Löpning Träning 10 inlägg 4494 visningar

Puls/fart samband?

MR
1976 • JHG
#1
29 november 2012 - 20:06 (Redigerad 29 november 2012 - 20:06)
Gilla 
Förlåt för en flummig rubrik. Visste inte riktigt vad jag skulle skriva.
Är relativt ny som löpare (joggare?) och har inte riktigt koll på alla begrepp så som VO2-max och alla trösklar hit och dit (en löpar-ordboks-tråd kanske skulle sitta på sin plats oxå) men misstänker att förklaringen till det jag undrar ligger i nåt av dessa begrepp och vet att det finns många kunniga här som säkert kan förklara.

Min fundering:
Har den senaste tiden märkt att jag kan ge mig ut och springa (för mig) långa rundor i samma eller högre fart än för ett halvår sedan utan att det känns direkt ansträngande. Snittpulsen ligger 5-10 slag lägre än förr och det känns kanon. Det är väl resultat av någorlunda ihållande löpning. Så långt inget konstigt.

Nu till det jag tycker är lite märkligt.

Trycker jag på och försöker hålla ett tempo där snittpulsen ligger 5-10 slag högre, som den kunde göra förr i 10-20 km, kroknar jag efter bara några km. Vad kan detta bero på?
1964 • Malmö
#2
29 november 2012 - 21:36
Gilla 
Kroppen har en förmåga att bli bra på/anpassa sig till det man tränar....autopilot...
Ett självupplevt amatörtips
Variera längd , puls , intensitet etc på dina pass så att " lurar " du kroppen
1964 • Sandviken
#3
29 november 2012 - 21:52
Gilla 
:-) Tror du blivit bekväm och att du kroknar mentalt.
Det känns stelt, stappligt,tungt och jobbigt men en anledning är att det går fortare. Håll i ett tag till, efter 20 minuter släpper det.
Alternativt så värmer du upp ordentligt, och sen springer i din tidigare puls.(+5bpm iaf, pulsen kan vara lite lynnig när man är otränad och börjar träna :-)).
Ett självupplevt amatörtips
1965 • Kungsholmen
#4
30 november 2012 - 07:42
Gilla 
Det är ju inte bara pulsen som ger ansträngning. Själva muskelarbetet att springa i den högre farten är du ovan vid och dina muskler tröttnar (eller om det nu är hjärnan om man skall tro på Tim Noakes).
Du måste vänja dig vid både fart och pulsnivå.
MR
1976 • JHG
#5
30 november 2012 - 07:52
Gilla 
Tack för svaren.
Att jag kanske gått och blivit bekväm var även min första tanke när jag reflekterade över detta första gången men det känns inte som hela sanningen. Brukar kunna vara rätt tjurig och ta ut mig ordentligt. Det ligger nog mer i det du säger Peter. Blir helt enkelt till att börja lägga in lite långa intervaller och styrka nu för att få upp tempot.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#6
30 november 2012 - 19:32
Gilla 
MR. Intressant observation. Har du koll på om din maxpuls ändrats. Den kan gå ner när man blir mer vältränad. Det skulle kunna vara en förklaring. Det är i vilket fall vettig att variera träningen.
MR
1976 • JHG
#7
30 november 2012 - 22:04
Gilla 
@Fredrik
Har aldrig haft koll på min maxpuls så där kan jag tyvärr inte dra några slutsatser.
Kanske borde göra ett maxpulstest för att kunna hålla koll i framtiden. Hur utför man ett sånt test?
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#8
1 december 2012 - 00:28
Gilla 
Det finns flera sätt. Men ett sätt är att springa några kilometer i successivt ökande fart för att sluta med en backe maxat. Den högsta puls du får borde vara rätt nära maxpuls. Man kan även kolla på högsta puls under ett 5- eller 10-km lopp. Då kommer man ofta upp i nära max.

Men du verkar ju ha bra koll på vilken ansträngningsnivå du har på distanspassen ändå - så du kanske inte behöver veta maxpulsen heller.
1964 • Bjärred
#9
2 december 2012 - 15:05
Gilla 
Kan i varje fall säga att jag upplever samma sak. Kan springa i samma tempo fast med lägre puls. Har periodvis svårare att jobba vid högre puls. Inbillar mig att det beror på att jag är bättre aerobt tränad, dvs jag har bättre uthållighet. När jag sedan drar på lite krävs det högre fart än tidigare för att få upp pulsen, dvs högre ansträngning. Sedan har jag prioriterat långpassen, och inte kört så mycket tröskelpass, dvs med högre puls. Det krävs nog en period med mer snabba pass innan den förmågan kommer tillbaka, förhoppningsvis då med lite bättre resultat än tidigare.
MR
1976 • JHG
#10
3 december 2012 - 10:09
Gilla 
Som sagt var, blir nog så att man får lägga in lite fart-träning. Hade planerat att bara "mala" i vinter och försöka få till farten framåt februari-mars ungefär för att toppa till Göteborgsvarvet. Känns dock som träningen stagnerar lite nu när det går lättare i den "gamla" farten samtidigt som man inte riktigt klarar av att höja farten nämnvärt utan att ta slut.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.