningen som en naturlig del av och en förutsättning för att kunna göra det jag gillar mest- löpträningen. Det har fungerat bättre för mig att skaffa hem det nödvändigaste som skivstång, hantlar, bänk, matta och pilatesboll mm, så att jag ej behöver ta mig hemifrån för att köra den skadeförebyggande och prestationsförbättrande styrketräningen. Jag tror det blir allt viktigare med åldern att tänka "prehab". Annars blir det numera cykel som omväxling och mer cykel när jag ej kunnat springa.
1958 • Borlänge
#4
15 september 2016 - 08:46
4 Gilla 
Jag tränar alltid varierat, spinning och styrketräning är alltid komplement till löpningen. Tappar jag löpningen adderar jag crosstrainer till min träning. I somras köpte jag dessutom en landsvägsracer för att få till långa konditionspass utomhus då löpningen krånglar för närvarande.
Grundinställningen är att fokusera på det friska, det finns nästan alltid någon träningsform som fungerar.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#5
15 september 2016 - 21:34
Gilla 
Fokuserar också på vad jag KAN göra, istället för vad jag inte kan göra. OCH kör rehabträning (och sedan prehab) för att stärka upp svagheter. Skadan/smärtan i sig brukar vara motivation nog för mig att se till att göra dessa. Och att man gör det till rutin. Tränar även alternativ träning till löpningen (styrka, rörlighet, cykel, simma). Vid skadeperioder har spinning/cykling, crosstrianer och simning fått hjärtat att jobba, medan skadan fått läka och styrka jobbat upp där svaghet finns.
Maria Hedlund
1963 • Helsingborg
#6
15 september 2016 - 23:51
Gilla 
Tack för tips och uppmuntran!

Det är något som händer i löpningen som gör att den alltid är rolig i sig, något att se fram emot, medan andra träningsformer känns mer som något som "måste göras". Så det är nog klokt att försöka se den alternativa träningen som en del av löpträningen, och att göra den till rutin, även under skadefria perioder. Lättare sagt än gjort, dock...

Provar mig fram med simning, spinning, raska promenader och en del styrketräning, enskilt och i grupp, men får aldrig den där wow-känslan som jag får i löpningen. Crosstrainer är säkert ett jättebra alternativ/komplement, eftersom hela kroppen får jobba utan att lederna belastas så mycket, men jag tycker att det är så erbarmerligt tråkigt. Några tips på hur man kan göra det litet roligare?
1962 • Laholm
#7
16 september 2016 - 07:47
1 Gilla 
Köpte en landsvägsracer precis som Lars Lindefelt , mest för att avlasta löpningen, men det var mycket trevligare än jag trodde, så det känns inte som en belastning. Dessutom råkade det passa bra med en timmes transportcykel till jobbet . Har alltid trott att det var lite för långt, men med en bra cykel är det perfekt!
1971 • Nykvarn
#8
16 september 2016 - 09:53
1 Gilla 
För mig är alltid de första dagarna utan löpning värst. Förra året hade jag ett påtvingat uppehåll på sex veckor p g a en skada i hamstringssenan. Jag köpte en begagnad landsvägsracer och styrketränade flitigt enligt ett rehabprogram från naprapat och det slog mig bra det gick att vara utan löpningen efter ett tag, cyklingen var rolig omväxling, styrketräningen gjorde mig starkare, jag körde några korta, tuffa intervallpass på cykel på gym och upptäckte hur väldigt lite, om än något, jag tappat i kondition när jag började springa igen.

Löpning är fortfarande min huvudsakliga träning (84% av min träning i tid) och någon fullblodscyklist blir jag aldrig p g a tiden det tar men får inte längre panik om jag måste avstå löpningen några dagar.
Mr. B
1963 • Hemma
#9
16 september 2016 - 10:08
Gilla 
Jag brukar tycka om uppehåll. Det finns så mycket annat att syssla med, och jag saknar inte löpningen alls. Min träning går ner till absolut noll, och inte förrän jag börjar springa igen minns jag hur kul det är. Då blir det oftast en nytändning, och det är ju bra.
Östermalms IP
#10
17 september 2016 - 18:00
Gilla 
Staffan, hur prehabar du dina hamstring?

Jag har precis det problemet nu, vet inte hur jag ska komma ur det. Har hållit på i kanske 4 veckor eller mer.

Jag sprang Sthlm Halvmarathon med det, men det var nog inte jättebra.

Jag hatar springpauser, så nu tänkte jag försöka gå ned till bara två ggr i veckan. Men det känns segt.
1973 • Åkersberga
#11
17 september 2016 - 18:34
1 Gilla 
En rolig tanke jag har är att när man inte är speciellt bra på löpning, och där räknar jag mig själv, så har man inte så mycket att förlora heller på ett uppehåll :-) och jag jagar inte PB heller längre som för ngt år sen.

Träning med diverse gummiband är rätt rolig och smidig alternativträning för hemmagym tycker jag som i de flesta fall kan ersätta fria vikter och det finns oändligt många videos på Youtube som man kan följa för variationen.
Östermalms IP
#12
17 september 2016 - 18:44
5 Gilla 
Skillnaden mellan löpning och gym är att på löpningen kommer man ju ut och får se sig omkring.

På gymmet står man ju bara i en svettdrypande lokal med vrålande bodybuilders och duckfejsande bloggdrottningar.

(ok litet generalisering kanske ;-) )

Sammanfattning: -Löpning är fantastiskt, gym är aptrist.
1973 • Åkersberga
#13
17 september 2016 - 19:01
Gilla 
Ett par olika gummiband kan man ju alltid ta med sig ut i skogen och utföra sina övningar.
Walker67
1947 • Växjö
#14
17 september 2016 - 19:12
2 Gilla 
Om man inte kan träna alls pga sjukdom är det viktigt att dra ner på kaloriintaget för att inte gå upp i vikt tex en förkylning brukar dra ner aptiten och då är det bara att följa det och inte köra på som vanligt. Jag brukar tänka på djur, som bara dricker och inte äter alls vid sjukdom.
Men det finns sjukdomar och skador, som inte sätter ner aptiten och då måste man vara ståndaktig och minska på portionerna, annars blir det extra tungt när man startar upp träningen igen med några extrakilo att lyfta i varje steg.
Östermalms IP
#15
17 september 2016 - 19:56
Gilla 
Instämmer att gummiband är bra.

Jag brukar köra själv ibland, med betoning på ibland, här hemma för att försöka stärka upp mina svaga hamstrings.
hxman
1976 • Skåne
#16
17 september 2016 - 20:30
Gilla 
Ett strukturerat, enkelt styrketräningsprogram gjorde att jag hittade glädjen i gymmet igen (efter 15års frånvaro). Jag kör på Stronglift 5*5 StrongLifts 5x5: The Simplest, Most Effective Workout to Get Stronger, Build Muscle and Burn Fat Fast av StrongLifts https://appsto.re/se/2oYhD.i men det finns många alternativ. Körde en del crossfit i våras också- den sociala komponenten med gruppträning hjälper men för mig funkar det inte att vara bunden till fasta passtider
1971 • Nykvarn
#17
18 september 2016 - 09:46
Gilla 
Kurt (#11) t ex "finnen/Nordic hamstring" (kolla Youtube), bäckenlyft med en eller båda fötterna i golvet, ryggplanka, planka med benlyft, marklyft, benböj.
Östermalms IP
#18
18 september 2016 - 11:01
Gilla 
Thx Staffan, bra tips där. Hade du båda sidor eller bara ena?
Jag tror jag fått något som kallas "långlöparrumpa" på höger sida. :-)
Linnea Sundberg
1978 • Uppsala
#19
18 september 2016 - 22:14
Gilla 
Jag har lagt löpningen lite på is men kör istället korpfotboll, korpinnebandy och lite styrketräning. Längtar dock just nu efter att spribga i skogen så nu blir det nog lite löpning igen. (Och korpfotbollens intensiva månad är över).
Vid skada blir det endast styrketräning med de friska delarna av kroppen eller den träning som går att genomföra (ex lättare att åka skidor med en öm fot än att spribga).
1971 • Nykvarn
#20
19 september 2016 - 08:08
1 Gilla 
kurt (#19), jag hade besvär med mitt vänstra baksida lår bara, förutom rehabprogrammet i tre steg jag fick av naprapaten gick jag också på behandling 5-6 gånger och fick laser, värme, massage och nålar.

Långlöparrumpa var lekmannatermen på min skada också eller hamstringtendinos :-) Det finns tydligen olika grader av slitage på den här senan där jag hade första gradens skada, går man riktigt länge och om det vill sig riktigt illa sliter man helt av senan och då måste man opereras och rehaba läääänge efteråt.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.