Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Ultravasan 2016.

Ultravasan 2016:

Lördagens resa från Berga By till Mora blev en tur att minnas på inte bara ett sätt, men vi tar det från början…

Min enda tanke om min ultravasa nummer två var att springa till första kontrollen Smågan (9,2 km.) minst två minuter snabbare än 2015. Och att gå under de magiska nio timmarna ner till Mora. Regnade lite vid start, men inget som gjorde mig blöt direkt. Men det skulle snabbt förändras skulle det visa sig.

Helt enligt min plan så hade jag tagit in 2 minuter & 24 sekunder till kontroll Nr. 1. Grusväg hela vägen upp, så det tilltagande regnet gjorde inte så mycket med tanke på underlaget.

Mot kontroll Mångsbodarna (14,3 km.) fortsatte jag bara rulla på i bekvämt tempo. Hade bestämt redan innan att det skulle bli lite av en ”vilosträcka” Gick bra, och hade till och med tagit in 1 minut & 12 sekunder till fram till den kontrollen.

Dags då för sträckan ner mot mot Risberg (10,8 km.) Regnet öste nu ner och underlaget blev allt mer tungsprunget. Kilometertiderna blev sämre och mina intjänade minuter åts upp allt eftersom, men jag krigade på så gott det gick utan att förta mig helt och hållet. +3 minuter & 36 sekunder hade dock förvandlats till -1 minut & 5 sekunder. Där någonstans började jag tvivla på att kunna ta mig under nio timmar. Visste dock att min uthållighet borde vara betydligt bättre än sist det begav sig, så än fanns en liten möjlighet att lyckas.

Mot nästa tidkontroll Evertsberg (12,4 km.) med tanken att inte vika ner mig. Klockan började ticka på med positiva kilometerangivelser igen, och jag fick nya krafter. Maratondistansen 42,2 passerades på 3:47:15. Och i Evertsberg låg jag 1 minut & 57 sekunder före fjolårets passering! Och jag kände mig plötsligt långt mycket piggare trots regnet och underlaget som vid det här laget gick allt annat än lätt att springa på!

Mot Oxberg, den längsta sträckan mellan två kontroller (15,0 km) Visste sedan tidigare att första 4,5 kilometrarna är lätta, raka och svagt sluttande nerförsbackar, så där tog jag igen mig med medvetet cirka 15 sekunder långsammare kilometertider mot föregående år. Kom ändå in till kontrollen med 6 minuter & 19 sekunder tillgodo.

Mot kontroll Hökberg (9,2 km.) Med en bra känsla i kroppen förutom mina tår som började ”sönderfalla”. Vädret blev lite bättre, regnet hade i det närmaste upphört och solen tittade fram. Vet fortfarande inte vem eller vad som ”dopade” mig, men det flöt på med en skön känsla, och vid kontrollen låg jag 9 minuter & 54 sekunder tillgodo!

Mot sista kontrollen innan mål Eldris (10,2 km.) och kroppen kändes fortfarande i bra skick, förutom då mina tår som protesterade hejvilt där inne i mina skor. Men med bara 19 kilometer kvar så hade det kvittat fullständigt om så fötterna skulle ha trillat av från mina ben! Sprang över sista mellantidskontrollen med en galet bra tillgodotid inför sista kilometrarna, 13 minuter & 17 sekunder!

Mot Mora (8,9 km.) med en helt underbar känsla i kroppen! Hade bestämt att ta det försiktigt för att om möjligt slippa krampen som jag fick föregående år vid sju-kilometersmarkeringen. Hann upp en man som sprang halv-vasan efter en kilometer som jag började prata med för att dra ner tempot. Efter ungefär två kilometer lämnade jag honom, det gick lite för långsamt för mig. Två kilometer innan mål hann jag ifatt en tjej som jag svamlade med i några minuter. Och helt plötsligt springer vi in på campingområdet och jag ser snart den där lilla puckelbron som vi ska över innan man vänder in mot upploppsrakan. Och först där och då inser jag att jag kommer att springa Ultravasan 2016 på under 8:45!

Önskar verkligen att jag skulle kunna förklara den där känslan som formligen flödar genom varenda cell i min kropp när jag ser målportalen, Systeryster och Annelie som supportat mig genom dessa nio mil.

Klockan stannar på otroliga 8:43:39 och jag vinner till och med min åldersklass 50-SWE! En magisk upplevelse som jag för lång tid framöver kommer att känna mig jäkligt stolt över…

3 kommentarer till inlägget

Susan H
1986 • Tumba
#1
22 augusti 2016 - 23:10
Galet starkt jobbat!!! Och stort grattis!
1987 • Gävle
#2
23 augusti 2016 - 06:34
Vilken prestation! Grymt jobbat! Grattis!
1962 • Skirknäs
#3
23 augusti 2016 - 09:27
Tack så mycket Susan och Kristoffer :-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.