Har du hört talas om Runes skokirurgi?

skokirurgi_halkappa_11

Detta är inget nytt. Rune Larsson är en mycket erfaren och meriterad ultralöpare, och det nordiska rekord i 24-timmars löpning som han satte 1986 står sig än idag. Han har sedan länge tipsat om att man kan undvika att få besvär hälsenorna genom att avlägsna den hårda plasthälkappan ur sina skor.

På flera olika internetforum kan man läsa om folk som har blivit hjälpta med sina hälsenebesvär genom att ha modifierat sina skor. Tipsen är många, men jag finner det svårt att hitta pedagogiska instruktioner i kombination med tydliga bilder. Jag tog en del bilder när jag själv gav mig på detta och vill nu göra mitt bästa för att underlätta för dig som vill göra det här för första gången. Jag har med Runes medgivande sammanställt hans ord (från hans förra hemsida) med mina bilder. Jag hänvisar även till instruktionerna i Runes bok Löparglädje : från motion till ultradistans.

Eftersom manualen krävde en tydlig layout av text i kombination med bilder fick jag lov att skriva inlägget i pdf-format och skapa ett WordPress-konto för att publicera det. Att det blev en pdf är ju också praktiskt för dig som vill skriva ut det. Klicka på länken nedan för att ladda ner pdf:en.

skokirurgi-rune-larsson

Lycka till!

#världenssnabbastegitarrist

3 kommentarer till inlägget

1966 • Bålsta
#1
26 januari 2017 - 21:20
Tex Nike Free. Helt otroligt skön sko. Enda skorna jag haft som man nyköpta kan ta direkt ur kartongen och sätta på sig och genomföra ett Marathon utan minsta (skorelaterade-) bekymmer
Martin Jarbeck
1987 • Åkersberga
#2
26 januari 2017 - 22:52
Håller med er! Numera är det ju större utbud av modeller utan hård hälkappa än när Rune var som mest aktiv. Jag har dock upplevt att det rör sig om skor som även i övrigt är mindre uppbyggda. Själv trivs jag också bra i mer minimalistiska skor som original är mjuka i hälkappan. Mina Asics som jag utförde skokirurgi på har jag för att variera distanspassen. Med högre drop och mer dämpning belastar jag hälsenorna mindre.

Slipper man operera skorna är det förstås smidigast. Om man däremot funnit ett par skor som man i övrigt gillar kan det vara värt överväga ett ingrepp. Att köpa skor kan ju vara ett gissel. Grattis till er som hittar hem direkt. :)
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#3
27 januari 2017 - 04:20
Det finns ju även oss som fått problem långt senare (tex slemsäckar som plötsligt inte trivs längre). Då kan det ju vara kanon att prova detta, kanske helst på ett par gamla skor, och se om det blir bättre. Allt blir ju inte bra bara för att man pengar ut 1k på nya mjuka skor..

Med det sagt ska jag prova på mina gamla Asics. Däremot funkar kinvara 7 lika bra för mig som Nike freerun för Peter. Riktigt härligt att hitta skor som ibtr ger otroliga skavsår osv!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.