Löpning Kom igång 12 inlägg 6005 visningar

Åtgärda skavsår + börja jogga

Michael Stadell
1988 • Brottby
#1
7 juli 2010 - 12:35
Gilla 
Hej allihopa. Jag har vart ute och gått 40 min varje dag i 1-1.5 månad nu och känner att konditionen förbättrats avsevärt. Så jag funderar på att börja jogga snart.

Men, efter ungefär en månad så kände jag att knät började ta lite stryk, så jag vilade i 2 dagar, sen var det över. Jag passade även på att köpa gå/löparskor. Man känner direkt att benen tar mindre stryk av dessa. Däremot så får jag fortfarande skavsår av skorna. Jag har provat gå ut med skorna med skavsårsplåster, men skorna vägrar töja ut sig. Den högra foten verkar vara bredare och mindre, så får lättare skavsår på den foten. Jag vill verkligen fortsätta motionera, men utan skorna tar benen stryk och med skorna får jag skavsår, haha. Några tips?
Ska jag prova med extra sula i skon, eller helt enkelt prova andra skor?

Tack på förhand.
Anna K Jansson
1971 • Ulvsby
#2
7 juli 2010 - 13:10
Gilla 
Låter som att skorna är för små, elelr helt enkelt inte rätt för dig. Löparskor ska man aldrig få skavsår av.
Therese Holmgård
1980 • Stockholm
#3
7 juli 2010 - 13:44
Gilla 
Jag brukar använda dubbla strumpor de första gångerna jag ska använda nya skor. En tunn nylon strumpa och en vanlig bomullssocka utanpå. Det funkar kanon!!! Så det är bara att bege dig till Lindex och köpa nylonstrumpor..:)
Michael Stadell
1988 • Brottby
#4
7 juli 2010 - 13:53
Gilla 
Den vänstra skon känns helt okej, men jag får ju ändå skavsår av den. Den högra foten rör sig mer inuti skon, så därför får jag värre skavsår på den foten.

Jag provar ditt råd Therese=) Om det inte fungerar så får jag överväga att köpa ännu ett nytt par skor.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#5
7 juli 2010 - 17:08
Gilla 
Man kan få mer skavsår när man går i löparskor än när man springer i dom men generellt ska man inte få skavsår öht av löparskor.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#6
7 juli 2010 - 17:11
Gilla 
Var får du skavsår? Skavsår kan bero på så mycket, från för stora skor till för små, felaktig snörning, olämpliga strumpor etc. Du skriver att skorna vägrar att töja ut sig - var känns det som om det skulle behövas? Om du känner det så kan det vara att du köpt en för liten storlek eller skulle behövt en modell med bredare läst.

Har du köpt skorna i en seriös affär typ löplabbet, runner store eller liknande så gå tillbaka dit och be om hjälp!
Viktoria
1974 • Stockholm
#7
7 juli 2010 - 18:46
Gilla 
Jag blev av med mina riktigt jävliga skavsår genom att snöra om skorna, fick hjälp med det av en duktig kille på Runners Store.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#8
8 juli 2010 - 08:30
Gilla 
Skippa bomullssockor och skaffa riktiga löparstrumpor istället.

Själv använder jag Seger Running Comfort med "Friction Relief", dvs en teflonliknande yta som glider mot skons insida. Samtidigt är insidan på strumpan lite flossad (rejäl ytstruktur) så att friktionen ökar mot foten.
Effekten är alltså att strumpan inte glider mot foten (vilket skulle orsaka skavsår) utan istället mot skon.

Lätt värt 150 kr eller vad de nu kostar.
Det finns flera modeller med Friction Relief, vilket jag rekommenderar.
Men bara att springa i ett par strumpor i funktionsmaterial är bättre än i bomullsstrumpor.

Läs mer här:
Material: http://www.seger.se/index.php?id=431&L=0
Strumporna: http://www.seger.se/index.php?id=468&L=0
Mr. B
1963 • Hemma
#9
8 juli 2010 - 09:14
Gilla 
Om skorna har rätt storlek tror jag också att ett par bra strumpor kan göra stor nytta. Mina fötter trivs bäst i tjocka löparstrumpor.
Jag lyckades hitta dubbelstrumpor, alltså två strumpor i samma skaft. All rörelse sker mellan de två strumporna - innerstrumpan glider inte mot foten och ytterstrumpan glider inte mot skon. De är ännu bättre än vanliga tjocka löparstrumpor.
En del smörjer in fötterna med vaselin eller Sportslick, men det har jag aldrig provat.
Michael Stadell
1988 • Brottby
#10
8 juli 2010 - 13:29
Gilla 
Johnny: Mina skor är en blandning mellan gåskor och löparskor. Dom är ganska hårda.

Staffan: Jag får skavsår på hälarna.

Gustaf och Mr. B: Tackar, jag får prova era tips också! Vill prova allting innan jag köper nya skor. Känns jobbigt att behöva köpa nya när man precis har köpt nya=)
Lina Alm
1979 • Norrköping, centrum
#11
8 juli 2010 - 18:35
Gilla 
Hej! Jag får alltid, oavsett hur bra skorna är, skavsår och domningar i fötterna den första tiden. det sämsta jag kan göra är att sätta comped på, då har skinnet på blåsan lossnat.... Du skriver inte hur många gånger du testat de nya skorna? Det har tagit upp mot 10 gånger för mig ... jag valde att köpa skorna på intersport med deras nöjdkund- garanti. Då vågade jag köpa bättre (dvs i det här fallet dyrare) skor, och jag måsre ha tunna löparstrumpor :=) Lycka till"
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#12
8 juli 2010 - 19:05
Gilla 
Är det på hälarna så kan det ju påverka hur man knyter skorna. Använder du alla hål till skosnörena, även det översta? Blir det för mycket kan man göra en ögla av skosnöret mellan de 2 översta hålen och sedan sticka motstående sidas snöre genom öglan istället. Det blir ett mellanting som kan passa bra.

Det är ju svårt att veta hur skorna känns på dig. Det kan mycket väl vara så att de är för små ändå, men är du osäker tycker jag som sagt att du ska få hjälp i butiken.

Mina bästa löparstrumpor är förresten av enkel typ, dvs ej dubbelstrumpor. De senare är jag inte riktigt vän med, de ger mig gärna lite skav!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.