Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Träning 8 inlägg 6760 visningar

Orsak vid kramp i ben under löpning!

Jens Sjöberg
1972 • Lidköping
#1
8 oktober 2015 - 21:58
Gilla 
Hej!

Nån som vet varför man får kramp i lår eller vader under lite längre lopp?
Är det så enkelt att man är för dåligt tränad eller att man värmt upp för dåligt!
1962 • Laholm
#2
9 oktober 2015 - 10:07
Gilla 
Orsaker till kramp är omdiskuterat och sannolikt flera. Dehydrering, brist på salter nämns. Att springa långt hårdare än man är tränad för är absolut ett sätt att få kramp. Jag tycker att jag själv drabbats oftare vid värme och hög luftfuktighet.
1967 • Torslanda
#3
9 oktober 2015 - 11:11
Gilla 
Per är inne på samma spår som jag själv. Springar nästan alla pass i hög värme och får då kramp rejält om jag inte fyller på med vätska och mineraler. Har krampat under flera maror just på grund av obalans. I mitt fall beror det på att jag har en onormalt hög mineralhalt i svetten och svettas minst sagt kopiöst. Sedan jag börjat med Tailwind (Sportdryck med rätt hög andel mineraler) så har mina besvär försvunnit helt. Det finns massor av teorier kring kramp och sanningen ligger nog närmast kring att det finns flera olika orsaker till att man kan få kramp och vi får hitta våra egna orsaker. För en del verkar det hjälpa med magnesium även om det inte finns något kännt stöd för det, andra som jag verkar bli hjälpta av mineraltillskott, vilket inte heller finns så mycket stöd för, vätskeunderskott verkar det finns mer stöd för att det kan bidra till kramp etc. Jag tror att jag hittat min akileshäl med salter då jag inte haft kramp vare sig under eller efter något lopp sedan jag började proaktivt åtgärda obalansen hos mig själv.
Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#4
9 oktober 2015 - 12:33
1 Gilla 
Jag tror på för dåligt tränad.
1985 • Pussen
#5
9 oktober 2015 - 12:35
Gilla 
Obalans mellan golgi senorgan och muskelspindlarna är väl numera den främsta boven. Saltbalans påverkar vid brist men annars inte.

Skrev om detta för något år sedan. http://www.presteramera.com/varfor-far-vi-kramp/
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#6
9 oktober 2015 - 12:41
Gilla 
Ju mer vältränad jag blir desto mer sällan får jag kramp. Vid min första mara fick jag totalkramp vid 32 km så jag var tvungen att stanna och gå flera gånger sista milen. Vid den andra kom krampen vid 34 km. Vid den tredje kom den vid 36 km. Vid den fjärde kom den vid 40 km, men inte så farligt så att jag var tvungen att stanna.

Och nu vid min 5:e mara så fick jag inte kramp alls.

Så mitt främsta tips för att slippa kramp är att träna ordentlig mängd löpning året runt. Då blir man hårdare och uthålligare och kan skjuta krampen framför sig. Men det tar tid.

Sen är det såklart viktigt med salter och vätska och sånt, men det är nog väldigt sekundärt i förhållande till att vara genomtränad.


Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#7
9 oktober 2015 - 13:58
Gilla 
Det kan också vara så att man springer över sin förmåga. Jag har sprungit 5st ultra/maraton traillopp och fått kramp i alla 5 trots att jag blivit bättre tränad och dessutom tränat specifikt som mycket backträning både fort upp och nedför (+ annan maratonträning givetvis). Tittar man i år är jag betydligt bättre tränad men fick ändå kramp på både Soteleden (som jag ändå vann) och Axa fjällmaraton. Mitt problem är nog att jag springer för fort utför, jag kan springa fort men på långa distanser straffar det sig på slutet då framsida lår tar slut...
1968 • Kållered
#8
9 oktober 2015 - 21:51
Gilla 
Jag får endast kramp under swimrun. Aldrig vid endast löpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.