Löpning Kost & Näring 14 inlägg 36489 visningar

Hur länge ska man vänta?

xx
1927 • h
#1
25 juni 2008 - 18:35
Gilla 
Hur länge ska man vänta innan man springer efter ett ordentligt mål mat och hur länge får man max vänta innan man springer?
1966 • Karlstad
#2
25 juni 2008 - 18:40
Gilla 
Det är nog något väldigt individuellt som man får lära sig efterhand. Tror jag.
Per Jacobsson
1970 • Stora Höga
#3
25 juni 2008 - 18:51
Gilla 
Det är väl som att bada efter maten: man måste vänta två timmar, annars får man kramp och dör.;-)
xx
1927 • h
#4
25 juni 2008 - 18:54
Gilla 
åt för 40min sen.. kanske borde springa och se om det går bra..

här är en länk till dig per, som tar kål på myten http://www.alltombarn.se/aktuellt/myter-1.11821/bada-inte-direkt-efter-maten-da-far-du-kramp-1.11819
Per Jacobsson
1970 • Stora Höga
#5
25 juni 2008 - 18:58
Gilla 
Jo, jag vet att det är en myt. :-)

Jan Bylund gjorde en kul stand up om det för några år sedan: de var ett par svenskar på besök i Kalifornien. Efter maten sprang alla iväg på stranden och skulle bada, utom svenskarna. "We have to wait two hours, or else we get the cramps and die."

:-D
xx
1927 • h
#6
25 juni 2008 - 18:59
Gilla 
jag är inte så rädd för håll.. det brukar oftast gå över efter några minuter :) men det kanske inte är bra att skita i hållet?
Per Jacobsson
1970 • Stora Höga
#7
25 juni 2008 - 20:10
Gilla 
När jag var liten fick man höra att man skulle hålla nånting, t ex en sten eller kotte eller nåt i händerna, så skulle hållet gå över. Ligger det nåt i det, eller är det ännu en myt?
xx
1927 • h
#8
25 juni 2008 - 20:33
Gilla 
vet inte om det funkar.. man kanske borde testa :) löpningen gick bra iallafall inget håll.. fick bara upp en del rapar efter en stund. sprang 57min efter maten.. sen spelar det säkert roll att maten jag åt är helt vegansk, måste vara lättare för kroppen att bryta ner och ta upp :)
1971 • Sorunda
#9
25 juni 2008 - 20:48
Gilla 
Jag brukar inte ha några prolem med att springa (läs lusjogga) direkt efter maten (åja det tar kanske 10 att fixa på sig träningskläder etc...). Det jag kan märka är att ungefär 1 timme efter att jag börjat jogga så börjar det komma luft (rapar eller nått i den stilen, mer "lätta" än normala rapar) om jag ätit inom låt säga 2 timmar (lite broende på matens beskaffenhet anar jag). Tror det har något med förbränning att göra. Har aldrig försökt springa när jag varit proppmätt, utan ätit en normalportion.
Johan I
1980 • Lund
#10
25 juni 2008 - 23:05
Gilla 
När jag känner att håll är på ingång knyter jag fingrarna runt mina tummar. Det fungerar kanon för att hållet inte ska komma.

Det är i alla fall vettigt att äta lagom länge innan man kör intervaller. Jag klarar mig fint att ut och springa direkt efter jobbet med att bara käka en banan, då har jag inte ätit på 5-6 timmar. Men här om dagen skulle jag köra lite intervaller med det upplägget. Det var ingen höjdare jag spydde som en kalv...
Johan I
1987 • Örebro
#11
26 juni 2008 - 01:14 Redigerad 26 juni 2008 - 01:52
Gilla 
Så länge som energi och syre går åt till att kroppen skall smälta mat så är det väl inte så bra med mat i systemet när man skall springa. Man vill ju ha allt fokus på löpningen och använda lagrad energi om man verkligen satsar.

Så det är nog inte helt utan vett att sådant som att man inte skall bada efter mat har kommit fram, även om det så klart är kanske extrem fall som krävs för att man skall få så pass svår kramp att man drunknar och dör av det i badet, så många har väl blivit uppskrämda i "onödan" genom åren, men ibland kan det löna sig att vara försiktig oavsett om riskerna är små...

Det jag själv märkt med löpning och mat är att man gör bäst i att undvika maträtter som innehåller fett/olja som lätt "fastnar" i halsen (köttfärsås, pizza m.m.) och även mjölk, som också stannar kvar i halsen länge. I övrigt så springar man nog nästan bättre när man är lite hungrig (speciellt på kortare distanser), bara inte magen är allt för tom, då kommer det kännas konstigt, tomt och ev. ont vid hårdare ansträngning om man ens orkar det.

Per: Det verkar fungera för en hel del, fast beror nog lite på intensitet. En del säger ju även att håll är något man kan träna bort eller att det till och med nästan är psykologiskt... men kommer själv ihåg att jag fick höra sådant också med sten i handen, fungerade har jag för mig. En annan sak du kan testa är när du känner att du kommer nysa, korsa fingrarna (pek och lång), det fungerar för en hel del.
1971 • Göteborg
#12
26 juni 2008 - 07:28
Gilla 
Jag brukar vara helt utslagen efter en pastamåltid. Tar 4-5h innan jag kan jogga. Har kväljningar redan efter ngra km. Allra helst tränar jag strax före måltid och intar typ banan före löprundan.

En smörgås eller tallrik fil med musli innan är dock helt ok.
På morgonen tränar jag innan frukost, så iblan kan det vara gott med en sportdryck för att piggna till.
Angelica H
1978 • Mattmar
#13
26 juni 2008 - 08:05
Gilla 
Aningen OT kanske, men jag lägger till ett svar från en annan tråd (sök på "håll" som finns det en del att läsa om just håll).

”Det finns tyvärr inte så många kloka svar... det här har nämligen vetenskapen tydligen inte riktigt lyckats få kläm på. Man vet att håll uppstår vid fysisk ansträning, men inte säkert varför. En möjlig orsak är att det blir syrebrist i inandningsmuskulaturen/diafragman, så att det bildas mjölksyra. Och det gör så klart lika ont där som någon annanstans.

Syresättning är alltså det enda logiska sättet att häva det på. Mitt standardknep är att lyfta armen på den sidan där hållet sitter och låta handen vila mellan skulderbladen, ungefär som när du stretchar triceps. Det sträcker ut muskulaturen bra, man kan fortsätta springa under tiden, och koncentrerar man sig på att andas ordentligt så brukar hållet släppa.

Ett annat knep ska vara att trycka fingrarna mot stället där det gör ont, samtidigt som man djupandas.

Vad gäller det förebyggande så verkar det generella rådet att undvika stora mängder mat och vätska precis innan löprundan, att öka tempot successivt och att springa avslappnat och med god andning/syresättning.

Anledningen till att man får rådet att springa med en sten i handen är förmodligen att man slappnar av, antingen av att hålla i den eller av vetskapen att man gör något för att åtgärda problemet och får något att bry hjärnan med."
Henning Looström
1973 • Lund
#14
26 juni 2008 - 11:21
Gilla 
KG, lysande anekdot! Hur kom du ens på tanken att klämma allt detta inför en mara? Hade du glömt vilken dag det var eller? ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.