Så klär du dig rätt när du fiskar i sommar

Att fiska på sommaren kan vara fantastiskt, om du inte har valt fel kläder. Under sommaren behöver du kläder som skyddar dig från solen men som ändå är bekväma att ha på sig. Här kommer några tips som kan göra fisketuren behagligare för dig.

Tröjor/skjortor

Först och främst bör du ha ett baslager i form av en tunn t-shirt. Testa en av 100% polyester med UV-skydd, gjord för vattensporter och liknande. Det blir ett bra basskydd som kan göra att fukten dras ifrån din kropp. Om svett torkar på din hud kommer du snart att börja frysa.

Ovanpå detta baslager ska du ha en tröja eller skjorta gjort av nylon som skyddar dig från solens hetta. Se om du kan hitta en snabbtorkande skjorta i 100% nylon som är lätt och andas bra. En långärmad är att föredra, eftersom det skyddar dina armar, men vill du lufta dem kan du bara rulla upp ärmarna. Sådana här skjortor svalkar bra när du är vid vattnet, samtidigt som de skyddar din kropp, axlar och hals från UV-strålarna.

Byxor

Även om det kanske inte är helt nödvändigt i alla typer av fiske, så är vadarbyxor med andngsmembran det bästa du kan ha i många situationer, särskilt när du fiskar i högre vatten, till exempel vid flugfiske. Det gör att du inte behöver vara rädd för att gå ut i vattnet när du behöver det.

Det finns olika typer av vadarbyxor, men på sommaren rekommenderas så kallade andningsvadare, som inte är lika varma som neoprenvadare som skyddar mot vinterns kyla.

Under vadarbyxorna bör du ha ett ställ närmast kroppen som transporterar bort svetten, liknande tröjan som beskrevs tidigare.

Skor/sandaler

Vilken typ av skor du bör ha beror på vilken typ av fiske det gäller. Ska du vara landburen kan du ha ett par sköna sandaler. Tänk då på att du vill ha ett flexibelt material som är väl ventilerat. Även överdelen ska anpassa sig efter din fot och vara bekväm. De ska också ha UV-skydd, lättrengjorda och inte glida lätt.

Ska du ut i vattnet ska du ha ett par vadarskor till dina vadarbyxor, som skyddar dina fötter från vattnet. Utan dem kommer vadarbyxorna inte att göra mycket nytta på djupt vatten.

Hatt

Ha på en hatt med stort brätte. Inte en keps, de ger lite skydd men inte tillräckligt, ta en som skyddar runt om hela huvudet. Huvudet är den kanske viktigaste kroppsdelen att skydda från solen en lång fiskedag, du vill inte bli överhettad där. Rätt hatt skyddar huvudet, ansiktet, öronen, halsen och nacken. Har du en med UV-skydd är det ännu bättre.

Tänk också på att solens strålar reflekteras och till och med förstärks av vattnet.

Extra

Ha en flytväst. Strunta i om du tycker att det inte ser coolt ut. Om du hamnar i djupt vatten måste du kunna simma. Och för övrigt syns de moderna flytvästarna knappt. Skaffa en självuppblåsbar flytväst, ha på den över allt annat, och

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.