Styrke-/gruppträning Skador / Rehab 6 inlägg 16599 visningar

HUR SKA MAN TRÄNA NÄR MAN HAR DISKBRÅCK?

1992 • Varberg
#1
1 september 2014 - 10:09 (Redigerad 1 september 2014 - 10:09)
1 Gilla 
Hej
Jag är en tjej på 22 år som har haft diskbråck nu i 7-8 år.
Innan jag skadade mig var jag en aktiv tjej, jag spelade fotboll i en hög liga och jag var med i stafettlaget på friidrotten. Efter min skada har jag inte kunnat göra någonting innan det bli bara värre i ryggen.

Jag har försökt med allt, sjukgymnaster, TENS, tabletter, PT, ingenting verkar fungera. Jag måste använda ryggstöd och ryggkorsett på jobbet.

Jag undrar om någon vet någon super bra träning för en super aktiv tjej, dela gärna med er av era erfarenheter, vill se hur folk lyckas och att man kan se att det faktiskt finns förhoppningar
Jan Banan
1962 • Skövde
#2
4 september 2014 - 21:16
Gilla 
Låter inte kul. Själv har jag ett "relativt stort diskbråck" i ländryggen. Styrketräning för hela kroppen (stärka bålmuskulaturen) funkar ganska bra för mig. Visst, vissa problem har jag fortfarande men jag tycker det har blivit mycket bättre sen jag började styrketräna för några år sedan. Hade nog inte kunnat springa som jag gör utan styrketräningen.
1970 • Stockholm
#3
5 september 2014 - 09:27
Gilla 
Styrketräning är generellt helt exceptionellt bra för ryggen, tror inte detta nog kan poängteras. Har inte diskbråck själv men hade under en treårs period problem med ett stort ryggskott per år ungefär, inklusive ett megaryggskott där var smått invalidiserad med lång läkningsperiod... även några miniryggskott under denna period. Senaste året har jag varvat löpning med styrketräning och situationen har blivit enormt mycket bättre, lite stel ibland, något miniryggskott men skillnad som natt och dag.
1958 • Borlänge
#4
8 september 2014 - 21:05 Redigerad 8 september 2014 - 21:07
Gilla 
Testa Coreträning på Friskis&Svettis eller någon annan anläggning. En stabil bål är ett måste om man ska ge stöd åt ryggen. En annan träningsform som är skonsam är simning ( frisim ).
rolle
1961 • österskär
#5
10 september 2014 - 17:49
Gilla 
hej Jag har också problem. Tidigare fick jag domnar i benen av löpträning, men sedan jag börjat springa på framfoten och landar mycket mjukare eftersom vad fångar upp kroppen istället för en stum helnersättning, så fungerar det bra att jogga nu. Stabil bål som tar stötarna och håller upp kroppen är viktigt och att vara försiktig med tunga och snea lyft.
Nösund
#6
14 september 2014 - 07:17
Gilla 
Vi har samma erfarenheter tror jag (fast jag har levt med mina problem längre). Mitt bråck sitter i ländryggen. Kanske har du problem ngn annanstan och isf gäller nog inte mina erfarenheter. I 15 års tid har mitt bråck jagat mig dagonatt, ibland hårt och operationen har inte varit långt borta. Men sedan 5 år sådär är mina problem klart hanterbara även om de alltid är där.

Det som jag tror ändrat allt för mig är en kombination av två saker:
1) Att jag till sist började träna bålen på allvar. För länden är bålen så otroligt viktig (kanske har du bråcket ngn annanstans, isf är nog detta ganska ointressant). Jag hade visserligen tränat mage mm ganska mycket innan, men inte på riktigt liksom... och jag tyckte bara att jag fick ondare av att träna typiska bålövningar (som plankan). Efter ett tag började ändå öka träningen (trots att det ofta gav extra smärta efteråt) och successivt gav det lite resultat. När jag kände att det gav resultat så blev det lättare att träna och lite av en positiv spiral. Har du problemen i länden; träna bål och stabilitetsövningar - tålmodigt och hårt (kanske inte första gångerna, men det känner du).

2) Det andra lyftet kom när jag gick från att springa 5km/vecka till 5-7 mil. Kombinationen av en mkt vältränad mage och löpningens allroundpåverkan/uppbyggnadseffekt visade sig göra tricket för mina problem. Löpningen var en plåga innan magen var på plats så kanske ska du ta det lugnt med löpning och se till att bygga upp bål.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.