Gjutning av skosulor från Footbalance

Jag var en av de som fick ett par formgjutna sulor att testa att springa med (ja, helt gratis. Insane, right? ;) ). Den sjätte maj fick jag gå till Intersport på Drottninggatan i Stockholm (sulorna görs på nästan vilket Intersport som helst, men just detta låg närmast för mig) och träffade killen som var ansvarig för skoavdelningen. Den första frågan han ställde var om jag pronerade, en retorisk fråga såklart eftersom det syntes väl, tydligen. 

Jag fick ta av mig både skor och strumpor, och ställa mig på en liten apparat med en glasskiva, spegel och ett grönt ljus som gjorde mina fötter gröna där jag fick kontakt med glasskivan. Tydligen så var min högra hålfot väldigt låg, jag hade en början på en hallux valgus  (klicka på länken för att läsa mer om du är intresserad) och fettkuddarna i mina hälar började krypa sakta men säkert utåt vilket skulle resultera i hälsporre om det inte fixades till. Det togs även bilder på hur mina fötter och ben positionerade sig när jag sprang (gjordes genom att jag stod still, sedan böjde på knäna) och det såg ärligt talat hemskt ut, så snedställda ben hade jag. Ungefär som på bilden nedan: 

Claes, den som hjälpte mig, hämtade ett par svarta sulor i modell MAX och stoppade in dem i en liten maskin och formade sulorna för att passa mina fötter. Just modellen MAX ”erbjuder mer stöd vid krävande aktiviteter. Är även lämpliga för lite kraftigare fritidsanvändare och idrottsutövare. Har en styvare kärna, designad för att ge mer stöd åt användare med tydlig överpronation. Även ett utmärkt val för alla som behöver mer stöd i stelare skodon, som fotvandrings- och bergsklättringskängor.” (taget från Footbalances hemsida). Claes valde en form på maskinen efter hur mina fötter såg ut, och jag hann se att det fanns fyra (tror jag) olika former: låg, hög, och två namn som jag inte riktigt såg. Min högra sula blev för låga fötter, och jag tror min vänstra också blev det då jag har liknande problem med min vänstra fot. Efter att sulorna formats i maskinen formades de även efter mina fötter. Claes lade in en kudde under främre trampdynan på min högra fot för att fixa till min hallux valgus, och varnade mig med "jag ställer om dina fötter helt nu, så du kommer få rejäl träningsvärk, bara så du vet" och ett lite ondskefullt skratt. 

Innan jag gick hem fick jag även testa ett par andra skor att springa i, som Claes tog fram just för mina fötter, och jag fick även provspringa skorna innan jag köpte dem. Mitt löpsteg blev även filmat utan de nya sulorna och i mina gamla skor, samt i mina nya skor med sulorna. Det såg hemskt ut utan sulor (typ som på bilden ovan) men med sulorna såg det mycket bättre ut! Mina ben var mycket rakare med sulorna. 

Claes förklarade också att ett snett löpsteg, som jag hade, kan bidra till benhinneinflammation (vilket jag har haft under en väldigt lång tid) samt eventuellt löparknä. Claes själv brukar springa och hade som nyårslöfte 2013 att han skulle springa en mil - något han gjorde den 31:a december 2013. Så han vet vad han pratar om när han pratar om löpning. Jag fick även tipset att göra excentriska tåhävningar när jag borstade tänderna (för att få in det i vardagen) för att stärka upp mina vader och området runt fotleden. 

Jag har inte kunna testa sulorna så mycket när det kommer till löpning, på grund av en envis förkylning, men jag har använt sulorna varje gång jag ska gå någonstans, och när jag står på jobbet. Jag gav mig precis ut på en liten löprunda, och precis som Claes sa så lär jag nog få ordentligt med träningsvärk på ställen där jag inte haft det förut! Jag hade inte så ont i mina benhinnor under passet, det var mest innan jag hunnit få upp värmen i benen som det ömmade, och det kändes så skönt att kunna springa utan att det gjorde ont!! 

 

Tack så jättemycket, jogg.se, för att jag fått den här möjligheten. Jag kommer att använda mina sulor tills det går hål på dem, mina ben kommer nog tacka mig! 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.