Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 95244 visningar

Långvarig låg feber och orkeslös - frisk enl. läkaren

Camilla
1976 • Björklinge
#1
22 september 2012 - 13:47
Gilla 
Är det någon som känner igen sig?

Har varit sjuk typ hela november och december (kanske 4 pass totalt eller nåt). Frisk i januari, sjuk februari, frisk 2 veckor i mars sen sjuk framtill juni, frisk juli, augusti och nu sjuk igen...

Innan mars var det problem med halsont och hosta, men sen mars framtill juni har jag haft låg feber 37,6- 37,8 (eftersom min normal temperatur är mellan 36,5-36,8) och känt mig orkeslös. Musklerna har varit som gele, jobbigt att bara plocka upp disk. Vissa dagar har varit sämre, då jag mest velat ligga. Jag har känt mig deprimerad och som om kroppen stängt av vissa funktioner. Jag har inte orkat vara glad eller social. Sen helt plötsligt i juni så blev jag bra. KÄnde hur jag fick tillbaka kraften i musklerna hur konstigt som helst. Sen har jag tränat och tävlat framtill Bellmanstafetten. Efter den så fick jag tillbaka den låga febern orkeslösheten, känns som man har influensa i kroppen. Har varit hemma från jobbet en vecka och bara legat, men inte ens det hjälper- varken från eller till.. Har varit till läkare flera ggr. I våras misstänkte man bihåleinflammation och jag fick penicillin, men det hjälpte inte, och sen visade det sig att jag inte ens hade några bakterier. Det man kunde se var att jag haft en EBV infektion.

Så nu har jag testat allt...
TWAR, mykoplasma, EBV (ingen pågående infektion), CMV ingen pågående infektion, sköldkörteln (2ggr visar inget), UL på hjärtat det var bra, bra blodtryck 110/60, bra HB, inga bakterier, borelia har man också kollat, bra blodvärde......

Vad är det jag har? Någon som känner igen sig? Det jag misstänke var ett latent CMV virus som var aktivt igen, det kan ju ge låg feber och orkeslöshet...men enligt läkaren var IgM 0, så bara IgG visade på att jag haft aktiv EBV och CMV. förklaringen till att jag mådde dåligt i våras, var att det var "sviter" efter ett EBV virus...Men vad är detta nu då?
Känns skit, inte bara att man inte kan träna, utan jag orkar ju knappt göra nåt hemma heller, och drar mig från att göra sociala saker eftersom det är så himla jobbigt och man måste hålla uppe en mask av att man mår bra fastän man inte gör det... Finns nu inget som passar in, kroniskt trötthetsyndrom kan det ju inte heller va även om endel saker stämmer in...Har faktiskt haft huvudvärk som har varit mer mot migrän hållet i år (då tabletter knappt hjälpt), sen har jag haft yrsel ordentligt yrsel 3ggr....men det har jag tänkt berott på "lösa kristaller" . Dock då man har kroniskt trötthetsyndrom är man man ju sjuk hela tiden....det kommer och går ju inte som för mig, och sen verkar det ju vara ännu värre... Någon som har nått förslag eller som känner igen sig????? Nu kommer jag iaf, börja äta B12 tabletter och se om det kan göra ngn skillnad (äter redan extra D-vitamin). /mvh Camilla (som skulle ha sprungit LL för första gången i år :-(
< < < 1 2 > > >
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
22 september 2012 - 15:18
Gilla 
Fy vad jobbigt det låter! Jag har haft två perioder när orken varit borta och jag lättare blivit småsjuk. Första gången var det för att jag har kvalsterallergi (nu kan jag hantera den ok), och andra gången ordentlig järnbrist. allergi kan jag inte tänka mig går ihop med feber dock, annars är det kvalsterallergi något man bli sjukt tött av och som snabbt blir en ond cirkel. är man trött tllbringar man mer tid i säng och soffa, då det är i sådant det lättast samlar på sig allergener så får man än mer symptom.

Testade de inte B12 samtidigt som de testade HB?

Har en vän som har kroniskt trötthetssyndrom. Hon är inte alltid sjuk (även om hon var det oftare än de flesta), men fick väldigt lätt UV osv... däremot har hon kunnat sova helt tokigt mycket. upp mot 18h/dygn var inget konstigt.
Camilla
1976 • Björklinge
#3
22 september 2012 - 15:26
Gilla 
Hej Kajsa,

Jo de har nog testat B12, men jag har inte provsvaren....Men just nu känns det som att jag försöker hitta på vad som helst som kanske kan göra mig frisk... Har funderat i banorna över allergi... För under en månads tid hade jag irritation i hals, näsa och öron....men nu har jag inte känt nåt. Kvalster allergi - hur yttrar sig det för dig?

Ja, drygt är det......speciellt eftersom jag på morgonen kan känna mig rätt ok....sen nån timme senare mår jag blä... Kan gå lite upp och ner under dagen också.
HR
1972 • Stockholm
#4
22 september 2012 - 15:55 Redigerad 22 september 2012 - 16:02
Gilla 
Hmm, låter mysko. Och inte alls roligt.

Kristallsjukan är ju en rotatorisk yrsel och kommer i täta skov. Den är dessutom lägesberoende och du får den vid samma typ av vridning, exempelvis åt samma håll.

Det finns andra typer av yrselfenomen och det tar hårt på orken men samtidigt förklarar det inte influensaliknande symtom.

Yrsel kan komma av stress/tidigare sjukdom och spänning och en del typer av yrsel kommer mer sällan så det kan vara på sin plats att få det utrett i samband med att du får nästa yrselomgång.

Du har inga födoämnesallergier eller så? Ingen konstaterad järnbrist? Blodvärden?

Med tanke på hur spritt det varit över årstiderna känns inte pollen helt troligt heller.

Boendet: ingen taskig ventilation där du sover? Ingen mögelfälla någonstans?

Du har ju fått en ganska grundlig genomgång och man undrar liksom i vilken ända man ska fortsätta leta.

Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
22 september 2012 - 17:12
Gilla 
mina symptom var trötthet, ofta i form av en tryckande känsla över näsgångarna, skrovlig hals och kli i mun och näsa. väldigt likt en lättare förkylning! Ett av mina största symptom var dock massa "skenallergier". kliade i munnen av vissa nötter, tomat och lite annat, kände av pollen på våren, reagerade på det mesta i pälsdjursväg osv. något inga allergitester visade att jag är allergisk mot. att de kollade ordentligt vad jag är allergisk mot var för att jag trodde jag var väldigt pollenallergisk. men egentligen reagerar jag inte mer än var och varannan människa gör, det blev bara så mycket värre pga pollenallergin. I julas var även första gången på ca 10 år som julgranen inte behövde åka ut redan på annandagen :)
med tröttheten gällde då även att sova inte hjälpte.
men höjd kroppstemperatur kan jag inte minnas att det gav mig. det fick jag dock ofta vid min järnbrist. men ditt HB var ju bra.

Hoppas de lyckas klura ut vad som orsakar din trötthet i alla fall! Måste vara svårt som läkare med om man inte har någon av de mer vanliga grejerna.

Annars får du hålla tummarna att det kommer fram på mer slumpmässiga vägar. min järnbrist kom tex fram för att jag akut skulle operera knät och att det då är standard att testa HB. Två påsar blod fick det bli innan operation... och jag hade mest känt mig hängig och tyckt att jag snarare gick bakåt än framåt i löpningen. men inte orkat söka vård för det.

kontenta: Jag vet hur frustrerande det är när ens huvud och kropp är i ofas, och särskillt hur jobbigt det blir när symptomen är sådär diffusa. Håller tummarna för att du får ordning på det så snart som möjligt! Eller åtminstone får veta orsak
Jenny
1971 • Årsta
#6
23 september 2012 - 14:35
Gilla 
Ett långskott: Har du kollat UVI? Det kan ge helt andra symptom än just att det svider när man kissar. Deppighet, trötthet och orkeslöshet t ex är mycket vanligt vid UVI.
Jamen
1981 • Lidingö
#7
23 september 2012 - 15:45
Gilla 
Hej! Här kommer en läkarstudent med massa frågor =)
Har du gått ned i vikt? Har man sett förhöjd sänka el CRP?
Ledproblem, solkänslighet, utslag i ansiktet eller munsår?
Har man testat muskelstyrkan, är den försämrad? Är det generell muskelsvaghet eller i vissa muskelgrupper, och är det symmetriskt? Har man tagit prover som visar om det finns någon påverkan på muskulaturen, tex kan man ta CK el myoglobin.
Har du d-vit brist? Det kan ju vara en del av förklaringen, men inte till att du är subfebril...vad jag vet iaf.
Fast det är ju lite knepigt att du blev bra ett par månader (iofs under sommar månderna= mer d-vit) och sedan dålig igen...lurigt.
Krya på dej och hoppas de hittar vad som är orsaken snart. (för du har väl fortfarande kontakt med någon läkare?)
 annons
 
Peter Bengtsson
1966 • Hindås
#8
23 september 2012 - 16:55
Gilla 
Borrelia är en mycket lömsk sjukdom.
Efter att tittat runt på http://www.borrelia-tbe.se/ så blir jag orolig.
Det är nog möjligt att ett flertal går runt med det och får en massa diagnoser.
Läs "Emmas blogg" En liten bit ner på högerkanten finner ni "Nu börjar kampen" Det är skrämmande läsning...

Har själv en dotter som gick minst ett år med borrelia innan en läkare sa att det var det.

Det behöver inte vara det du har, men om så är fallet kan det vara svårt att få fram.

Lycka till!

Pär M
1969 • Umeå
#9
23 september 2012 - 19:12
Gilla 
har du djur?
kan det vara nån allergi?

bra blod värde ! hur är dom röda blodkropparna??

Camilla
1976 • Björklinge
#10
26 september 2012 - 20:09
Gilla 
Tack snälla för all feedback! Alberto....jag har själv funderat på naturläkare och i dom banorna....Har nu beställt kopior av alla mina provsvar för att själv se de exakta siffrorna för sköldkörtelproverna. Vad gäller djur Pär, så skaffade vi faktiskt en hamster i november, som håller till i källaren...Men jag tycker inte att det borde vara det (men man vet ju aldrig), men jag har också funderat på det!!!

Långvarig feber och orkeslöshet stämde bra in på CMV virus, men det var ju inte aktivt nu. Samma sak tillsammans med mental orkeslöshet, yrsel osv...stämmer bra in på sköldkörtelproblem med...Så nu ska jag djupdyka i det. Detta gäller till viss del kroniskt trötthetsyndrom, som jag räknade bort först...men nu är det en kandidat igen eftersom jag fått höra att det kan börja genom att komma i skov....till att sen stanna.
Självklart hoppas jag inte på nåt av dessa, men jag vill ha en diagnos så att jag vet hur jag ska bli bra alternativt bättre.
För att svara på Majas frågor....

-Har du gått ned i vikt?
* Tyvärr inte :-) Snarare upp 2kg, eftersom jag inte rört mig och tröstat mig med godsaker som har varit ett sug nu.
-Har man sett förhöjd sänka el CRP?
* Nej
-Ledproblem, solkänslighet, utslag i ansiktet eller munsår?
* Nej till allt
-Har man testat muskelstyrkan, är den försämrad?
*Man har inte testat muskelstyrkan, dock har jag känt mig kraftlös - som mjöksyra i musklerna. Att gå nerför trappan gör mig nästan skakis.
- Är det generell muskelsvaghet eller i vissa muskelgrupper, och är det symmetriskt? Har man tagit prover som visar om det finns någon påverkan på muskulaturen, tex kan man ta CK el myoglobin.
* trött i alla muskler, händer, ben, armar, rygg... Man har inte gjort några såna prover
-Har du d-vit brist? Det kan ju vara en del av förklaringen, men inte till att du är subfebril...vad jag vet iaf.
* Har faktiskt på eget initaitv börjat äta extra d-vitamin (började jag med förra gången jag blev sjuk)
Fast det är ju lite knepigt att du blev bra ett par månader (iofs under sommar månderna= mer d-vit) och sedan dålig igen...lurigt.
Tack Maja! :-)

Eftersom jag såg att B12 figurerar lite här och där i blodbrist, som injektioner vid kroniskt trötthetsyndrom, osv...Så har jag börjat ta B12/B6 tillskott sen en vecka tillbaka.
och vet ni vad... Idag har jag känt mig rätt bra! Började med att jag gick och nynnade i regnet på väg till bussen....Kom helt plötsligt på mig själv....Har tidigare gått som i ett töcken...med mungiporna neråt (varit på sparlåga). Självklart blev jag glad, men vågade inte hoppas eftersom det bara var morgon...senare under dagen så hade jag inte alls den där trötthetskänslan i ryggen, jag skrattade och var glad under lunchen och "höll" hela dagen...tydligaste av allt var att jag orkade jobba ordentligt och fokusera..Fick hur mkt som helst gjort vid datorn! Någon temp har jag inte tagit, men känslan är ok nu! Hoppas på att detta fortsätter eftersom jag nu varit sjuk i en månad igen. Antingen så är det bara på väg att ge med sig igen vad det nu var/är jag har/hade... Eller så har B12 tabletterna gjort underverk! Om jag blir frisk nu, ska jag börja lugnt med promenader... Blir jag sjuk i samma sak en gång till sen.....Då kommer jag sätta mig hos läkaren och be dem köra rubbet igen!!!!! Hoppas på det bästa nu, kan vara bara idag (var lite så förra gången), men hur som helst så har dagen varit bra! det tackar jag för! *ler*. Kram på er (ps. ursäkta att det blev värsta romanen)
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#11
26 september 2012 - 20:42
Gilla 
Stackare! Jag vet precis hur du har det! Har nämligen mått exakt som du! För min del visade det sig vara Twar (finns en lång tråd här på forumet), och tack och lov börjar jag så sakta komma tillbaka efter mer än tre månader utan träning :( Provtagningen för Twar är ju lite lurig och det kräver "rätt" läkare för att få klara besked. Kanske värt att ta ett nytt prov? Är eg en mycket vanlig luftvägsbakterie som läker ut av sig själv för de flesta, men den kan vara vääääldigt seg. Å man blir trött. Mycket trött. Efter fyra antibiotikakurer är jag (förhoppningsvis)äntligen frisk :)
Hoppas din energi håller i sig nu!

Lycka till!
Pär M
1969 • Umeå
#12
26 september 2012 - 20:54
Gilla 
är det "mitt val kvinna" du tar (finns på apoteket)'

tycker du ska ha noll kontakt med hamstern (inte äns vara i källaren om möjligt)

måste fråga men tror mig veta svaret.. är du rökare??

Jamen
1981 • Lidingö
#13
28 september 2012 - 21:02
Gilla 
Skönt att höra att du känner dej bättre!
Men ingen av mina frågor gav några ledtrådar ju...
Har man kollat PTH (paratyroidea hormon)? Ökad nivå ger ökad kalcium nivå som kan ge muskeltrötthet och psykiska symptom.
 annons
 
Camilla
1976 • Björklinge
#14
29 september 2012 - 14:10
Gilla 
Det går lite upp och ner, dan efter att jag mådde bättre...så kände jag mig lite sämre igen....igår var det lite bättre och idag med...så jag tror att det är på väg åt rätt håll igen...även om jag fortfarande har feber....

Ps. Pär....jag är inte rökare :-)
HR
1972 • Stockholm
#15
29 september 2012 - 14:24
Gilla 
Camilla; långvarig låg feber och orkeslöshet KAN ha en allvarlig bakomliggande orsak. Speciellt när man är så pass ung som du.

Byt läkare och kolla upp igen, så mycket som möjligt.
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#16
29 september 2012 - 14:34
Gilla 
Camilla håller med byt läkare. Låter jätte jobbigt. Lång skott: Har du gjort en lungröntgen? Sarkoidos prov??
Hoppas du blir bra snart!
Louise Lindholm
1981 • Motala
#17
29 september 2012 - 14:45
Gilla 
Känner igen mig helt i det du beskriver. Hade samma problem förra året (vid samma tidpunkt) och gick till läkaren två omgångar (januari och mars) och allt var bra enligt dem. De kunde inte förklara varför tempen visade mellan 37,5-38,6 när den normalt ligger på 36,9. Jag var helt orkeslös, förhöjd kroppstemp, orkade inte gå upp ur sängen, deprimerad och ville bara ligga i sängen och glo. Orkade knappt springa två kilometer utan att bli andfådd. Nu är det bättre utan att jag egentligen gjort något. Vet inte om det var kroppens sätt att säga att det är dags att ta det lite lugnt ett tag.

Hoppas du känner dig bättre snart!
Jamen
1981 • Lidingö
#18
29 september 2012 - 16:21
Gilla 
"Man har inte testat muskelstyrkan, dock har jag känt mig kraftlös - som mjöksyra i musklerna. Att gå nerför trappan gör mig nästan skakis."
Men CK och myoglobin borde de väl ändå ta, och kanske göra EMG för att kolla musklerna/nervernas funktion.
#19
9 september 2014 - 13:15
Gilla 
Hej Camilla,

Nu är detta en gammal tråd, men jag försöker ändå :)
Hur mår du idag?

Jag har nämligen haft exakt samma symptom nu i 4 månader, ständig feberkänsla och trött/öm kropp. Har tagit många prover, men ingen kan svara på vad det är.

Mvh Johan
 annons
 
1975 • Vattholma
#20
23 september 2014 - 07:40
Gilla 
Hej Camilla,
Jag har också samma fundering som Johanl ovan. Mina symptom känns identiska som dina och jag har haft dom i snart 15 år. Ca var tredje månad kommer ett skov med 3-4 veckors "sjukdom".
Jag har besökt allmänläkare, infektionskliniken och neurologen, samt tagit massor med prov. Alla har dock visat att jag är kärnfrisk. Själv är jag mycket tveksam :-) Mellan skoven är jag normalt "fungerande" och springer, cyklar m.m.

Jag tycker själv, efter att varit min egen internetdoktor, att jag kan pricka in 75% av symptomen för ME/CFS (se www.rme.nu). Dock är denna sjukdom accepterad av sjukvården, så jag kan inte få en sådan eventuell diagnos heller.

Hoppas att ni andra mår bättre och kan vidarebefordra eventuella tips.

Hälsningar,
Magnus
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
 annons