Löpning Kom igång 19 inlägg 6541 visningar

Yoga bra för löpare?

Lina Flemström
1984 • sundbyberg
#1
21 september 2010 - 22:22
Gilla 
Jag har börjat med yoga för att jag hört att det ska vara skadeförebyggande för löpare, någon som har erfarenhet av det eller i övrigt som blivit bättre löpare i kombination med yoga?
1969 • Huddinge
#2
21 september 2010 - 23:02
Gilla 
Det är JÄTTEBRA för balansen till exempel och du blir smidigare också...//lycka till.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#3
21 september 2010 - 23:16
Gilla 
Jag tog en löptur direkt efter mitt första yogapass och benen kändes tio år yngre!
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#4
21 september 2010 - 23:41
Gilla 
Har hållt på med yoga längre än vad jag hållt på med löpning och jag märker stor skillnad på hur löpningen fungerar när jag har yogapass tätt inpå löppassen. Yogan ger balans, motverkar stela och korta muskler, ger bra blodgenomströmning till hela kroppen utan att vara high impact, man får använda alla små muskler i kroppen som inte alltid aktiveras vid löpning, man lär sig att andas bättre och en massa mer saker.

Yoga är nog det bästa ALLA kan göra, oavsett vad man sysslar med för sport. ;)

//Jenny - kanske lite partisk.
sofia jevtic
1981 • lidingö
#5
28 september 2010 - 10:35
Gilla 
Jag håller med Jenny och erkänner att jag också är partisk.

Gå dock hellre på ett ställe som bara håller på med yoga än typ friskis
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#6
28 september 2010 - 14:13
Gilla 
Som sagt ovan, yoga är bra för alla!! Speciellt bra för löpare dock, som motverkan till stela ben samt för ökad bålstabilitet och balans.
Fredrik N
1964 • Enskede
#7
28 september 2010 - 18:43
Gilla 
Det finns ju olika sorters yoga. Själv kör jag ashtangayoga och den har varit klart positiv för löpningen.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#8
28 september 2010 - 19:50
Gilla 
Jag tror Ashtanga är väldigt bra för många, framförallt för att det är så lätt att tycka om dynamiken och flödet. Jag har även rekommenderat framförallt äldre personer som tränar en del men känner sig lite stela att testa Iyengaryoga på grund av det enorma anatomiska fokuset.

Likt Sofia föredrar jag att besöka yogastudios framför att gå på gymyoga, dels för att man får ut så mycket mer av det om man har en riktig lärare plus att vissa asanas kan vara direkt skadliga om de görs fel. Är jag fel ute vill jag ha skarpa ögon som kan se det.

Jag är ingen expert men de få gånger senaste åren jag vistats på ett gymyogapass så har jag sett skador waiting to happen i ganska stor utsträckning och ingen är där och justerar utövaren. Framförallt är det översträckning av knän och armbågar, ihoptryckta ländryggar och ett konstant pressande förbi kroppens gräns. Tyvärr förstår inte alla som sysslar med yoga att flexibilitet utan styrka är instabilitet utan de bara pressar och pressar, med skador som följd. Ni kan ju lätt tänka er hur en löpare skulle drabbas om man ett par timmar i veckan sträcker sönder baksida lår (som är en av de ställen som är hårdast utsatt).

Ja, lite mycket babbel där kanske. ;)

//Jenny
Rickard S
1964 • Trollbäcken
#9
29 september 2010 - 13:34
Gilla 
Jag tor inte man blir inte någon bättre löpare av att utöva yoga men yoga används som en del av styrketräningen. Styrka är avgörande för att undvika skada och verkar därför till att du kan träna mer. Yogakan också användas som "crosstraining" eller som återhämting på vilodagar och balansera ditt medvetande och kroppen och släppa på eventuella spänningar i "tighta" muskelgrupper.

Yogak an också användas som uppvärmning och nedvarvning. Andningsövningar ökar fokusering av sinnet och ger en stadigare puls. Stretching ökar rörelseomfång, som stöder och stabiliserar skelettet, ytterligare vilket kan förhindra skada. Med introspektion kan meditera på uppgiften du har..

Yoga ÄR bra!

//Rickard
1963 • Sundsvall
#10
29 september 2010 - 14:28
Gilla 
Hej Allihopa
Jag tycker det är viktigt att göra ett inlägg här angående yoga. PROVA dig fram vad som passar dig själv bäst. Prata med din yogalärare/instruktör innan passet och kanske också efter om din upplevelse. Berätta om eventuella skador eller andra problem du har.Fråga om du inte förstår syften od med övningar.
Friskis och svettis har en bra yoga som utvecklats under tid av erfarna personer och fn finns både yoga 1 och 2 på fler platser i landet.

Yoga är inte bara att göra rörelser. Det handlar också om att kunna andas på ett bra sätt i alla övningar och ställningar. Framförallt handlar yoga inte om att prestera, det handlar om att göra rörelser/ställningar och andas i detta utifrån sina egna förutsättningar. Då menar jag att vi alla har olika begräsningar som vi bör vara lyhörda inför. Det handlar också om att kunna fokusera på nuet och att kunna släppa tankar på det som varit och det som ligger i framtiden. Man kan säga att det är en medveten närvaro i rörelse.
Ordet yoga kan beskrivas som, förening av kropp själ och sinne.

Visst kan jag bli en bättre löpare när jag blir mer medveten om min kropp, min andning och dessutom kan fokusera mera. Dessutom kan en följd bli att jag hushåller med min energi på ett bättre sätt.(troligast blir det så med regelbunden yoga)

Nog om detta
Från en tidigare träningstok med bakgrund inom längdåkning, numera lugnare och starkare till både kropp och själ!!!!!!!!!!!!! trots 47 års ålder
1981 • Göteborg
#11
29 september 2010 - 15:40
Gilla 
Jag måste bara få göra ett inlägg trots jag bara varit på ett yoga pass i hela mitt liv (skall på mitt andra pass idag).

Jag kan dock inte stava eller uttala namnet men det hette något med shackra (?) väldigt avslappnande och väldigt skönt men samtidigt påfrestande och instruktören rådde oss att dricka några glas vatten för slaggprodukter i kroppen som lossnar.

när det gått ca 5 minuter och en mindre avslappningsövning var avklarad och vi skulle börja med något som hette "solhälsning" kom instruktören fram till mig och sa att jag var överrörlig och måste ta det försiktigt och tänka på detta.
vi var 17 st i den klassen och detta var på ett ställe liknande friskis.
vad jag vill få sagt är att det inte alltid behöver vara "dåliga" instruktörer. den instruktören jag har från och med förra veckan är inhyrd och har bara privat praktik annars men kompletterar med två pass på mitt gym i veckan.
Likaså är det med pilates som jag också börjat med för att träna smidigheten, muskulaturen i bålen och andningen. där hyr det in en av (vad ryktet säger) göteborgs bästa instruktörer inom pilates.
Sedan sa min yoga instruktör att man skall vara väldigt försiktig över vilken sorts yoga man använder och utövar som jag tex skall passa mig för att gå på "vanlig gym-klass yoga" som hon uttryckte det då det ofta är power yoga och att instruktörerna ofta inte har koll på alla i klassen och som sagt att det är lätt att slita ut och dra ut och av kroppen.

det bästa är väl att ringa och kolla innan man går på passet.
jag kommer ha den här "shackra-yogan" veckovis på mitt träningsschema då det var väldigt avslappnande och behövligt. men skulle nog aldrig orka springa efter den. (gör jag efter pilates och det går så lätt och smidigt och är väldigt skönt trots att man känner att kroppen fått jobba)
Petra Mattsson
1966 • Ryd
#12
29 september 2010 - 17:39
Gilla 
Så vi som är poweryoga instruktörer på 1 gym är värdelösa ?
Daniel Becker
1973 • Stockholm
#13
29 september 2010 - 17:52
Gilla 
Har yogat sedan 1998 och löptränat från 2008. Kundalinyogan som jag utövar, hjälper mig i min löpning. Ger bålstabilitet och andningsövningarna göra att jag kan slappna av lättare i löpningen. Även mentala styrkan övar vi konstant på i yogan och den hjälper mig i löpningen att nå ända fram. Löpning handlar mkt om mentalstyrka och nå sina yttre gränser.

Våga pröva. Kul och spännande alternativ till gym.

mvh d
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#14
29 september 2010 - 18:32 Redigerad 29 september 2010 - 18:33
Gilla 
Petra:

Det ska gå långt innan jag kallar någon värdelös, men i mina ögon så saknar samtliga gymyogainstruktörer JAG träffat en hel del grundläggande saker som jag önskar i en yogalärare.

Jag vill ha någon som kan yogans historia, som känner till lärorna (Yoga Sutras, Bhagavad Gitas, de vediska skrifterna etc), som levt med en guru under en period, kanske gått en RYT-500 eller motsvarande och så vidare. Jag vill ha en lärare som är anatomiskt väldigt kunnig, som kan och förstår hur muskler, mjukdelar, skelett och organ samarbetar och hur de påverkas av korrekt och inkorrekt utförda asanas.

Hittills har jag aldrig stött på det i en gymyoga/poweryogainstruktör.

Men du kanske är annorlunda, och en bra yogalärare är en bra yogalärare oavsett var de håller sina lektioner, samma sak gäller dåliga yogalärare.

//Jenny
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#15
29 september 2010 - 19:47
Gilla 
Själv var jag på "yoga för lata", det vill säga thaimassage, i lördags. Vilade sedan söndag och deltog därefter i ett av Friskis och svettis löppass i måndags. Vilken skillnad!

Som någon ovan nämnde så kändes benen tio år yngre och de spänningar jag brukar känna av under och efter löpningen lös helt med sin frånvaro. Så jag tror definitivt att kroppen mår bra av att regelbundet mjukas upp, vare sig man gör det själv under ett yogapass eller som jag med hjälp av en massör.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#16
29 september 2010 - 19:49 Redigerad 29 september 2010 - 19:59
Gilla 
Utan att själv känna till något av ovanstående yogatekniker/läror etc så skulle jag vilja påstå att det är KLART större skaderisk att löpträna utan tränare än att gå på ett yogapass på sitt lokala gym, och jag tycker inte skaderisken ska användas som ett argument för en löpare att undvika vanlig friskisyoga.

Allt beror väl på vad man ska med yogan till, för mig som är en löpare (som använder yogan som ett komplement för smidighet och ett tillfälle att verkligen stretcha igenom hela kroppen, vilket jag aldrig hinner annars) så spelar det ingen större roll om instruktören kan yogans historia och har levt med en guru, jag tror att belastningen under ett tufft intervallpass är klart farligare för mig än risken att dra på mig en ev yogaskada som översträckning (som man lika gärna kan få när man stretchar musklerna efter en löptur, eller troligare, under löpturen, speciellt om man inte tränat smidighet som ex gymyoga). Jag har aldrig träffat någon löparvän som skadats av ett yogapass, men däremot av löpträning.

Är man däremot grundligen intresserad av yoga för yogans egen skull så förstår jag att man inte vill gå på vilken gymyoga som helst (har många yogavänner som undviker ex Iksus yoga i Umeå, där jag gick), och jag har full förståelse för att gymyoga då blir torftig. Men jag skulle inte avråda en löpare att undvika gymyoga pga skaderisken. Då finns det klart viktigare saker för en löpare att göra för att minimera skaderisken, som att bli medlem i en löparklubb så att någon med erfarenhet kan planera ens träning och träna upp ens löpteknik.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#17
29 september 2010 - 21:06
Gilla 
Martin:

Absolut är det större skaderisk vid löpning än yoga. Men bara för att den är mindre är den inte försumbar. Två fel gör liksom inte ett rätt.

Vet inte hur många jag känner som sträckt sönder baksidan av sina lår när de satsat för hårt i yogapassen eller fått ont runt knäna efter att ha översträckt dem under 20-30 yogapass. Ont i ländryggen pga för mycket pressande och för lite bålstyrka i bakåtböjande övningar är också väldigt vanligt. Och då känner jag många, MÅNGA som håller på med yoga och jag känner många yogalärare som berättat mycket för mig. Hur många av dessa skadade som också springer vet jag inte, men statistiskt borde det vara en del.

Jag önskar att ALLA provar yoga någon gång, men jag vet också att många har en väldigt konstig bild av yoga, framförallt är det många som underskattar den inverkan som det kan ha på kroppen. Jag känner att jag vill varna för de vanligaste felen som folk gör så att man slipper begå dem, varesig man går på gymyoga eller till en riktig yogastudio.

Huruvida man väljer att gå på gymyoga eller ej är upp till var och en, som du säger beror mycket på vad man vill ha ut av yogan, men man ska vara aktsam och inte underskatta effekten.

//Jenny
1963 • Sundsvall
#18
30 september 2010 - 14:29
Gilla 
Hej igen

Intressant att följa alla inlägg om yoga. Min erfarenhet av yoga, både som utövare och yogalärare är följande. Personligheten kommer fram väldigt tydligt i yogan. Det visar sig genom att en person som går in i yogan med prestation och genom att kämpa sig in i ställningar och rörelser har större risk att skada sig.
Detta uppfattar jag beror på att denna person inte är van att lyssna på kroppens begränsningar och kroppens signaler som den då sänder ut.
Detta tror jag gäller allt fysiskt utövande, även löpning. Därför vet jag för egen del och tror även att andra skulle vara hjälpt av yogan, att hitta sin begränsning istället för att pressa kroppen och då skada sig genom det motstånd som uppstår.
Naturligtvis finns det både bra och mindre bra yogalärare/instruktörer på alla ställen. Är du osäker ska du fråga din lärare/instruktör om dess utbildningsbakgrund och intention med yogan.
Vill du göra en djupdykning i yogans värld, både fysiskt, mentalt och andligt är kundaliniyogan ett tips!!!

Må så gott alllihopa oavsett om ni sticker ut och löper eller går till yogamattan en stund./Mona
Alexander Oskarsson
1975 • Trollhättan
#19
1 oktober 2010 - 10:50
Gilla 
Hej! Yogan kan göra underverk för löpningen. Inte minst vad det gäller balansen, men det finns också utmärkta andningstekniker i yogan som kommer väl till användning i löpningen.
Däremot kan löpningen ha motverkande effekter på yogan. Om du har ditt primära intresse i yogan, så är löpningen inget att rekommendera. De korta muskler du oundviklingen får av löpningen kan motverka önskade effekterna av kontinuerlig yogaträning. Vill du ha ett bra komplement till yogan, så är t ex en crosstrainer ett utmärkt val. Du kommer märka ganska snart att du kommer riktigt "djupt" in i positionerna. Men om din primära aktivitet är löpningen så är yogan ett faktiskt komplement. Är du intresserad av yoga och söker lite fysiska utmaningar, såväl som mentala, så kan jag rekommendera Ashtanga yoga.
/Alex
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.