Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
RunTobyRun!

Toby tipsar 1: Backyard Ultra

”Hade tur att få möta morgonen ihop med en räv, en jättetjock fasan, lammungar, svanfamiljer, en grodsymfoni av rang och så naturligtvis vildkaninerna längs gång- och cykelvägen tillbaka ut mot Albäcksvallen. Alltid vildkaniner!”

Veckans tips: BACKYARD ULTRA

Inledningen ovan är från ett inlägg den 23 maj, efter en av mina träningsrundor runt BUS-banan i Trelleborg (Backyard Ultra Sydkusten).

En av fördelarna med den här banan – precis som den i Lomma – är ju att den är öppen året runt, bara att åka dit och träna när andan faller på. Fast ta med pannlampa om det börjar bli mörkt för på vissa delar av banan är det väldigt mörkt… Och även om du tänkt dig att springa själv, så kommer du garanterat inte att vara ensam. Du har ju naturen. Och kaninerna. Alltid kaninerna.

Har du precis anmält dig för att springa din första Backyard, ja då finns det all anledning i världen att träna lite extra – framför allt på att springa långsamt, gärna en minut långsammare än du brukar för att inte bränna krafter i onödan. Run-Walk-Run kan också vara en bra taktik för att orka fler varv, vilken variant som är smartast är förstås högst individuell men bra att testa i lugn och ro innan det är dags för första loppet.

För några år sedan var Backyard fortfarande ett okänt fenomen i Sverige, men så kom den stora ”boomen” och numera lär det finnas ett 30-tal olika lopp i Sverige. Och jag förstår varför – det är en fantastiskt trevlig tävlingsform: social och ostressig samtidigt som det inte bara handlar om att springa utan även om att springa taktiskt för att tackla utmaningen på bästa sätt.

Det låter kanske inte så märkvärdigt att springa 6.7 kilometer på en timme, för att kvalificera sig till ytterligare ett varv, men tävlingen går inte ut på utan att springa ett varv utan att orka så många som möjligt och det är just detta som är kryddan på en Backyard: du tävlar framförallt mot dig själv (såvida du inte tillhör de där fyra-fem långkubbarna ”längst fram” som kan tänka sig att springa 25, 30 eller 35 timmar för att vinna). Klarade du sju varv förra gången? Ja, då är det givna målet att klara minst åtta?

Själv har jag på mina tre Backyardtävlingar bara mäktat med 14 varv – totalt – men att jag börjat försiktigt innebär å andra sidan att jag ökar chansen att ”slå personligt” nästa gång:

BUS Trelleborg 2018: 4 varv BLOGG
BUS Trelleborg 2019: 5 varv BLOGG
LBU Lomma 2020: 5 varv BLOGG

Målet nästa gång, som förhoppningsvis blir på BUS i Trelleborg i sommar (om det blir av, om jag får någon plats, om jag är i form…) blir således att lägga på minst ett varv så att den totala distansen blir 40.2 kilometer. Gärna 2 kilometer till, så det blir full maratondistans, men då är det fortfarande bara sex varv som räknas.

Oavsett känner jag, att om jag någon gång i livet ska klara av att springa 50 kilometer så är det just på en Backyard!

RunTobyRun!
Läs bloggen i sin helhet med bilder och statistik på www.runtobyrun.se 

PS. Just nu: vitt på marken i södra Skåne. Ska strax ge mig ut på promenad i rask takt och känna hur det känns i bakre lårmuskeln, strax ovanför knäet, som började protestera efter gårdagens pass på löpbandet. Annars var det kul att konstatera årsbästa på milen – redan nu!

9 kommentarer till inlägget

1980 • Vik
#1
6 januari 2021 - 18:52
Backyard ultra har jag varit nyfiken på i flera år, men det har aldrig blivit av. Få se om jag får tummen loss i år kanske?
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#2
6 januari 2021 - 19:12
26/1 kl 12 släpps startplatserna till BUS. 12.02 lär de vara slut...

Sweden Runners har oxå en virtuell backyard den 6/3. Tänker nog springa som träning, exempelvis i Trelleborg. Häng på vetja!
1980 • Vik
#3
7 januari 2021 - 22:11
Tack för inbjudan men det får nog bli framåt hösten istället. Har sprungit så sjukt lite sista året att bara två backyard-varv hade varit helt övermäktigt...
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#4
7 januari 2021 - 22:54
Klokt - ingen anledning att stressa!
Henrik S
1971 • Uppsala
#5
9 januari 2021 - 00:46
Jag anmälde mig lite aningslöst till en backyard i somras och hade stor nytta av dina BUS-bloggar när jag så småningom började panikgoogla förberedelser och upplägg. Fem varv var mycket närmare min verklighet än alla texter som handlar om att vara ute ett dygn och mer.

Vilket i och för sig inte hindrade att jag tog med alldeles för lite mat och gick stenhårt in i väggen med ett par tre tusen kalorier back. Bättring till nästa år! Då blir det sex varv.
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#6
9 januari 2021 - 11:56
Härligt att höra, Henrik!

Min erfarenhet är att man kan stoppa i sig ganska mycket mellan varven. På exempelvis BUS brukar det finnas en jättebra energistation med allt från läsk och godis till lite nyttigare saker som oxå ger energi och gör att du orkar ett varv till eller två!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#7
9 januari 2021 - 11:59
(Forts på #6)

Men ska man kuta tio varv eller mer så kan det nog vara bra att göra en plan i förväg för hur mycket, vad och när man ska ära och dricka. Men det får du googla fram någon annanstans...
Henrik S
1971 • Uppsala
#8
10 januari 2021 - 17:16
Tio varv lär nog inte hända, det har jag inte tålamod nog att gnaga träningsmil för. 50 km som du skrev känns mer realistiskt.
Det bästa mattipset jag googlade fram var ostkaka med sylt. Lättätet, lättsmält och bra bränsle.
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#9
10 januari 2021 - 21:46
Ska testa ostkakan nästa gång!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.