@tommy.ultra.runner

Bokenäs Swimrun 2019

Under vårvintern har jag gått en simkurs för nybörjare. Fokus har egentligen bara legat på att lära mig frisim (crawl) men vi fick lära oss grunderna i alla simsätt. Anledningen till stolleri detta stavas förstås En svensk Klassiker, vars utmaning jag bestämt för att hoppa på och inleder med Vansbro Öppen Älv 5 juli.

Min kompis Sofia har länge pratat om hur kul det är med Swimrun, så när hon och ett gäng andra kompisar skulle köra Bokenäs Swimrun (9 km löpning och ca 2 km simning) så tänkte jag att jag hakar väl på. Simma kan jag ju inte, men på nåt sätt ska jag väl lyckas ta mig fram?

Jag har aldrig tränat i "Open Water" så bara det skulle bli en ny erfarenhet ;)

De andra körde i våtdräkt mer anpassad för Swimrun, men den våtdräkt jag äger är heltäckande och klart olämplig att springa i - så jag körde i badbrallor och den tajtaste tisha jag kunde hitta hemmavid. Inga andra hjälpmedel förutom mina simglasögon.

Det skulle naturligtvis bara kunna sluta på ett sätt, men vad gjorde det? Kul att testa iallafall - det gäller att utmana sig själv, gå utanför komfortzonen och testa gränserna :) 


Tjejerna förbereder sig med våtdräkter etc. Jag kör i badbyxor :)

Vi bussas till startplatsen. Träffar några andra löparepolare som är mer erfarna swimrunners. Kul!

Lite info innan starten, och sen släpps vi iväg. Springa är förstås inga konstigheter, men pirret i magen inför vad som komma skulle var stort :)

Sofia och jag höll ihop första löpsträckan som var ca 1½ km. Väl framme vid vattnet och det första simpasset slog osäkerheten till rejält. När jag kom ner i vattnet, som inte alls var kallt, så kände jag bara att jag inte alls skulle klara att crawla de där 340 metrarna som var första simsträckan. Så jag tog det lugnt och körde mitt långsamma bröstsim - då visste jag iallafall att jag kunde ta mig framåt tryggt och hyfsat säkert :)

Så fick det bli! Hade lite sällskap med Helena den första biten i vattnet, som också körde bröstsim fullt ut men då hon simmar mycket bättre än jag så fick jag släppa. När hon klev upp på första kobben så tittade hon på mig och gjorde ett frågande "tummen upp" och jag svarade tillbaka på samma sätt, klart jag skulle fixa detta - men det skulle gå långsamt till tusen :)

Och så blev det! Jag hamande bland de allra sista och plaskade på så gott jag kunde. Den sista simsträckan innan det avslutande springet skulle vara hela 650 meter. Långt som fanken för mig!

Men jag simmade på, sakta. Jättesakta till och med! Lite kul var det ändå att ligga sist och ha 2-3 följebåtar efter sig där alla nästan följde just mig (kändes det som iallafall). Hade även arrangörs-Katrine med som följesimmerska och det var ett tryggt sällskap. Vet inte exakt hur lång tid de där 650 metrarna tog men tid tog det, helt klart!

Väl framme vid den plats där vi skulle upp, kände jag att jag nog inte orkat simma många meter till... Så det var riktigt gôtt att få ta sig upp ur vattnet och börja springa igen!


Sist i mål - men gladast av alla :) Foto: Stefan Hermansson

Den sista dryga kilometern innan mål så var jag därmed allra sist. Men jag kom ifatt den tjej som jag lite växeldragit med de sista simningarna & springningarna. Men jag hade verkligen inte hjärta att springa förbi så jag sa att "nu kör vi det sista tillsammans, ända in i kaklet" :)

Och så fick det bli! Vi gick i mål tillsammans, jag kom därmed allra sist i herrklassen men jag var nog den gladaste löparen av alla ändå! Jag hade ju faktiskt fullföljt min första Swimrun!!


Tack för sällskapet <3 Foto: Stefan Hermansson


Jag gjorde det!! Foto: Stefan Hermansson

Direkt efter målgång letade jag upp kompisarna, sen kikade vi på prisutdelningen och jag imponerades över hur snabbt vinnarna kunde både simma & springa. Starkt!


Glada swimrunners :)

Sammanfattningsvis är det bara att konstatera att detta ju var oerhört kul! Visst, jag kom sist. Men vem bryr sig? Jag hade förmodligen roligast ;)

Så känslan efteråt var "att detta måste jag göra igen"! Men jag får nog träna lite mer simning i form av crawl och framförallt lite mer öppet vatten!

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.