Löpning Träning 7 inlägg 3408 visningar

x steg/min = stegisättning y cm framför kroppen

1978 • Stockholm
#1
6 maj 2015 - 12:50
Gilla 
Här om dagen testade jag ut ett par nya löparskor i en löparbutik i Stockholm. Jag har sprungit regelbundet i tio år så jag stod inte på löpbandet för att få min löpstil analyserad utan för att testa några olika skor. När jag sprang på löpbandet kunde försäljaren se min stegfrekvens (ca 160 steg/min) och uttalade sig baserat på stegfrekvensen att jag landade ganska långt framför kroppen.

Jag vet att högre stegfrekvens kan vara ett sätt att springa mer effektivt (och kanske minska skaderisken) även om det ”magiska” numret 180 kanske har visat sig inte vara så magiskt. Jag vet också att fotisättning under kroppen är eftersträvansvärt av samma anledningar. Men finns det ett så pass starkt samband mellan stegfrekvens och var foten landar att man kan uttalas sig så som försäljaren gjorde. Eller är det typ som att uttala sig om maxpuls baserat på ålder, att det är en bättre predictor än en slumpmässig gissning (eller konstant gissa medelvärdet) men att det i grunden är en ganska dålig förutsägelse?
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#2
6 maj 2015 - 13:12
Gilla 
Kan bara vara att försäljaren ville ha ett argument att sälja dig just de skorna som butiken får bäst förtjänst på?

Har dålig koll på teorierna men visst borde väl hastigheten vara en parameter man ska ha med i beräkningen? En låg stegfrekvens i kombination med hög hastighet ger ju långa kliv och en hög stegfrekvens vid låg hastighet ger korta kliv. Men en låg stegfrekvens vid en låg hastighet borde inte självklart ge längre kliv än en hög frekvens vid en hög hastighet.

Benens längd är väl också en parameter i sammanhanget. En liten mus kan ha hög stegfrekvens trots att den förflyttar sig relativt långsamt jämfört med en älg till exempel.

Själv har jag relativt korta ben för min längd vilket gör att jag får relativt sett en högre stegfrekvens vid en viss hastighet. Men samtidigt springer jag inte särskilt fort...
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#3
6 maj 2015 - 13:38
Gilla 
Relevant tråd: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=42489
I denna tråden hittade jag denna länk: http://traningslara.se/battre-lopekonomi-med-hogre-stegfrekvens/

Där står hur man med hjälp av pulsklocka och metronom kan labba sig fram till den stegfrekvens som ger lägst puls vilket motsvarar den stegfrekvens som är optimal för dig.

Nu svarar det väl inte på frågan om stegisättningen men har man hittat sin optimala stegfrekvens så finns det ingen anledning att försöka ändra på den antar jag?
1958 • Borlänge
#4
7 maj 2015 - 05:39
Gilla 
Om man landar med foten framför kroppen beror det på lite för låg löpstil. Höftens läge ligger fel och skall vara längre fram. Testa att stretcha höftböjarmuskeln och kör lite löpskolningsövningar. Finns en del på nätet, alt kolla med en löparklubb.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
7 maj 2015 - 13:05 Redigerad 7 maj 2015 - 13:07
Gilla 
Nej, det finns inget matematiskt samband av det enkla slaget (utom att hastigheten=stegfrekvens X steglängd).
Titta på den här underbara videon, notera att i ansatsen när farten ska vara hög landar hopparna med sina jättesteg (med hög frekvens i verkligheten) under kroppen men i själva hoppet när de ska ha mer kraft uppåt landar de framför: https://www.youtube.com/watch?v=xS6NTz3qXNw

Föralldel, frekvensen är ju lägre i själva hoppet men det beror ju på att de hoppar över ett steg och gör om det sista. Och de stegen är dubbelt så långa.....
1984 • Stockholm
#6
7 maj 2015 - 22:34
Gilla 
Om försäljaren hade tagit med din längd och farten du sprang i i sin beräkning så känns det som att det hade gått att uttala sig så. Kanske missar nåt men det är väl bara dom parametrarna man behöver för en sån uträkning? Frekvens, fart och benlängd. Iallafall om farten var konstant. Men om du sprang långsamt eller är lång känns uttalandet tveksamt tycker jag. Men jag kan mkt väl missa nåt här...
1984 • Stockholm
#7
7 maj 2015 - 22:39
Gilla 
Vertikalkraft missar jag väl iofs - men om vi utgår från att du inte hoppar, minitassar, hoppar grodhopp eller springer jämfota eller nåt sånt utan att du springer någotsånär normalt :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.