Längdskidor Valla 5 inlägg 5002 visningar

Få skidorna vallade i Mora inför Vasaloppet ???

Henrik Eklund
1975 • Arboga
#1
21 januari 2014 - 22:24
Gilla 
Hej!
Ska åka vasaloppet (Halvvasan) för första gången. Är helt rookie på det mesta...

Är det värt att lämna in skidorna och få dem vallade i Mora ? Några erfarenheter ? År det prisvärt eller bortkastade pengar?

//Henke
Erik Högkvist
1989 • Karlstad
#2
21 januari 2014 - 22:57 Redigerad 21 januari 2014 - 22:58
2 Gilla 
Har du ingen erfarenhet av vallning och ingen lust/tid att lära dig så kan det säkert vara värt att lämna in skidorna. Det är inte billigt, men det är heller inte kul att åka 90 km skidor utan bra valla.

Jag funderade in i det sista på att lämna in mina skidor för vallning ifjol, men valde till slut att valla dem själv. Som tur var prickade jag helt rätt och hade kanonbra glid och ok fäste hela vägen. Jag kunde inte heller mycket om vallning innan förra vintern, men lärde mig steg för steg och tycker faktiskt att det var riktigt kul att lära sig hur man preparerar sina skidor på bästa sätt.
1976 • Västerås
#3
22 januari 2014 - 09:32
1 Gilla 
Om man inte är van att valla eller om man inte har alla prylar/vallor som behövs så är det helt klart värt att lämna in skidorna. Själv vallar jag mina skidor själv men om man är osäker så se till att lämna in dem. Då har du ju dessutom någon annan att skylla på om det skulle gå dåligt =)
1978 • Arboga
#4
22 januari 2014 - 10:04
1 Gilla 
Oavsett om man valler själv eller inte är det viktigt att provåka skidorna ett par km innan start. Är inte fästet tillräckligt vid starten är det förmodligen inte bättre ute på banan. Sedan så tar man med sig samma valla som man har använt + någon för lite varmare snö + en kloss att gnugga med. Det är inte ovanligt att temperaturen stiger några grader under dagen och då kan vallan som fungearde på morgonen vara värdelös efter lunch.

Är man ovan och får bakhalt är det viktigt att så fort som möjligt åtgärda detta. De få minuterna man tappar på att valla om tjänar man igen på första backen. Det är dessutm dumt att slita med dåliga skidor i några mil för att sedan ändå ge upp och ställa sig vid sidan och valla om. Bättre att göra det direkt och ha bra skidor innan man blir trött.

Med det vill jag säga att oavsett vallaservice eller ej så måste man kunna lite av grunderna i vallning för att kunna hantera väderförändringar på ett långt lopp.

Glidet är svårt att göra något åt under loppet. Men det brukar inte bli så mycket sämre än vid start och blir det sämre så blir det sämmre för alla.
1955 • Uppsala
#5
22 januari 2014 - 10:57 Redigerad 22 januari 2014 - 11:00
1 Gilla 
Det är också viktigt att du har zonerna för fästvalla ordentligt uppmätta för DIG och tydligt markerade på dina skidor.
Ett streck fram och bak för burkvalla resp klister.
Saknas det så är det svårt att få det bra även för en duktig vallare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.