Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 14847 visningar

Ont i höften efter löpning, kunskap någon?

Wilerna
1978 • Göteborg
#1
17 april 2012 - 17:04
Gilla 
Flera gånger i rad trots att jag haft uppehåll så upplever jag en nervsmärta i höften efter löpningen. Inte under, utan ungefär 10 minuter efteråt så kommer den. När jag belastar känner jag inte så mycket men när jag släpper när jag nyss belastat så hugger det till inne i höften.

Undertaget jag springer på är delvis mjukt. Någon som känner till vad det skulle kunna vara, Ska jag gå till en sjukgymnast?
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#2
17 april 2012 - 17:12
Gilla 
Du skriver nervsmärta, hur vill du beskriva detta ? Påverkas smärtan av lägesändring i höften ? Var exakt är smärtan lokaliserad ? Har en liten misstanke om vad det kan vara men behöver närmare beskrivning :)
Malin H
1970 • Stockholm
#3
17 april 2012 - 17:26
Gilla 
jag har samma! Var hos idrottsläkare igår och ska gå å få tens-behandling hos sjukgymnast. Fast jag är tveksam om det hjälper :(
Han trodde på nerv i kläm.
har ont i höftkulan - eller under. Får ont under men mer efter ett pass fast det går aldrig över helt
Wilerna
1978 • Göteborg
#4
17 april 2012 - 22:57
Gilla 
Smärtan känns något ilande och kommer som en huggande känsla långt inne i höften på högra sidan, när jag precis har belastat höger ben. Smärtan kommer alltså någon sekund precis efter belastning på höger ben.

Smärtan är lokaliserad till Iliotibialsenan, gluteus maximus, där någonstans.

Eftersom jag är f.d. balett dansare, så försöker jag stretcha eller träna bort alla åkommor, det brukar funka, men inte i detta fallet.
1969 • Stockholm
#5
18 april 2012 - 09:28
Gilla 
Hej Wilerna och Malin, det låter väldigt likt mitt höftonda som jag drogs med 2008-2009, just det där med att det hugger till efter belastning framförallt. Nästan som att negativ belastning i höften (tänk gå i lera) gör ondast?

Jag fixade både utprovade skor och svindyra ortopediska inlägg utan framgång (eller snarare blev det sämre). Nu var det visserligen som värst precis vid den här tiden, men att springa gjorde väldigt ont med dessa, vilade i veckor mellan gångerna jag provade. Var hos naprapat och idrottsmassör utan förbättring (ingen snabb i alla fall).

Jag blev av med det genom att vila från löpningen, strecha och träna höfterna (båda sidor! inbillar mig att den inte onda sidan var viktigare nästan) genom att stå på en kant och vicka höften så att "hängande benet" kommer ner så långt möjligt (också en grymt skön strech) och sen lyfta så högt det går (om nån har ett namn på den här tar jag tacksamt emot!). Och även köra denna strech: http://www.makethisworkout.com/img/cms/gluteus%20medius%20stretch%203.jpg, som med fördel varieras genom att "sikta lågt, mitten och mot axeln" med knät.

Sen bytte jag till neutrala skor och började springa korta rundor ofta (mest med tanke på att det var vid långpass smärtan debuterade och att jag är kass på att inte bara koppla in tjurskallen trots att det gör ont) var beredd på att vila extra dar mellan om det kom tillbaka. Det gjorde det dock inte och jag kunde så småningom öka på sträckorna.
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#6
18 april 2012 - 15:57
Gilla 
Förstår ! Helt klart en neuralgisk känning och troligen orsakad av en sensibel nerv som ligger i kläm. Lokalisationen du beskriver, dvs över höftbenet i sidan och något bakåt, i själva skinkan, gör det vanskligt utröna vilken nerv det gäller och var den ligger i kläm. Du har inte ont över piriformis ?? 10 % av oss har en liten skänkel av ischiasnerven som löper genom piriformis och inte bara under, som vanligast, och då kan aktivitet i sätesmusklerna ge utstrålande smärta i den region du beskriver.
Min gissning var , ovan, att det var en liten nerv i ljumskhöjd ( Neuralgia meralgica ) men då hade neuralgin suttit som en handflata på utsidan av låret mer och eventuellt även gett en känselstörning i området ! Stämmer ju inte !
Låter som riktigt störande, men inte farligt ! Skulle nog rekommendera dej ta kontakt med ngn idrottsklinik för exakt diagnos och åtgärd.
Finns det någon alternativträning du kan ta till ? Om en liten nerv ligger i kläm, och är irriterad, så borde ett par veckors alternativ träning ( icke smärtande sådan ) ge nerven lite vila .
Malin H
1970 • Stockholm
#7
18 april 2012 - 23:33
Gilla 
För mig menade läkare å sjukgymnast på att nerven sitter i ryggen å sen fram mot höften.
Gör ont precis när jag sätter i hälen (även om jag försöker landa på tå) men fotisättningen gör alltså ondast.
Camilla Nordin
1966 • Järbo
#8
10 maj 2012 - 13:52
Gilla 
Hej alla,
Upplever också den smärta ni beskriver i höger höft efter och under löpning. Sen är det jobbigt efter ett löppass när jag suttit stilla och ska resa mig och börja gå. Då gör det ont och det känns som om jag hellre vill "släpa" högerbenet de första stegen för det gör så ont! Har/hade ni också den känslan?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.