Brooks Ravenna 10 med slutgiltigt omdöme.

 

 

 

Rescension

Fick för ett tag sedan äran att bli skotestare åt Brooks, via jogg.se. Tackade ja av flera skäl. Motivation. Blev trött,passiv av en depression. Det som hjälper mest är löpning.. Stundtals motigt men när jag väl kommer ut och efter pass är det bara +. Drivkraften är att vara i bra form, tänker bättre. Det påstås att ansträngande träning håller kroppen yngre - telomerer. Tipp-topp. Det finns fortfarande tävlingsinstinkt. Bor på Söder. Har flera fina rundor att välja på.

Har sprungit mest i Asics, Nike, enstaka udda märken. Nike lunarglide 4, zoom elite 5, Asics gt 1000 har varit positiva. Zoom elite 5+ trivdes jag bra i. Svåra få tag på. Tycker Ravennan liknar Lunargliden, något mjukare känsla i Nike med lite mer rullkänsla. Asict är lite enklare, lite stummare.

 

Brooks Ravenna 10

Igår ringde det på dörren. Skorna har kommit. Jippi. Tackar Team Brooks för det.

Första intrycket.

Utseende. Det tar lite tid vänja sig vid tyg-ovandel, men de är smidiga, diskreta. Gillar verkligen inte helbjärta färger. Känns feminint. Det viktigaste dock är funktionen.

* Skor känns lätta, sköna på foten och verkar stabila.

 

Första löppass och löpkänsla.

Vill poängtera att det är mina upplevelser och inte typiskt vad alla kommer känna vilket man kanske får när man läser rescensioner. Du får i vilket fall en idé om skor passar dig. Självklart ska du prova - bäst. 

* Ger en lite fastare känsla mot underlaget, för mig positivt.

* Känns som kraften riktas framåt. Rälsar på var sida riktar steg. Det fungerar. När du springer i skor förstår du vad jag menar. De motverkar också problem med knäna då sidorörelser minskar. Det finns ingen rullkänsla i skor, bara en studs och att du springer mer på framfot. Kanske en udda upplevelse i början. När du har vant dig är det inga problem. För mig en fördel när jag trycker på. Det blir lättlöpt.

 

* Stabilitet. Jag pronerar mer på höger fot men märkte knappt av det. 

* Sko känns rätt luftig.

* Profil i yttersula gör att småsten inte lätt fastnar.

 

Passform

Nu är de helt nya, de behöver springas in lite, få lite mer av mig. Min fot är inte bred - D-bredd. Ovandel klämmer inte och det finns för mig tillräckligt med utrymme för tårna. Positivt också att tungan inte glider åt sidan. Snörning går inte lätt upp. Vill du ha bättre kontakt med foten i sko,om du känner visst glapp, om du har en smal häl kanske, använd den sista öglan, alternativt kanske en lite tjockare strumpa. Storlek känns som 42, kanske lite åt det tajtare hållet på bredd. Bra.

Upplevde ett lite skrap framtill när jag böjde fot i steget, bara på höger fot. Trodde först att en sten fastnat. Det är troligt bara en fråga om att springa in sko. Precis så var det.

 

Långtids-omdömme

Sprungit några mil i skor. De passar bäst för dig som är lite mer driven i löpningen. När jag känner mig tung, seg, tjock och springer långsamt bråkar skor med mig lite. Ingen rullande mjuk bomullskänsla som förlåter min taskiga form. Men när det är åt andra hållet är de en dröm, allt bara flyter, du vill springa fort. Underbart.

Min uppfattning är att om du väger runt 80kg och är ovan kommer de kännas lite lattjo, men väger du 75 kg och nedåt och är van komer du gilla skor. De har som sagt inte rullkänslan, bara ett studs och mer på framfot. Du kommer märka det lite i början, speciellt när skor är helt nya. En vanesak.

Yttersula har hållt bra, knappt något slitage, de är något hala vid blöta men inte så att det stör. De tar in lite vatten på grund av sin ovandel, men inget som stört mig hittills. Springer sällan när det ösregnar.

 

Sammanfattning

En lite fastare, snabb, lätt sko. Skenor på var sida ger bra stabilitet och löpkänsla. Ett studs i löpsteget med mer framfotlöpning utan rullkänsla, en vanesak. Ju mer du springer desto mindre kommer du tänka på det. För de längre träningspassen kanske en mer stoppad, mjukare sko med rullkänsla är att föredra speciellt när det går tungt. Det går dock inte skylla på skon. Ravenna tycker jag är en mer en Porsche. 

 

Mitt personliga betyg blir 4/5. En 5:a när allt flyter.

 

*Storlek 42 - D-bredd.

* BioMoGo DNA och *holistiska skenor *(holistik = helhet)

* Drop 10 mm.

* Finns i 4 olika färgställningar för män + E-vidd för dig med lite bredare fot. För damer 3 olika färger samt E-vidd.

* Vikt runt 260 gram för storlek 42, tippar jag på. 

* Pris 1160:- https://www.eskor.se. De billigaste jag kunde hitta.

 

Hälsning

/Johan

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.