Löpning Kläder, Skor & Prylar 71 inlägg 7870 visningar

Tips inför Göteborgsvarvet

1971 • Göteborg
#1
8 april 2008 - 23:13
Gilla 
Hej!
Det är min första halvmara. Jag undrar om ni har lite tips dels ang klädsel men även hur man skall diponera krafterna på banan.

Har av erfarenhet kommit fram till att linne i kombination med nyrakade armhålor skaver. Vart behöver man ev tejpa? Finns det ngt alternativ till keps?

Tacksam för råd!
< < < 1 2 3 4 > > >
Pernilla Lindgren
1965 • Ljungskile, Uddevalla
#2
9 april 2008 - 09:20
Gilla 
Hej Carin!
Lite tips inför ditt första varv:
Har du möjlighet, hämta nummerlappen dagen före. Annars får du köa.
Se till att ha någon med dig som kan bära dina grejer, så du slipper lämna in dem. Annars får du köa 2 ggr, vid in och utlämning.
Se till att vara i tid till toan. Annars får du köa, och hinner inte värma upp.
Kissa måste man göra nästan direkt innan start.
Har sprungit varvet 3 ggr, och upplevde förra årets varv som ett evigt köande till allt innan man kom ut.
Är lantis, kanske därför jag tycker det är waste of time med köer....
Ute i banan var det helt ok, men tack vare de här omständigheterna omkring, kommer jag inte att anmäla mig till varvet någon mer gång.
Klädtips:
Lämna stringtrosorna tills festen efteråt!
Är det inte linneväder (vilket det inte är så ofta vid den tiden på året) lämna håret på lite utväxt i armhålorna så har skavproblemet löst sig.
Är det linneväder skaffa ett linne som inte är för tajt utan som hänger lite lösare, alltså inte sitter uppe i armhålorna.
Har jag väl insprungna skor behöver jag inte tejpa fötterna.
Skärm istället för keps är mycket bra, pga den naturliga ventilationen :):).
Se till att ha sprungit distansen någon/några ggr innan, exakt i din planerade klädsel.
Gå inte ut för hårt i början, det är lätt att dras med i tempot direkt.
Försök att hålla dig lugn första milen eftersom det är din första halvmara.
Stort lycka till från mig!
Ulf Petersen
1973 • Åkersberga
#3
9 april 2008 - 13:34 Redigerad 9 april 2008 - 13:40
Gilla 
Hej är visserligen kille men har några tips ändå.

Skav i armhålorna kan man få men vaselin funkar bra att smörja in med på utsatta ställen. Har man problem med skav i ljumskarna rekommenderas korta tights (själv kör jag löparshorts och tar på lite vaselin precis där resåren går in vid ljumssken). En del tejpar bröstvårtorna om man får skav där.

Min erfarenhet (över 10 GBG varv) är att det brukar vara varmt! Dock var förra året undantag. Jag springer med sk funktions t-shirt normalt eller linne om det är riktigt varmt.

Nästa problem är mycket folk! Här har jag ett mycket bra tips som jag testade förra året (startade nästan längst bak pga att jag ej sprungit på länge). Ställ dig absolut sist i din startgrupp. Vänta till strax innan nästa startgrupp ska starta. Spring iväg i egen takt och slipp alla stopp. Tiden startar ändå inte förrän du passerar startlinjen. Jag uppskattar att man tjänar några minuter på detta.

Ta det lugnt i början. Har gjort missen att ta ut mig i början och då blir tävlingen ett enda långt lidande. Bättre att kunna dra på lite sista milen. Bra för psyket också då man springer om en massa folk som är trötta.

Drick vid varje vätskekontroll alternativt ta med vätskebälte om du vill skippa nån kontroll.

Till sist ha kul för det är verkligen en folkfest. Jag ställer upp i år också!
Jonas Eriksson
1975 • Eksjö
#4
9 april 2008 - 17:26
Gilla 
Bra tips där med att stå sist i startgruppen! Fungerar det för alla? Kan man verkligen stå och dra därbak när alla andra sticker iväg? Någon annan som tycker att det fungerar bra? Har själv inte heller sprungit på länge och startar väl långt bak antar jag.
1971 • Vagnhärad
#5
9 april 2008 - 18:57
Gilla 
HaHa detta tips med att stå kvar där bak var kanon. Hoppas att inte flera tusen tänker samma sak bara. Längtar till den 17 maj. Gör mitt första GV.
1971 • Göteborg
#6
9 april 2008 - 20:45
Gilla 
Tack för tipsen!
Är det bra med musik i öronen för att hålla takten bättre, eller missar man folkfesten?

Vilken pulsnivå bör man ligga för att orka hela sträckan? Jag har ambitioner på 2.15. Min normala träningspuls ligger runt 165 i snitt för 10km på 1h. Min maxpuls är 199.
1981 • Dals-Ed
#7
10 april 2008 - 08:27
Gilla 
Med musik i öronen missar man nog en hel del av allt runomkring så det är väldigt indivduellt vad man vill uppleva. Springer själv alltid med musik i min egna lilla värld för det passar mig bäst.

Alternativ till keps för att hålla svetten borta kan ju vara pannband av nåt slag. Använder själv en tunn hemmagjord remsa från nån form av lakan som fångar upp svett väldigt bra. Har inte hittat nåt bättre alternativ, heh.
1966 • Kungsbacka
#8
10 april 2008 - 08:51
Gilla 
Synd att Pernilla har dålig erfarenhet av Göteborgsvarvet. Jag ser dt som en enorm folkfest och längtar till start. De år jag inte deltagit och varit med mina barn på Lilla Göteborgsvarvet har jag alltidlängtat tillbaka.

Jag tycker att man bör ha några långpass i benen innan tävlingsdag. Se till att det finns "tid" i benen, de skall ju hålla i gång kanske bortåt 2 timmar.

Funktionskläder naturligtvis. Glöm långbyxor i bomull.
Har du ny skor, använd dem flitigt NU.
1956 • PARTILLE
#9
10 april 2008 - 10:46
Gilla 
Om Du riskerar att få skav använd Idominsalva (finns på apoteket) som är mycket bra skavhämmare.
Och det vilitgaste utav allt. Använd under inga som helst omständigheter bomullsplagg. Använd enbart funktionsmaterial. En funktionst-shirt är inte dyrare än en vanlig t-shirt idag. Dessutom kan Du fynda hur mucket funktionsplagg som helst på mässan vid nummerlappsutdelningen.
Sedan bör Du ta det lugnt över Götaälvbron. Banan stiger mer ller mindre hela tiden från Nordstan till Linnéplatsen och det är här Du skall ha krafterna. Ett vanligt misstag är att man springer snabbt på Älvstrande på Hisingen och sedan håller samma tempo över Götaälvbron och kastar bort mycket kraft där. Älvsborgsbron ser jag inte som något problem eftersom den ligger efter drygt 4 km och en lång nedförslöpning från Slottskogen.
Åk gärna in till stan innan loppet och spring från Nordstan upp till Poseidon och känn på den stigningen. Det kan vara skönt att mentalt ha gjort den. Likaså spring från handels upp till Linnéplatsen.
Har Du fått ihop minst tre löppass på minst 15 km innan loppet bör Du klara Dig väldigt bra. Lerumsloppet (10 km) med sin jättebacke, brukar vara en bra genomkörare inför GV.
Drick vid varje vätskestation, ju varamare ju mer skall Du dricka.
Annars koppla av och njut av upplevlesen, medlöparna och publiken. Detta lopp är speciellt.
Ulf Petersen
1973 • Åkersberga
#10
10 april 2008 - 10:58
Gilla 
Jo sist var vi bara ca 5-6 st löpare i min startgrupp som väntade med att starta. Om man startar långt bak tror jag det är bra. Startar man långt fram går det på bra från början så då skulle jag inte göra det.
Startar väl i grupp 5 eller 6 i år gissar jag (1.54 förra året) så jag kör samma procedur i år. Bara nu inte allt för många läser detta tips...
Längtar redan till premiär för kortbyxor.
1974 • Göteborg
#11
10 april 2008 - 11:05
Gilla 
(fell tråd)
1966 • Karlstad
#12
10 april 2008 - 17:01
Gilla 
Ulf:
I år kommer arrangörerna att få huvudbry;
Alla startgrupper sitter fast för att gruppen före inte gett sig iväg än, alla väntar till sist hahaha.. Bra tips :-)
Mikael Lindgren
1965 • Angered
#13
10 april 2008 - 17:21
Gilla 
Jag har inte sprungit sedan 2005 så jag får starta i startgrupp 15.Hmm... Ja ja det är bara att gilla läget! Jag hoppas på en tid ner mot 1,50.
1971 • Göteborg
#14
10 april 2008 - 21:39
Gilla 
Nu har jag äntligen sprungit över Älvsborgsbron. Den var som du sa Stefan, dvs inte så jobbigt. Lite kallt med vinden i em. Hoppas att tempraturen snart stiger några grader! Annars vet jag inte om endast kortärmat räcker. Idag hade jag både långärmat och jacka. Vantar hade inte heller varit helt fel. Men vad gör man av dessa plagg under loppet om det blir för varmt?
Jag har oxå hört att sträckan från Avenyn och till mål är en ända stor uppförslutning och suger ut det sista av krafterna. Kanske därför den känns så lång. Bra tips att provspringa! Får bli till nästa år.
Anders Kling
1981 • Surte
#15
11 april 2008 - 11:30
Gilla 
Göteborgsvarvet börjar vid Götaälvbron. bron kan kännas. du har srungit ca 15km. Avenyn lite seg, svagt motlut. sprängkullegatan mm. sista 6km e tuffast. Älvsborgsbron inga problem.. kommer så tidigt..
1981 • Katrineholm
#16
11 april 2008 - 20:47
Gilla 
Vilken toppenbra tråd!

En annan fråga: min sambo och son kommer med till Göteborg. Kommer de att hinna titta på loppet någon annanstans än vid start/mål? (De har barnvagn med sig så det blir ju lite klumpigt att ta sig fram om det är trångt). Finns det någon genväg till nåt ställe så att de både kan se starten, se mig ute på banan och möta upp vid mål? De ska ju ha mina överdragskläder så jag behöver ha dem både vid start och mål.
1975 • Göteborg
#17
12 april 2008 - 09:19
Gilla 
Marie: Det låter svårt att kombinera start-bana-mål. Kanske kan de efter din start skynda sig över till Lindholmen med kollektivtrafikfärjan som går över älven (Älvsnabben), och skynda sig samma väg tillbaka för att vara på plats när du går i mål. Ett annat alternativ är att de ser dig på banan efter Göta älv-bron, men då får de nog ta taxi till målet.
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#18
12 april 2008 - 11:43
Gilla 
Man borde ju hinna till kosningen Slottsskogsgatan - Saldammsbacken (för det är väl där man springer?), det är ju bara 1 km från start men löparna har sprungit 3 km.
1981 • Katrineholm
#19
12 april 2008 - 13:12
Gilla 
Tack för tipsen!

Mathias: det skulle ju kunna funka, de kan ju sticka iväg lite innan min start om de vill. När jag har gått till startfållan "behöver" jag ju inte dem mer innan starten så det gör ju en liten stund.
1971 • Göteborg
#20
12 april 2008 - 22:59
Gilla 
Min fråga till dej, Marie och alla andra som kommer för att heja på, hur skall man klä sej för att synas i folkvimlet?
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.