Löpning Kom igång 6 inlägg 6954 visningar

Börja jogga

Ankie
1973 • Skövde
#1
25 februari 2011 - 23:36
Gilla 
Jag är ny på sidan & ny på sporten..men,jag undrar jag skulle vilja börja springa.
Hur gör jag för att inte få ont i mina smalben som jag får när jag springer tex.till bussen. Hur ska jag kunna börja springa för att träna utan att få ont? sprang när jag var ung,men inte nu. Jag har fötter som "går inåt" så jag har inlägg från ortopeden.
Tack så mycket för svar :)
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#2
26 februari 2011 - 00:31
Gilla 
Prova ut ordentliga skor (helst genom att provspringa i dom) brukar vara standardrådet vid problem med benhinnorna (Jag antar att det är det du menar när du säger att du får ont i dina smalben?)

Börja försiktigt - Det är när man ökar träningsmängden för snabbt som skadorna kommer. Jogg blandat med gång brukar vara bra de första veckorna.

Variera träningen - Undvik att nöta samma distans och på samma underlag vecka efter vecka.

Alternera med att träna styrketräning med inriktning mot löpstyrka.

Det finns en mängd olika färdiga nybörjarprogram du kan titta på och låta dig inspireras, fast jag vet inte om det alltid är så bra att slaviskt följa ett program så var lite försiktig.

Söker du i forumet på "benhinnor" så får du upp en massa trådar med tips.

Lycka till!
Camilla
1975 • Råå
#3
28 februari 2011 - 10:52
Gilla 
Hej Ankie,

jag började springa för 4 månader sedan, för jag-vet-inte-vilken-gång-i-ordningen. Jag har också haft välidgt lätt för att få ont i benhinnorna. Jag tror att felet vi ofta gör när vi börjar är att vi vill så mycket mer än vad vi egentligen borde, och blir lite överambitiösa. Jag hittade ett jättebra schema att följa, där det till en börja med kanske kändes lite för lätt, men jag tvingade mig själv att ha lite is i magen, och peppar peppar så har jag hållt mig skadefri och frisk hittills, och löpningen har utvecklats bättre än jag någonsin vågat hoppats på!
Jag delar gärna med mig av mitt schema om du vill.

hej
Camilla
1974 • Näsum
#4
28 februari 2011 - 22:21
Gilla 
Hej Camilla, jag tar gärna del av ditt schema också.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#5
1 mars 2011 - 10:36
Gilla 
Couch to 5k (från soffan till 5km) är ett välkänt och som det verkar bra program för nybörjaren. Du hittar det här, även i översättning till svenska: http://www.c25k.com/
Bry dig inte så mycket om längderna utan koncentrera dig på att träna den tid det står. Om programmet känns för lätt i början så kan du hoppa fram någon vecka, om det känns extra jobbigt någon gång så kör samma vecka i programmet en gång till innan du går vidare. Lycka till!

För mig hjälpte följande stretchning vid ont i benhinnorna: http://www.hemovningar.se/hem/oevningar/muskeltoejning/toej-nedre-extremitet/15-toej-tibialis-anterior.aspx
1974 • Örebro
#6
1 mars 2011 - 11:00
Gilla 
Jag började jogga för 3 månader sedan. Från att i stort sett aldrig konditionstränat på 36 år springer jag nu 10 km och har börjat med ett nytt program för halvmara.

Hur som helst körde jag följande program och det funkade som sagt klockrent för mig: http://www.stadsmaran.nu/2005/info/bilder/10km_upplagg.pdf

Programmet är för 2 pass i veckan, jag gjorde dock 3 pass i veckan så det gick snabbare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.