5 saker angående kost som unga löpare måste tänka på

Det här med kost är alltid ett väldigt omdiskuterat ämne. Det finns så många olika tips och råd där ute gällande vad som är bäst att äta och hur man ska äta det samt när. För oss som idrottar så är kosten extra viktig att tänka på. Man brukar säga att man blir vad man äter. Jag vet inte hur sant detta är. Men jag är villig att påstå att det är sant att man inom idrotten presterar utefter vad och hur man äter. Det håller nog de flesta med om, även om vissa av oss kanske underskattar detta faktum ibland.

 

För oss som löper (och då menar jag inte vi som är hundar och har våran period) så finns det några huvudpunkter i kosten som blir extra betydande för att vi ska få energin att löpa snabbare och längre. Särskilt viktigt är detta för unga löpare som fortfarande växer och utvecklas.

 

Mat före träning

 

Det är viktigt att tänka på hur man äter och inte bara vad. Rekommendationer säger att man ska äta ett stort mål mat med mycket energi mellan 2 och 3 timmar före träning eller tävling. Detta mål ska främst innehålla kolhydrater av det långsamma slaget för att ge en jämn och fin blodsockernivå. Sedan bör man fylla på med ett litet mellanmål med kolhydrater av det snabbare slaget någon timme innan för att ge den där extra energikicken tätt inpå. Dessutom får man inte glömma att fylla på med vätska.

 

Mat efter träning

 

Det är lätt att falla för frestelsen att vräka i sig ett stort mål mat efter träning eftersom man oftast är som hungrigast just då. Men det man äter efter träningen kanske är det viktigaste målet, så även om Usain Bolt är din stora idol så ska du inte följa med honom till McDonald`s. Istället bör man äta ett mindre återhämtnings-mål direkt efter träningen och detta mål får gärna innehålla snabba kolhydrater så att cellerna snabbt får ny energi.

 

Kolhydrater

 

Energi är kanske det viktigaste för en löpare. Därför bör löpare äta mycket mer kolhydrater än en vad en icke-idrottande person äter. Minst 50% av det dagliga energiintaget bör komma från kolhydrater. Fullkorn, frukt och grönsaker är hälsosamma val av kolhydratkällor. Man bör se till så att man varierar dessa saker med pasta, ris och potatis och man bör även se till att man undviker energidrycker och skräpmat som förvisso ger snabb energi men sämre konsekvenser för kroppen. Mejeriprodukter med låg fetthalt är också bra källor för kolhydrater.

 

Proteiner

 

Proteiner är särskilt nödvändiga för personer som fortfarande växer och utvecklas. Det är svårt att säga exakt hur mycket protein som funkar för varje enskild ung löpare och det finns vissa risker med att överdriva intaget av protein. För att göra det enkelt för sig så bör man se till att man har med en del protein i varje måltid såsom ägg, magert kött, fisk eller baljväxter. En protein-shake då och då kan vara bra men det är som sagt onödigt att överdriva intaget.

 

Vitaminer och antioxidanter

 

Detta glöms lätt bort när man pratar om kost och om hur man ska äta. Antioxidanter används av kroppen för att försvara sig mot de fria radikalerna. Fria radikaler bildas delvis naturligt i kroppen för att bekämpa exempelvis bakterier, men även delvis genom träning, rökning, stress och luftföroreningar. För mycket fria radikaler kan leda till allvarliga sjukdomar såsom cancer och hjärtsjukdomar samt för tidigt åldrande, varför antioxidanter är så viktigt. A-, E- och C-vitaminer är exempel på antioxidanter som vi behöver. Detta får vi i oss främst genom grönsaker, och då gärna så färgglada som möjligt, d.v.s gröna, röda, gula och lila.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.