Salomon Me:sh

Tänk dig en sko som du näst intill skapat själv och anpassat den efter dina behov. En sko där du själv bestämmer passform, drop, färg med mera. Snart kan det vara möjligt.

 

 

Salomon har skapat ett nytt koncept de kallar S/Lab ME:sh som är ett helt nytt sett att tillverka en sko på, ett helt nytt koncept som kombinerar Hi-Tech med hantverk

Det hela startade redan 2008 då Kilian Jornet frågade Salomon om de kunde tillverka skor som var speciellt anpassade för just honom. Men han ville också att de skulle gå att köpa för vem som helst. Och nu är det alltså snart möjligt.

 


Med start den 1 juni kommer det vara möjligt att köpa ett par såna skor i en butik i Frankrike och en i Belgien.

I uppstartsskedet kommer man kunna välja passform samt välja design i butikerna och sen kommer skorna tillverkas i närheten av butiken. Vill man titta på medans skorna tillverkas så får man snällt vänta till september och då göra ett besök i Annecy, Frankrike. Därefter kommer det lanseras på fler platser i världen.

En sko från Salomons S/Lab ME:sh kollektion byggs alltså upp utefter just din unika fot. Och de val du väljer på just din sko bygger på hur just du rör dig och i vilken omgivning.

 


För att få fram rätt valmöjligheter så har Salomon fokuserat på passformen. Närmare bestämt anatomisk passform, biomekanisk passform, var och hur skorna ska användas och mer personligt tycke och smak kring passform samt utseende.

Kunden kan själv välja drop, dämpning och yttersula.

 


Själva tillverkningsprocessen börjar med att överdelen stickas likt en strumpa, kallad ”Twinskin” tar den formen som en skoöverdel. Stickningen, som en robot utför,  görs i tre lager som sedan värms upp och lagren sammanfogas.
Efter det väljs mellan- och yttersula utefter kundens preferenser och dessa sammanfogas med överdelen manuellt.

S/LAB ME:sh modeller

Kunden kommer att kunna välja mellan tre alternativ;

”Unique to me”: Här väljer man material på mellansula, drop och innersula. Samt höjd och vidd på överdel, yttersula och personlig design. Hela 768 färgkombinationer kan man välja på.

”Unique to our community”: Till en början kommer dessa skor tillverkas i samarbete med åtta återförsäljare i Frankrike och en i Belgien. De kommer att vara framtagna för att passa de lokala förutsättningarna för löpning.

Två Kilian Jornet modeller: Kilian själv var med och tog fram dessa modeller. De har samma specifikationer som orginalmodellernasom Kilian använder för träning och tävling. Dessa kommer i enbart en bredd.

Enligt Salomon så används bara en bråkdel av de moment som normalt krävs för att tillverka en sko, ca 30 moment för S/Lab ME:sh jämfört med 180 för en vanlig produktion.

Man använder också mycket färre delar och material i produktionen. Det minskar andel överblivet material efter produktion och målet är att man ska ha lättare att använda lokalt producerat material. Detta påverkar givetvis miljön positivt.

Det ska bli oerhört spännande att testa ett par personligt anpassade skor i framtiden och se om eller hur bra det kan bli!

Även om beställning inte är möjligt i Sverige ännu så kan du kika in på http://www.salomon.com/se/Slabmesh/ och testa att designa din egna sko.

 

 

Inlägget Salomon Me:sh dök först upp på Traillöparen.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.