Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 26195 visningar

Hallux valgus, ngn som opererat sig?

charlotte
1973 • stockholm
#1
9 januari 2011 - 11:31 (Redigerad 9 januari 2011 - 11:31)
Gilla 
Jag har hallux valgus på båda fötterna, har lärt mig att välja rätt skor och har därmed inte jättemkt besvär, ont ibland och visst är det mkt ömt men jag kan blunda för det.
Har fått höra att jag bör operera vid "bra tillfälle". När jag visade upp fötterna sist (för läkare) rekommenderades jag vänta tills barnen blivit äldre, då var de i vagnålder och man bar mycket på dem. Nu är barnen 5 och 7 och jag bär inte lika mkt.
Men jag har kommit igång ordentligt med löpningen och har inte alls lust att avbryta för en smärtsam fotoperation som kanske t om måste delas upp i 2 operationstillfällen... :-/
Ngn som har genomgått denna operation? Hur lång tid tar det innan man kan springa igen? Jag ser inga som helst "bra tillfällen" att bli kryckburen 1-2 månader om det nu är så som jag fått det beskrivet en gång. Ska naturligtvis kolla med läkare igen också men skulle vara intressant att höra en löpares erfarenhet.
1975 • Jönköping
#2
9 januari 2011 - 17:56
Gilla 
Hej Charlotte! Har själv haft stora smärtande besvär med hallux valgus ff a högra foten, mycket ont så fort jag sprungit några km, men jag har köpt ortopedtekniska inlägg (specialgjorda för just mina fötter, sk avgjutningar, kostade för mig ca 1500 kr) och jag kan nu springa utan större besvär. Visst lite ont kan jag få efteråt men inte i närheten av den smärtan jag hade innan. Har du provat inlägg? Själv är jag skeptisk till att skära i fötterna om jag inte absolut måste, men då vill jag ha provat allt (och lite till) som står till buds, känner du att du gjort det Charlotte? Kanske inte vad du ville höra, men ändock mina tankar!
Siv Sandberg
1952 • Göteborg
#3
9 januari 2011 - 18:10
Gilla 
Jag opererades för några år sedan och jag la den operationen i september och kunde jogga normalt igen i februari. Började rehabträna så fort jag fick och då mest styrka för benen så att musklerna inte tappade kraft. Jag har också skaffat inlägg efter operationen, men det kan vara idé att pröva innan också i fall det underlättar för dig.
1965 • Staffanstorp
#4
9 januari 2011 - 19:32
Gilla 
Hej! Jag har opererat båda mina Hallux Valgus med ca. ett års mellanrum. (Jag rekommenderar INTE att ta båda samtidigt.) Några kryckor - som du nämner - fick jag inte. Var soffliggande i 3-4 veckor tills gipsskenan togs bort. Sen började den viktiga rehabiliteringen med att träna upp rörligheten och böjligheten i stortåleden och att kunna gå normalt. Efter 2 månader räknat från operationen kunde jag gå utan att halta. Skulle tro att man kunde jogga efter kanske 3 månader. Jag är jätteglad att jag har genomfört operationerna. Även om det är surt att behöva göra uppehåll i sina idrottsaktiviteter.
charlotte
1973 • stockholm
#5
9 januari 2011 - 21:04
Gilla 
Paula; har inte provat inlägg, jag använder nikeskor som är lite utformade för hallux, extra elasticitet vid knölarna. löpskorna funkar bra, får turligt nog inte ont av löpningen är dock väldigt begränsad i valet av skor, kan ej knyta för hårt etc.
Är precis som du mycket skeptisk till att skära i mina fötter! om det inte blir värre än så här. Är mest folk runt mig som tror att det kommer bli värre och att löpningen säkert inte är bra osv. min man menar lika bra göra det nu så är det gjort när jag är i toppform o kanske läker som bäst, men som sagt jag avstår helst.
Siv; oj det låter som ett långt uppehåll. men förstår att det är ngt sådant som skulle vara nödvändigt.
Rossi: Hur illa däran var dina fötter innan operation? Jag vet ej hur det funkar, blir det värre med tiden?
Ligga på soffan i 4 v känns som en omöjlighet med barn hund företag etc :-o Skönt att du har det gjort!
Jag får uppsöka en "fotdoktor" och få mer info.
tack för svar
1965 • Staffanstorp
#6
10 januari 2011 - 19:14
Gilla 
Charlotte! Knölen på min vänsterfot var rätt rejäl men högerfoten var lite bättre. Men hade jag nu opererat vänster fot så blev det ju obalans om jag inte tog högerfoten också. Jag opererades privat och läkaren ville ju gärna tjäna pengar och karva förstås..... Söker man via vårdcentralen så får man nog kämpa för att få en remiss. De tycker att man ska ha breda skor etc. Men det hade jag men det skavde ändå!! Min mamma som har ännu värre knölar än jag har vägrats operation. Hon är bara 65 år.

Hade man kunnat lägga ut bilder här i forumet kunde jag visat dig en före- och en efterbild! :-)

Om du går till läkare så måste du poängtera att knölarna begränsar ditt liv och din vardag, att du inte kan röra på dig som du behöver etc. Att bara säga att det är svårt att hitta skor som passar är inte poppis. Även om det faktiskt är ett stort problem för utan bra skor så kan man ju inte röra sig obehindrat.

Lycka till vad du än bestämmer dig för! Kan också nämna att det fortfarande går rykten om hur ont de här operationerna gör. Det gör de inte!! Men man kan få väldiga smärtor ett par dagar efteråt. Vissa får det, vissa får de inte och de flesta får mittemellan. Jag kom lindringt undan. Med äldre operationsmetoder fick man vara sjukskriven i månader men med dagens teknik så är det mycket lindrigare!
1963 • Markaryd
#7
10 januari 2011 - 21:24
Gilla 
Min sambo har fixat sin högerfot som hon har haft mycket ont i när hon springer eller åker skidor.Nu känner hon ingenting längre av det (3 år sen).Nu har hon ont i höften istället, men det är en annan sak.
Samuel H
1979 • Järfälla
#8
10 januari 2011 - 23:14 Redigerad 10 januari 2011 - 23:15
Gilla 
Jag har inte opererat mig, men jag har testat en hel del för att lindra besvären.

Problemet är ju att tån tvingas utåt mot de andra tårna, så jag försöker motverka det. På apoteken och i hälsokostbutikerna finns olika hjälpmedel för att separera tårna men ingen av de jag testat har fungerat vid löpning. Till exempel finns silikonplattor som man ska sätta mellan tårna för att separera dom men de flyttar på sig. Försökte då tejpa fast dom men jag har inte hittat någon tejp som både är bra för huden och inte löser upp sig av silikonet.

Det bästa jag testat och det som gör skillnaden mellan ett smärtsamt och smärtfritt löppass är detta: Jag tejpar fast bomull mellan stor- och pektån. Jag tar en tuss och viker/rullar ihop den så att den blir ganska hård (den ska hålla isär tårna ordentligt men samtidigt inte göra ont). Sen tar jag ca 8 cm tejp och drar den mitt över tussen och runt tån, samtidigt som jag ser till att tussen separerar tårna maximalt när foten hålls mot golvet. Sedan drar jag en tejp innanför och en utanför den första så att bomullen är helt täckt och inte kan pressas ut. Det kräver kanske lite övning innan man hittar rätt. Oftast sitter den ganska bra under hela löppasset.

Jag har ett par formgjutna inlägg med pelott i framfoten och de hjälper ingenting.
1963 • Markaryd
#9
25 juli 2011 - 09:18
Gilla 
EmmaS88
Hur har det gått med din fot?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.