Löpning Träning 4 inlägg 4779 visningar

Mest långpass

1976 • Löddeköpinge
#1
15 januari 2016 - 14:20
Gilla 
Springer normalt sett två "snabba" pass och ett långsamt långpass i veckan. Men nu är vinter här med snö och is och det känns lite riskfyllt och ibland problematiskt att springa pass så som intervaller på bana, tröskelpass och backe. Om vi bortser från lösningar som att springa på löpband eller skaffa riktiga vinter-skor a la Icebug utan istället tänker oss att man mest springer just långpass under januari och ev februari hur lidande kommer då min fart bli framåt våren. Hur långa bör dessutom långpassen vara om jag springer tre i veckan. Jag gissar att det inte är så vidare lyckat att springa över 20 km tre gånger i veckan om kroppen är van vid max en gång.

Jag insåg även igår att tempot blir automatiskt lägre pga dåligt grep med mina vanliga skor. Om jag normalt springer runt 5.45 på min långpass så låg jag nu på drygt 6.00. Finns det någon risk med det lägre tempot.
Mr. B
1963 • Hemma
#2
15 januari 2016 - 20:06
1 Gilla 
Risken är väl att du inte får de skador du brukar få...

Det är inte distansen i sig som knäcker kroppen, utan kombinationen av distans och ansträngning. Att gneta mil i långsamt tempo under vintern betalar sig bra när våren kommer.

Din profilsida säger att du siktar på marathon, så om du nu har hjälp att hålla farten nere är det ett gyllene tillfälle att få upp distanståligheten. Någon sorts lösdubb, antingen Clas Ohlssons gummibandsvariant eller dubb att skruva i sulan, kan också hålla dig skadefri.

Och om du undrar varför du utsätter dig för det här under vintern, så kommer svaret på vårens första långpass i shorts.
1984 • Nacka
#3
15 januari 2016 - 21:06
Gilla 
Jag körde bara långa lugna pass förra vintern, och kom lite sent igång med snabbare pass på vårkanten. Sprang halvmaradistansen på ungefär exakt samma tid april jämfört med september (den i april var dock betydligt mer kuperad) med snabbare återhämtning...
Med lite mer intervaller när kylan släpper så kommer du snabbt tillbaka, men med mer uthållighet!
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#4
15 januari 2016 - 21:07
Gilla 
Att skada sig är betydligt lättare i detta kalla skitväder. Knä/ leder och alla andra muskler mår inte bra av kylan och hade jag varit som dig hade jag satsat enbart på kvalité och kört långpassen.
Är en perfekt uppbyggnad under vintern till den stundande våren.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.