Träningsmagi

En dag när min man fått träningstorka slängde jag till honom ett färdigt träningspass. På hans födelsedag och allt. Ett pass som vi fick köra på pt-utbildningen. Varför uppfinna hjulet igen varje gång? Det märkvärdiga med passet är att det är enkelt sammansatt och effektfullt. 300 workout. 10 övningar á 30 repetitioner. Ett helkroppspass som du kan göra väldigt mycket med. Antingen gör du övningarna kvickt, jobbar med tempo och fokusera på att få en bättre tid för varje gång, eller så jobbar du med att förändra svårighetsgraden och göra övningarna tyngre för varje gång. Eller en kombo på något vis. Men - inget slarv. God teknik. Kolla länkarna för hur övningarna utförs.

J jobbar i första hand med det första alternativet, snabbhet, men ändå med lite motstånd eftersom vi ändå har en del redskap att välja bland hemma, och har man dem hemma kan man lika gärna använda dem. På ett gym har du alla möjliga redskap att välja bland för att förändra svårighetsgraden, men tränar du hemma eller ute så behövs det inte så väldigt mycket egentligen. I stort sett bara en plats att kunna göra chins på och ett redskap för låg rodd (stång, gummiband, trx). Har du inte det? Välj någon annan övning. En vattenflaska kan åtminstone behövas. eller två, för efter chins, burpees, låg rodd och armpress/armhävning kan 0,5 kg vattenflaska i varje hand vara alldeles lagom tungt för 30 x axelpress.

Ok, nu ska han fixa en bra tid. Vad är "bra"? Jo, bättre för varje gång, tills det inte går snabbare. Då är det dags att höja nivån.

20150805_104659~2

Första passet är en ödmjuk start. Ok, en gång är ingen gång förutom att den sätter ribban. Lagt på minnet, men snabbt glömt. 19:28.

Andra passet. Ingen optimal träningsdag helt enkelt, men väl genomfört och att träningspasset höll på en längre tid ger ju bara mer egentligen, eller? 19:53.

Tredje passet. Nu börjar det hända grejer. Nervcellerna har kopplats på och börjat fatta hur detta går till. Lite bättre koll på hur övningarna utförs. Bättre övergång och förflyttning mellan övningarna. Lite bättre känsla för hur mycket han vågar ta i för att orka hela vägen. Bättre förberedelser också kanske. Tiden förbättras avsevärt.15:45.

Fjärde passet. Ännu en liten förbättring. Fantastiskt vad snabbt det går att få bättre kondition och styrka! Kanske redan dags att höja svårighetsgraden? 15:22.

Femte passet. Ett experiment. Jag kör igenom passet först. Jag har inte gjort det på länge nu. Krossar Js tid och drar till med 13:41. J har nu ett mål och lägger manken till ordentligt och satser och dundrar in på 12:18.

Effektfullt att ha något att kämpa för va?!

Om jag har genomfört passet eller bara skvätt lite vatten på mig och skrivit dit en tid på lappen för att trigga igång lite tävlingsinstinkt kan man aldrig så noga veta… Jag erkänner det känns i kroppen. Av 13 min och 41 sekunders högintensiv träning. Vad mer behövs?


Vill du testa? God teknik är a och o för säker träning. Kolla igenom beskrivningarna i länkarna ovan och av resten av övningarna här nedan. För att motivera dig ännu lite ytterligare - skriv en önskvärd tid på en post-it-lapp och sätt på spegeln.

Knäböj med hopp
Utfall med hantlar
Sumo squat
Russian twist
Hela världen runt. Ligg på mage. Blicken i mattan. Litet rygglyft. Armarna utsträckta framför dig. Ta en vattenflaska i ena handen och för bak armen mot rumpan Flytta över flaskan till andra handen bakom ryggen och för fram andra armen. Lämna över flaskan framför dig till första handen. Upprepa 15 gånger på varje sida. Byt sedan håll så att du lämnar över flaskan på motsatt vis.


 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.