Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Pryltest – Inov-8 X-Talon Ultra 260

Lika viktigt som en bra pannlampa är under hösten är skor med ett ordentligt bett i sulan.

Letar du efter en sko att springa långt i, över mjuk och lerig terräng? Då kan det vara så att du inte behöver leta längre!

Ovandelen är ganska standard för trailskor med förstärkt tåparti och mesh. För att ha en så bekväm upplevelse som möjligt på höstens blöta stigar så behöver man bra dränering. Jag trodde att den skulle vara sämre men blev positivt överraskad då man knappt hinner märka av vatten i skon, oavsett hur mycket vatten jag sprungit igenom.

Efter mina första 100km i skorna så har jag ännu inte sett några tecken på att meshen börjar gå sönder.

Hälpartiet är ordentligt styvt, på gränsen till obehagligt. Sånt brukar ju ge med sig med tiden men det verkar ta längre tid än vanligt då jag fortfarande känner av detta och tycker det stör en aning.

Inov-8 har en förkärlek till skosnören och verkar aldrig riktigt nöja sig med de bra snören som ändå tagits fram. På X-Talon Ultra är det tillbaka till den tjockare varianten. De fungerar väl okej men det finns 2-3 andra varianter från Inov-8 som är bättre, som jag hellre sett på denna modell.

En modell utan den hypade grafensulan men jag tycker fortfarande att det gör varken till eller från. Enligt Inov-8s egna tabeller är X-Talon Ultra att räkna som maxdämpade (16mm-8mm). Inte särskilt imponerande jämfört med övriga märken och deras respektive väldämpade skor men jag gillar det starkt. En bra avvägning mellan skydd och markkänsla.

Utan att överdriva så vågar jag nog säga att greppet är bland det bästa jag sprungit i, definitivt det bästa utan metalldubbar.
Kombinationen av Inov-8s Dual-C Stickygrip gummiblandningen, 8mm dubbar och en bra planeringen av dubbarna gör att det är få andra gånger som jag känt mig så trygg med greppet på leriga stigar som jag gör med den här modellen.

Så, fram tills vintern sätter sina klor i oss med snö och is kommer Inov-8 X-Talon Ultra 260 vara mina go-to skor!

2 kommentarer till inlägget

Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#1
27 november 2020 - 05:32
Hur känns tåboxen? Bra med plats eller?
1985 • Handen
#2
28 november 2020 - 21:59
Mycket! I Inov-8 mått mätt iaf och raka motsatsen till 212orna. Upplever inte heller dom som för breda, på det sättet som jag upplever exempelvis Ultra Olympus som gör att man känner sig klumpig
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.