Varför är det så få som tävlar i veteran-friidrott?

Vi är väldigt många som springer, i väldigt blandade åldrar. Vi är inte lika många, men fortfarande ett stort antal, som är med i löparklubbar. Av dessa är det ett väldigt litet antal som ställer upp i veteran-tävlingar.

Förra helgen sprang jag Veteran-DM för Stockholm (resultat här) på ett varmt och blåsigt Sätra IP i södra Stockholm, sträckan var 1500 m och precis som i inomhus i vintras kammade jag hem ytterligare ett DM-guld, mitt fjärde i ordningen. Utöver de två jag har i år på 1500m har jag också ett VDM-guld i M40 på maraton (Vintermaraton 2013) och ett VDM-silver i M40 på maraton (Vintermaraton 2014). Förra helgen behövde jag dock bara starta och tre och tre kvarts varv senare passera mållinjen för att kassera in min guldmedalj eftersom jag var den enda (!) startande  i min åldersklass. Tråkigt naturligtvis och givetvis en hundraprocentig devalvering av värdet på guldmedaljen. På VDM-inomhus (IVDM) i vintras var vi i alla fall två startade i M45...

Ett av årets mål var att ta en DM-medalj på 1500 m och det är uppnått två gånger men visst hade det varit mer värt och klart roligare med fler medtävlande men samtidigt kan jag bara tävla mot de som ställer upp.

Mitt lopp är inte så mycket att orda om och det blir ingen race rapport, efter en relativt svag insats i värmen där jag kom iväg kontrollerat utan att förivra mig så gjorde jag ett svagt andra och framförallt tredje varv utan någon rygg i närheten och endast med hjälp av en avslagen spurt de sista tvåhundra meterna lyckades jag med nöd och näppe ta mig under fem minuter med tiden 4:59:97, tio sekunder långsammare än jag sprang inomhus i vintras.Visst, det var en vacker Kristi Himmelsfärdshelg och säkert fanns det annat som lockade. Totalt var vi ca åtta löpare på 1500 m medan de kortare löpgrenarna och framförallt teknikgrenarna verkar locka lite fler deltagare.

Varför är det så deltagare på sådana här tävlingar? Är det dålig marknadsföring så att för få vet om tävlingarna? Är det en rädsla att tävla och "göra bort sig" i tron att alla andra är så snabba? Är det ett avfärdande av veteranfriidrott som något som ett gäng föredettingar sysslar med? Synd i båda fallen eftersom det både görs väldigt fina prestationer vid dessa tävlingar och framförallt är en väldigt fin gemenskap där alla pratar med alla! Jag blir i alla fall inspirerad och tycker det är häftigt att se deltagare som nått en hög ålder både springa, hoppa längd och stöta kula t ex och hoppas att jag själv har kvar lusten att träna och röra på mig när jag själv är äldre.

Nästa lopp, och nästa mål är att vara topp fem i M45 på SM-milen 10 km i juni, ett mål som just nu, efter den här dåliga träningsvåren känns avlägset, om det nu inte skulle bli väldigt få startande igen men veteran-SM brukar i alla fall locka fler än DM-tävlingar och det finns många duktiga löpare i M45 som jag normalt inte har en chans mot. Jag har snart tagit en hel veckas löpvila i ett försök att få min häl att bli mindre öm, och jag har heller inte haft någon större inspiration till träning överhuvudtaget senaste veckan. Tråkigt men så är det för tillfället och det är bara att inse att det kanske kommer vara så ett tag.

26 kommentarer till inlägget

Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#1
21 maj 2018 - 12:15
Jag kan bara hålla med!
Om kroppen och knoppen vill efter maran är jag lite sugen på Veterans SM i halvmarathon i Kalmar den 30 juni.
Men även dessa tävlingar, på distanser som marathon och halvmarathon, brukar vara rätt dåligt besökta, trots att det är Veteran SM.
Klart det är roligare om det är många i varje klass och om Sveriges veteranelit faktiskt skulle ta sig till dessa tävlingar. En pallplats blir ju lite mer värd då.
1971 • Nykvarn
#2
21 maj 2018 - 15:11
Halvmaran i Kalmar har lockat mig länge, en riktigt snabb bana om det inte är för varmt/blåser men det har inte passat med de gånger vi är hemma i Småland. Ja även de längre distanserna är "drabbade", varför t ex inte göra Stockholm maraton också till Veteran-SM, det torde ju ändå vara det svenska maratonlopp som lockar de bästa även bland veteranerna? Att kliva upp på någon pallplats har har ännu aldrig fått göra i löpning, trots fyra DM-medaljer, en vinst och en tredjeplats i ett lopp, har väl valt fel lopp helt enkelt :)
Ribban
1968 • Åkersberga
#3
21 maj 2018 - 16:34
Jag hade gärna kommit till DM om det inte vore för 1) Nattarbete den helgen och 2) Järnbrist.

Jag tror definitivt på usel marknadsföring och som i sin tur har att göra med begränsad ekonomi för marknadsföring, samt även bristande intresse av arrangörerna.

Jag ska försöka komma till SM även om jag har nattarbete helgen innan. Hoppas att jag fått upp järndepåerna en aning till dess.

För egen del så brottas jag med att inte kräva att göra tider som jag gjorde på 90-talet. Efter två giftstrumaperioder och järnbrist får jag vara nöjd om jag ställer upp trots att prestationskraven i min hjärna säger att jag inte är värdig att delta.

Hoppas vi ses!
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
21 maj 2018 - 16:39
Dålig marknadsföring är en del, jag visste inte om att det gick. Låg status, det är en ond cirkel för det gör det mindre lockande att ställa upp. Själv kommer jag nog inte att ställa upp på VSM i maraton i Umeå. Det kommer troligen för få för att jag ska få tillräckligt med andra löpare omkring mig helt enkelt. Synd.
På högre nivå är det än värre, det ser ut som om det inte kommer att arrangeras något EM eller VM i marston för veteraner på ett tag.
Vad ska man göra? På distriktsnivå kanske en veterankommtte där flera klubbar träffas? På högre nivå kanske resebidrag eller annan subventionering plus mer reklam kan bryta trenden. Det fattas väl eldsjälar förstås.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#5
21 maj 2018 - 18:33
I Skåne är det precis tvärtom. Vi har stort deltagarantal på våra DM och konkurrensen är riktigt tuff, kunniga inom området har sagt att det i M34-45 är landets hårdaste konkurens, våran bästa m45 gjorde t.ex 4:24 förra året Staffan, och det är jag böjd att tro. Vi har klubbar som är aktiva, men framför allt kör vi en heatindelning där du placeras efter Pb/Sb alternativt förväntad måltid. Det blir spännande lopp där alla har någon att kämpa mot, det är ett vinnande koncept!
Karibou
1976 • Göteborg
#6
21 maj 2018 - 18:34
Helst inte Stockholm Marathon och Varvet som VSM...

VEM i Spanien i Hellgren hade en helt annan klang... med överrepresentation från Spanien. Och riktigt bra nivå. 1.09 resp. 1.19 för vinnarna av halvmara. 30min för snabbaste herren på milen. Alltså en sån standard har vi inte in Sverige, men visst det är kul att tävla pp VSM.

Som skrev Lars ovan, fattar inte att maraton finns inte längre på distansen för Non stadia. Senaste var i Australia och det verkar som att det blev sista. Tycker att det är riktigt kul att köra såna på VVM eller VEM. Men inte i samband med ändå lopp.

Umeå kan jag säga att det lockas inte alls. Tyvärr. För lång resa.
1979 • Göteborg
#7
21 maj 2018 - 19:25
Jag är relativt ny med löpning och valde att gå med i en klubb(IF Kville) för snart två år sedan. En klubb som har många duktiga och framgångsrika veteraner, sedan är det många medlemmar som är relativt nya på löpning eller iaf löpning i klubb och där får jag intrycket av att det är ett väldigt stort steg att anmäla sig till ett DM eller annan lokaltävling med få deltagare och representera klubben. Det blir mer på riktigt då. Då väljer man hellre att springa ett av de större loppen där man bli en i mängden. Sedan när det gäller kortare distanser så skräms nog många av att tävla på bana, något många är rätt ovana med.

Kollar man resultatlistorna över större halv och helmaraton så är kryllar det av fina tider från olika veteraner som tillhör klubbar,men som aldrig skulle ställa upp i ett VDM eller VSM. Hade varit intressant med en enkät ut till dessa personer, vad som gör att en plats en bit ner i ett lopp väger tyngre än en riktigt medalj för prestation.
Kanske är just bristen på antalet deltagare som gör loppen ointressanta?

Sedan känns det ibland som att vissa arrangemang görs bara för görandets skull. Hänger i flera olika löparforum, FB-grupper, läser tävlingskalendrar på olika håll, ändå ser man hur någon lägger upp ett resultat från en tävling som man helt missat. Där hemsidan inte är uppdaterad på flera år eller har bristfällig information och ingen pushat för arrangemanget innan.
1979 • Göteborg
#8
21 maj 2018 - 19:26
Intressant med läget i Skåne, läser man Maratonkoden och hur tuffa tävlingarna var förr i Skåne så kanske det finns en rödare tråd i organisering runt tävlingar eller så är ni bara vana med att förflytta er över relativt korta avstånd, vi andra är för bekväma(lopp måste ske på vår bakgård).
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
21 maj 2018 - 21:35
Ja just ja, det är relativt många löpare, även med bra kapacitet, som inte är med i någon klubb och då får de inte tävla i mästerskap och sällan i banlopp.
Det är inte så många klubbar som har någon aktiv veteransektion heller, fokus är antingen på senioreliten eller på ungdomarna, som jag uppfattar det.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#10
21 maj 2018 - 21:49
Här kan ni t.ex se startlistan på torsdagens VDM 5000 m. Bra startfält och det kommer att bli knallhårda heat! Och då saknas ändå några av våra bästa som just nu dras med lite skador.
http://heleneholmsif.se/langlopning/wp-content/uploads/sites/5/2018/05/DM_VDM-5000-m-2018.pdf
1971 • Nykvarn
#11
22 maj 2018 - 09:30
Roligt med all respons!

Järnbrist har jag också lidit länge av i perioder Ribban och jag vet hur tungt det går att springa då!

Brist på Eldsjälar och marknadsföringsresurser stämmer bra Lars.

Roligt att det är ett sådant "drag" runt veteran-löpningen i Skåne Mikael, med 4:24 på 1500m så tar man ju VSM-guld.

Ja Mattias, det kan bli en ond spiral där man på förhand vet att det kommer bli få startande och då lockar inte egen start.

Varför inte ha veteran-mästerskap också i samband med de största loppen Karima?
Karibou
1976 • Göteborg
#12
22 maj 2018 - 10:53
Varvet och Sthlm mara är redan fixat för SM. Så tycker att det är bra att ha andra lopp för VSM. Det behövs inte vara specifik för VSM, som t.ex. som det var i Göteborg mara förra året eller i Kalmar i år.

Samt banor i Sthlm/Gbg är inte nödvändigtvis dem roligaste.

Blir det VSM ständigt på Varvet och Sthlm kommer jag tyvärr inte att ställa upp. Alls.

Det är annorlunda för banlopp. Där kan man väl fixa VSM på ett par dagar och bara för det.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#13
22 maj 2018 - 11:05
Mikael formulerade väl bilden av VDM i Skåne. Det är mycket roliga tävlingar där man har spridit ut distanserna under säsongen. Ifjol fick jag ett tacksamt mail av tävlingsledaren när jag lämnade återbud till 5000m då de hade kö till startplatserna. Indelningen i heat baserat på förväntad tid istället för åldersklass gör också att man kan ställa upp oavsett kapacitet men ändå få tufft motstånd.

Annars tror jag det största skälet till brist på veteranlöpare som springer bana beror på att klubbarna generellt är ganska dåliga på att fånga upp motionärer i sin verksamhet, även om det finns undantag i framförallt städerna. Många motionärer har gott om pengar men mindre vilja att engagera sig ideellt, och då betalar man hellre 400kr för att springa midnattsloppet än att gå med i en förening och betala 70 kr för VDM.
1964 • Älvsjö
#14
22 maj 2018 - 18:01
Det omedelbara botemedlet för plantar fasciitis
https://m.youtube.com/watch?v=gXdlPuKfyXs
1964 • Älvsjö
#15
22 maj 2018 - 18:06
Ledsen Staffan, kommenterade fel inlägg. Du kan ta bort detta är du snäll, okej?
1971 • Nykvarn
#16
22 maj 2018 - 18:38
Tack Buddyinsider. Det är OK tack för input. Tror inte det går att ta bort kommentarer.
1964 • Älvsjö
#17
22 maj 2018 - 19:57
Nej, verkar inte så, men STORT TACK för ett fint blogginlägg.
1974 • Mölndal
#18
24 maj 2018 - 09:22
Tror mycket på det som Magnus säger. Så är det till viss del i mitt fall.
Jag skulle gärna vara med i en förening men känner, kanske fram till nu, att jag vill bidra med något också. Inte bara plocka godbitarna av föreningslivet. Men med små barn så har inte det känts aktuellt med tidsbrist som orsak.

Dessutom känner jag en motvilja mot att tävla på bana. Att tävla i SM, DM känns nästan lite för stort och jag får alltid en känsla att man skulle göra bort sig. Men det handlar mer om mitt tävlingspsyke :)

1974 • Mölndal
#19
24 maj 2018 - 09:23
Drivs inte heller i nån ambition av att ta ett VDM/VSM medalj och det i samband med att tävla på bana gör att jag avstått.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#20
24 maj 2018 - 09:30
Du får komma till skåne och springa DM utom tävlan, Mikael! Ingen risk att du gör bort dig, här springer löpare av vitt skild kapacitet och ålder. Sist jag var funktionär på vdm 10 000m var jag varvräknare till en löpare som sprang i mål på ca 60 minuter, och han var inte sist i det heatet.

Men jag tror många tänker som du och det blir ju en slags ond spiral. Ju fler som springer bana ju lägre blir ju också tröskeln för att fler ska våga. Men om tvärtom få springer bana höjs ju tröskeln för att man själv ska våga ställa sig på startlinjen.

Nu när du har gjort sub 3 och sub 1.20 kan du inte skylla på tävlingspsyke längre. Eller det kanske krävs danskt hygge för att du ska prestera? ;-)
1974 • Mölndal
#21
24 maj 2018 - 10:45
Haha, ska göra ett försök på 10 km och sub36 i Alingsås 10 juni. Var längesen jag gjorde ett ärligt försök på 10 km sist. Kanske ska be frun stå bredvid med dansk flagga och ropa på danska när jag springer förbi? :)

Vicky Karlsson
1957 • Jönköping
#22
24 maj 2018 - 14:23
Vart ser man resultat från olika tävlingar? Tror det är ganska okänt för den stora massa motionärer så det är säkert en anledning för dålig uppslutning. De gamla rävarna har säkert tävlat sig nöjda i yngre dagar och är inte intresserade och vi som tillkommit vet nog inte ens om att det finns.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#23
25 maj 2018 - 08:12
Det brukar gå ett millopp i Köpenhamn i juni med "fri pölse og bar". Där hade du garanterat gjort sub 36.
1971 • Nykvarn
#24
25 maj 2018 - 08:13
Haha, skön dialog Mikael och Magnus, frun får cykla framför med en alkoholfri Carlsberg för att öka din motivation Mikael.

Resultat från olika tävlingar finns såklart på massor av ställen, Vicky, arragemangets hemsida. Dålig marknadsföring och för få eldsjälar/för lite resurser är helt klart en anledning att sådana här tävlingar blir så små. Det finns gott om tävlingskalendrar för den intresserade, t ex här på Jogg.se eller på springlfa.se som är en av Sveriges största loppkalendrar:
http://springlfa.se/loparkalender-2018/

Sedan när det gäller olika typer av mästerskap så har varje distrikt ett friidrottsförbund, för Stockholm finns en tävlingskalender både för inomhus-och utomhussäsong och DM-tävlingar
http://www.friidrott.stockholm.se/Main/Page.asp?PageIdentifier=TAVLINGAR

Motsvarande finns för andra distrikt även om det är få distrikt som är speciellt aktiva.

Sedan finns t ex en Facebookgrupp som heter Svensk Veteranfriidrott som är riktigt aktiv med många deltagare.
1971 • Nykvarn
#25
25 maj 2018 - 08:13
Det centrala tävlingsprogrammet går också alltid att hitta här:
http://www.friidrott.se/tavling/program.aspx
1974 • Mölndal
#26
25 maj 2018 - 08:52
Tack för tips Magnus :)

Staffan: haha den var bra!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.