Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 4410 visningar

Skor för amatören - hur viktigt?

1988 • Arlöv
#1
31 maj 2012 - 15:18 (Redigerad 31 maj 2012 - 15:18)
Gilla 
Har snart sprungit i två månader, och inte kommit upp över 20km/vecka än, då jag är lite osäker på mina skor.
Jag springer nämligen i min mammas gamla brooks hydroflow från nittiotalet. Planen är att köpa nya skor innan jag springer några längre sträckor, men det är ju inte lätt att vara fattig.

Hur viktig är då egentligen skon för en "casual-löpare" som jag?
Finns det någon risk med att fortsätta springa i mina stenåldersdojjor?
Vad ska man annars ha för skor, och finns det ens några under tusenlappen?
Blir trött i knäna när jag springer "lite längre" (över 5km), annars tycker jag själv att skorna känns okej - men vad vet jag?

/Fundersam
Håkan Nilsson
1971 • Stockholm
#2
31 maj 2012 - 15:34
Gilla 
Jag tror att du har svaret själv. Om det känns okej att springa i dem så är det förmodligen det.
Att du blir trött i knäna när du springer lite längre kan ju också beror på att du just inte springer längre så ofta så kroppen är helt enkelt inte van. Det brukar gå att lösa genom att trappa upp försiktigt men kanske en halv till en kilometer i veckan.
Visst finns det skor under tusenlappen. Det finns dels på nätet men även, om du passar på att köpa utgående modeller, i någon butik (sista exen brukar vara väldigt bra prissatta). En del påstår att gummit i skon åldras och att man därför inte ska köpa äldre skor.
Dr Alban påstår att "Det är stabilt".

Lycka till med springet!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
31 maj 2012 - 15:41 Redigerad 31 maj 2012 - 15:41
Gilla 
Jag sprang mitt första halvår i rätt tunna INOMHUSGYMNASTIK skor (och avklippta jeans) som jag hade använt i skolan :-)

Det gick utmärkt förutom att sulan slets ned mycket snabbt...

Är man lite "sportig", ung , lätt och utan svåra obalanser borde skorna i mindre löpdoser inte vara så väsentliga men på sikt är det bra med väl anpassade löpskor så att man tål t ex asfaltlöpning bättre.
1979 • Västerås
#4
31 maj 2012 - 15:41
Gilla 
Spontana svaret är "ja du bör köpa ett par nya skor anpassade till dig" frågar du en skoförsäljare så är det nog livsfarligt att springa i gamla skor. Så illa är det kanske inte men på längre sikt kan det eventuellt vara dåligt för kroppen om skorna inte är lämpade för din fotisättning etc. Vad gäller att välja ut skor så är det ju bra om man har tillgång till någon specialistbutik Löplabbet, Runnersstore eller liknande. På de stora sportbutikerna har jag personligen råkat ut för både mycket bra och mindre bra personal. När det gäller pris så kan det kanske bli svårt att hitta rätt sko under tusenlappen (tycker nästan allt ligger över) men har du tur så finns det nåt på rea. Om du är riktigt fräck så provar du ut en sko i butik och beställer sen från nätet. Inget jag förespråkar men nöden har ju ingen lag. På sidor som Wiggle och Startfitness finns massor av skor under tusingen.
Lycka till!
1988 • Arlöv
#5
31 maj 2012 - 15:58 Redigerad 31 maj 2012 - 15:58
Gilla 
Tack för svaren! Nu känner jag mej lite klokare.

Jag läste den här artikeln http://www.dn.se/nyheter/sverige/rad-om-joggingskor-ar-vardelosa och blev då lite fundersam på det här med anpassning.
Så det var därför jag frågade här istället för hos nån skoförsäljare som jag misstänkte skulle dödförklara mina stackars skor på momangen,

Med mina 63kg fördelade över 174cm så känner jag mej väl inte direkt som någon tungviktare, så jag kanske kan hålla mej till mina gamla trotjänare några veckor till utan att få dåligt samvete.. Jag springer ju mest på asfalt och grus så det får väl ändå investeras i ett par nya (anpassade?) skor så fort plånboken tillåter :)
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#6
31 maj 2012 - 16:06
Gilla 
Det där med skon bra/icke bra är alltid upp till den du frågar, jag skulle köra i dem om det kändes bra, men med minsta tveksamhet så skulle jag stå över.

Men bra skor under tusenlappen hittar du utan problem på Wiggle, startfitness & chainreactioncycles bla ( tror det är co.uk adresser på alla dem) Du får väl göra fattigmans varianten & prova i butik först & sen "fundera"

Jag köpte ett par Adidas Adios Mana i vintras 11-års modell för 300:- från ngn av dessa, funkar ypperligt att springa i, men egentligen var det bara priset som lockade att köpa just dem, men men!

Lycka till med springandet!
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#7
31 maj 2012 - 16:10
Gilla 
Såg att jag skrivit i princip samma sak som Anders... Men men. Då har du ju det bekräftat från fler håll!
Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#8
31 maj 2012 - 16:22
Gilla 
Du är ung och väger inte särskilt mycket. Så om skorna känns bra så kör med dem ett tag, tills du känner att du behöver nya. Jag känner en elitlöpare som nästan aldrig köpt ett par skor för mer än 600 kr. Han brukar köpa nåt på Hisport som känns bra. Nu har han iofs grym erfarenhet och vet exakt hur han vill ha det.
1965 • Sundbyberg
#9
1 juni 2012 - 15:12
Gilla 
Ett annat budget tips till dig som är tjej är att titta på juniorhyllan. När du inte är så tung funkar dessa hyffsat. Köpte ett Asics Gel 1150 för 300 spänn på Stadium till grabben i går, skulle säkert fungera bra för tjejer oxå.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#10
1 juni 2012 - 15:34
Gilla 
Köp ett par nya men se till att gå till en butik där du får provspringa dem, så det blir ett par som är sköna för just dig.

Jag har tidigare ibland köpt skor som såg fräcka ut och framförallt var billiga (typ 50% rabatt) men som sedan visade sig vara ett nummer för små eller på något annat sätt inte passat optimalt.

Då har man slängt 500 kr i sjön istället för att köpa ett par för en tusing eller kanske under, som funkar ypperligt och som man kan springa med länge.

Du måste inte ha skor för 1500-2000 kr men 700-800 får du nog räkna med att ge om du inte har en himla tur och hittar något par på rea.
Om du orkar och inte skäms för det kan du gå till en butik, prova ut en passande modell och sen gå hem och köpa den på nätet från t.ex. England för uppemot halva priset.
Om nu priset är av stor vikt.

Även om du tycker att din mammas gamla avlagda funkar för stunden så brukar man inte rekommendera att springa i 15 år gamla skor. Materialet i skorna försämras nämligen med tiden, oavsett om skorna används eller ej.
1969 • Åkersberga
#11
1 juni 2012 - 16:35 Redigerad 1 juni 2012 - 16:36
Gilla 
Stadium har öppnat outlet-butiker runtom i landet som är, åtminstone de jag besökt, till synes riktiga outlets, dvs man dumpar sån't som inte bllivit sålt till fullpris. Har köpt minst fyra par skor där till halva priset som inte varit mer än max två år gamla, bra grejer som kostar 1500+ i butik.
Var inte rädd för att köpa skor som legat oanvända på hyllan ett par år, enligt tilverkarna själva påverkas gummit inget/mariginellt av 3-4 års lagring.
Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.