Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 6662 visningar

Baksida lår som stökar sedan länge..

1981 • Kalmar
#1
1 maj 2014 - 19:23
Gilla 
Hej,

Hoppas att någon här kan hjälpa mig med tips och råd hur jag kan komma tillrätta med mitt problem med baksida lår..

För att göra en historia kort:

Har i hela mitt vuxna liv flera gånger i veckan.
Förra sommaren ökade jag distanserna från ett par mil i veckan upp till 3,5-4 mil i veckan.

Detta gick smärtfritt i någon månad tills att jag helt plötsligt vaknade en morgon med att höger vad vad mycket öm.. Detta släppte efter någon dag, men då fick jag istället ont i insidan på hälen/hälsenan.
Detta tog flera månader innan det lättade och jag kunde sakteligen dra igång under hösten.

Under denna tid tog jag hjälp av PT för att bygga upp hela kroppen vilket varit mycket givande, var säkerligen mycket svag i core-muskulaturen.

I december gjorde jag och min fru en resa till Australien där vi var under några veckor. Varje morgon inleddes med en kort löptur då vad och hälsena kändes mycket bra och jag hade inga problem med hälsenan eller vaden.

När jag kommer hem vaknar jag mycket tidigt pga av jetlag och tar en relativ lång löptur i lugnt tempo.. När jag kommer hem från denna känner jag mig MYCKET trött i baksida lår och får en kraftig träningsvärk som jag aldrig annars får av löpning...

Tar det lugnt ett par dagar och passar på att få massage några gånger och är fortsatt öm i baksidan.

Ett par dagar senare är jag på gymmet för att åter rehabträna och skall precis som vanligt köra raka enbens marklyft, relativt lätt.. Efter ett par rep bränner det till i baksida lår och får avbryta träningen..

Vilar nu aktivt ett par veckor och det försvinner. Tar då en mycket lätt joggingtur på ca 5 km, känns lustigt i baksida lår.. Lätt lätt ömhet men är trött i baksidan.. Kommer hem och stretchar baksida lätt och känner inget när jag går och lägger mig..

Morgonen efter är jag riktigt stel och öm i baksida lår och har t o m svårt att gå på ojämnt underlag eller i uppförsbackar.. Sedan dess har jag knappt kunnat springa, däremot har jag kunnat köra på bra på gymmet även baksida.
Men av och till kommer smärtan tillbaka och det finns ingen möjlighet att springa, möjligen jogga lätt..

Har varit och sjukgymnast men han hittar inget fel på baksidan utan misstänker ischiasnerven vilket kan stämma då det smärtan kommer uppifrån baken ner på utsidan av höger lår och slutar nere i knäet.
Det märkliga är att smärtan ofta flyttar sig och inte alltid är på samma ställe, stretchar jag låret blir det mycket värre..

Någon som kan ha en idé hur jag kan lösa detta? Har varit hos sjukgymnasten men han vill efter några gånger ha rotation på sina klienter och vill nu intre träffa mig på några månader.. Jävligt frustrerande då jag inte vill något hellre än att springa...
1952 • Varberg
#2
2 maj 2014 - 10:31
Gilla 
"Bränner till baksida" låter som en muskelbristning i hamstrings. Torde dessutom vara vanligaste orsaken till smärtor baksida/utsida lår. Om en sådan inte får läka i fred på rätt sätt kan det bli långvarigt.
1973 • Åkersberga
#3
2 maj 2014 - 15:55
Gilla 
Hade en likadan skada förra året och det som hjälpte mig mest var att börja styrketräna baksidan av låren med bencurl och fortsätta med det och benböj, utfallsteg, tåhävningar mm i skadeförebyggande syfte. De i samband med promenader i ett par veckor och sen lugn jogg i ett par veckor så länge det inte gör för mycket ont + lite försiktig stretching borde få dig tillbaka.
Marklyft övningarna skulle jag undvika då det är för lätt att det blir fel.
1981 • Kalmar
#4
2 maj 2014 - 20:49
Gilla 
Tack för råd..

Kanske ska tillägga att det ibland strålar ner i utsida av höger knä samt att det finns en ömhet i svankryggen!

Skulle ischias kunna vara ett svar?
Om så är fallet hur rehabträna?
1981 • Kalmar
#5
2 maj 2014 - 21:04
Gilla 
Vill även lägga till att det ALLTID är på höger sida jag får problem, är jag feltränad?
1973 • Åkersberga
#6
2 maj 2014 - 23:47 Redigerad 2 maj 2014 - 23:48
Gilla 
Oftast är man svagare på ena sidan och kan få en bristning i muskeln vid överansträngning och när man tar i hårt vid snabba löparpass speciellt på trötta muskler och kanske i samband med en överrörlig bål/ höftparti kan vissa delar reta upp ischiasnerven.
Aktiv vila samt träning av bålen med bl.a. plankan hjälper tillsammans med lätt styrketräning plus stretching lite längre fram. Man får vänta med snabba och explosiva löparpass tills låren och ryggen är helt återställda. För mig dröjde det ca 1,5 månad förra året men det beror också på hur stor bristning man fått.
1981 • Kalmar
#7
4 maj 2014 - 12:20
Gilla 
Var nyss ute på en lätt promenad och först känner jag inget, men efter ca 1 km kommer ömheten smygande. Nu är jag hemma efter ca 3 km och har direkt en svidande känsla utsida knä upp utsida lår.. Även viss ömhet i vaden.

Börjar bli så trött på detta..
Om det vore "riktig" ischias borde det väl inte kännas bara efter belastning!?
Visst blir jag öm om jag kör bil en längre sträcka, men på morgonen innan uppstigning känner jag inget..
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#8
4 maj 2014 - 12:56
Gilla 
Jag tycker synd om dig då jag har själv lite problem med höger lår som spökar och stör och vägrar ge med sig.
Ischias kan du prova stretcha gluteus maximus som är rumpan. Och kraftig massage av samma område. Går det inte över utan fortsätter så kan det vara en kraftig bristning. Och sådan tar tid har jag fått höra. Upp till 6 mån och det är jobbigt när man vill bara springa.
Så jag har fått ta det lite lugn igen då jag fick lite ont i låret igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.