Jooonas blogg

Vem är bäst?

Har du någonsin sett en knubbig kortväxt löpare som sprungit fort?

Och som dessutom passerat en vältränad långbent på upploppet i ett motionslopp?

Kanske har du blivit lite förvånad och hejat lite extra då, blivit lite glad för denne person? Det är väl bara positivt.

Men... varför är det så oväntat när personer med sådant utseende gör ett bra resultat? Om det tyder på att vi har högre förväntningar på den långe löparen, borde då inte detta kunna konstateras och diskuteras?

Vissa personer har turen att bli rejält långa, och att få just väldigt långa ben, nästan oproportionerligt gentemot överkroppen. I många sporter som exempelvis basket, handboll och höjdhopp, är det ofta en jättestor fördel att vara lång. Kolla bara på OS nu, hur många idrottare ser ut. Utom kanske i sporter som gymnastik, simhopp, samt sporter med motorer eller hästar.

Är det då rättvist att jämföra alla rakt av? Borde man kanske ta hänsyn till exempelvis längd? Kanske låter helt sjukt. Då finns det väl alltför mycket annat som också spelar roll?

Men skillnaderna i resultat är ofta oförnekliga. Och man gör officiellt redan uppdelningar i flera sportsammanhang, utifrån saker som kön och viktklass osv... Så kanske vore fler parametrar också intressanta inom just motionslopp? Om än inofficiellt bara för att se det intressanta i hur resultat kan kastas om?

Två personer med olika långa ben, kommer definitivt ofta få stora skillnader i resultat, särskilt i löpning. Den korte tvingas springa fler steg på samma sträcka och anstränger sig på så sätt mer än sin långe vän.

Så alla ni korta som springer skiten ur er tills ni skadar er... jag tror er, ni ger det verkligen ert allt! Var stolta och nöjda och ta hand om er! I mina ögon är ni bättre än många 185cm+ löpare som började springa igår och som får jättebra tider direkt.

Visst är det kul att de långa löparna hittat nåt de är "bra" på. Visst ska de vara stolta, men inte mer än en simmare som är född med rejäl simhud mellan tårna. Det är inget fel på dem heller dock, men jag förbehåller mig nog rätten att hålla den kortes prestation lite högre.

Varför inte införa fler data att fylla i här på sajten, som räknar om beroende på förutsättningar såsom längd, eller antal steg? Så att alla kan se på varandras löpardata och inte tänka bara att... "jaha den där är bäst", utan "jaha det är därför han är bäst". Vore intressant att lägga till i löparkalkylatorn åtminstone, om möjligt.

Men jag ska inte vara den som gör felet att döma bort någon på förhand! Många personer har bevisat att de kan, oavsett eventuella hinder, även om de i många fall fått kämpa hårdare. Självklart finns det många andra förutsättningar som gör en bra löpare. Kanske har korta personer massor av fördelar för sportande som jag förbisett, för de är inte generellt sämre på annat. Och självklart kan dessutom långa löpare ha motsättningar som jag inte nämnt. Alla är de ju inte bra på löpning!

Hur som helst får nog alla leva med sina förutsättningar, vare sig det handlar om längd eller annat, och skrälla istället.

Vill slutligen nämna att jag skriver detta med glimten i ögat, och vill inte ta ifrån någon sin glädje att springa och sporta! Alla som utmanar sig själva att springa så mycket som folk på denna sajt gör, är rejält ihärdiga, och träningsmängd i sig, utifrån kapacitet, är alltid beundransvärt oavsett tidsresultat. Dessutom ser nog inte många här så allvarligt ändå på sina prestationer när det gäller jämförelse med andra, utan de flesta tävlar väl mot sig själva, och tränar för hälsans skull, och vet sina förutsättningar bäst själva.

Men, en liiiten känga kan man väl få ge till er som alltid är "bäst"?

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.