Kvinnor, idrott och maraton

I dag ska man tydligen uppmärksamma internationella kvinnodagen, men jag tyckte ändå att det var lite konstigt när några av killarna på sa jobbet grattis till mig. Återkom när jag fyller år eller har satt personbästa. För vad exakt är det de gratulerar till? Att jag är kvinna?

Tjej. Tant. Kärring.

Internationella kvinnodagen fyller ändå en funktion, åtminstone sett ur ett större perspektiv. För alla människor borde oavsett kön ha samma rättigheter. Även kvinnor ska få cykla, oavsett i vilket land de bor. Kvinnor ska få lära sig att simma och om de vill spela fotboll eller hockey ska de förstås få göra det. På samma sätt som att män ska få simma konstsim och åka konståkning. Om de vill.

Kvinnor och män är olika. Men har samma värde.

Och även om jag sällan funderar över de här frågorna är jag nånstans innerst inne så himla tacksam mot de kvinnor som tidigare år har kämpat för sin sak. Det är lätt att glömma att det fanns en tid när tjejer inte fick springa maraton och inte heller åka Vasaloppet.

Boston marathon är inte bara det häftigaste maratonlopp man kan springa – enligt en säker källa, jag har aldrig fått äran – utan också en del av kvinnornas kamp för att faktiskt få vara med på samma villkor som männen. Sida vid sida. Läs Sofia Hedströms fantastiska artikel. Och nån gång skulle jag vilja göra det, springa loppet för att ta tillvara på det som andra har kämpat för. Nu är jag långt från att kvala in så det lär dröja om det ens blir verklighet – och om mitt patellaknä kan bli helt nån gång. Jag klär inte i mustasch och basröst så jag är så tacksam mot mina föregångare för att jag i så fall slipper klä ut mig, tacksam för att jag faktiskt också får vara med och prestera precis som jag är. Och sen när jag har tagit mig i mål, då är det lämpligt att säga grattis till mig.

P1010089

Frankfurt marathon är inte som Boston, men det är ändå ett maraton.


3 kommentarer till inlägget

1967 • www.sapiens.se
#1
9 mars 2013 - 15:10
Boston är det finaste. :-)
1975 • Täby
#2
9 mars 2013 - 15:19
Boston är det finaste. Det som hindrar mig är inte att jag är kvinna utan att jag springer så förbaskat långsamt :-)
1967 • www.sapiens.se
#3
9 mars 2013 - 15:26
Det kommer, det kommer.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.