Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Joggkartan 3.0 - Välj utseende

Om sajtenIgår lanserade vi Joggkartan 3.0 – en uppdatering med så många funktioner att vi tänkte ägna veckan åt att punkt för punkt förklara hur det funkar. Vi börjar med den mest iögonfallande och kanske även mest användbara funktionen: möjlighet att själv välja utseende på sina kartor. Inställningarna för kartor får du fram genom att klicka på på knappen längst upp till höger.


Karttyper – med Joggkartan 3.0 kan du nu välja mellan flera olika karttyper:

Lantmäteriet är standardvalet som är gratis för alla besökare, även icke inloggade. På dessa kartor syns många av de mindre vägar och stigar som de andra kartorna kanske missar. Ett stort plus för dig som springer i skogen.

OpenStreetMap är tillgänglig helt gratis för alla inloggade medlemmar. Här har vi ofta inte riktigt lika mycket småvägar, men du har fördelen att du kan zooma in längre. Personligen tycker jag även den är den som ser snyggast ut och är mest överskådlig.

Google Maps är tillgängligt för alla Stjärnmedlemmar. Google erbjuder två typer av kartor: klassisk och satelitbilder. I vissa fall finns det lite fler vägar än OpenStreetMap och med samma möjlighet att zooma. Med Google kartorna kommer också funktionerna för höjkurvor och följ vägar (lanseras senare under veckan).

Kom ihåg att när du ritar en runda kan du växla mellan karttyperna för att på ett visst ställe kanske se den där speciella stigen etc.


Kartfärger
– helt nya val av den underliggande kartans utseende

I både Lantmäteriet och Open StreetMap har du möjlighet att förändra färgskala, kontrast med mera i kartorna vilket ibland kan göra det lättare att följa en runda eller hitta en väg. Klicka på kugghjulet under kartvalet för att se dessa inställningar. Vi har tagit fram fem olika färgskalor:

Standard ser ut ungefär så som du förväntar dig en karta. Naturen är grön, vägarna vita/gråa osv.

Dämpad tar bort lite av färgdjupet i kartan vilket kan göra det lättare att följa överliggande runda 

Gråskala är helt utan färger vilket gör att runda, etapper och kilometermarkeringar framträder väldigt tydligt

Soft – samma karta som den dämpade men med oskärpa adderat så att överliggande runda får fullt fokus

Mörk (eller Night mode som vi kallar den internt) är även den i gråskala, men inverterad vilket ger en snygg kontrast och gör att rundan framträder tydligt


Färg på rundan

Du kan välja mellan fem olika färger på dina rundor, både för att det är snyggt och för att olika färger på rundan såklart passar bättre eller säkrare till de olika kartfärgerna.


Visa/dölj markeringar – Det finns tre typer av markeringar som du kan välja att visa eller dölja på dina kartor:

Start/Mål visas som förväntat vid rundans första respektive sista punkt.

Kilometermarkeringar kan visas på alla pass och rundor. Om ett pass inte har etapper registrerat visas kilometermarkeringar som default.

Etappmarkeringar kan visas på de pass som har etapper registrerat. Tänk på att även om etapperna är baserade på kilometer så kan det diffa lite mot kilometermarkeringarna. Kartan utgår helt enkelt från den data som finns där medan klockan/telefonen går på GPS-distans.


Spara utsende
 

Stjärnmedlemmar kan välja att spara sitt favoritutseende på kartorna och få det som default både när de tittar på träningspass och ritar nya rundor.

13 kommentarer till artikeln

Rickard Andersson
1972 • Sollentuna
#1
16 mars 2020 - 19:10
Verkar intressant, jag lyckas dock inte byta karttyp!
Sitter med Mac, kanske har med saken att göra?
Rickard Andersson
1972 • Sollentuna
#2
16 mars 2020 - 19:32
Kör normalt webbläsaren Safari i Macen. Hoppade över till Chrome och då kunde jag byta karttyp. Kolla gärna om ni kan lösa det i Safari också!
1965 • Täby
#3
16 mars 2020 - 19:37
Oj! Riktigt vasst! :-)
1961 • Göteborg
#4
16 mars 2020 - 21:21
Rickard, jag märkte också tidigare idag att inställningarna inte visas i Safari på Mac. Ska se om jag kan luska ut vad problemet är. Safari i iPhone/iPad funkar som det ska.
1960 • Fiskevik, Arvika
#5
17 mars 2020 - 10:13
Suveränt snyggt gjort! Bra jobbat.
Har en fråga på funktionen Visa höjdkurva. Jag får fram den snyggt i mina aktiviteter. Via ikonen i både i den lilla och större kartan. När jag istället går in på fliken Rundor så finns ikonen "Visa höjdkurvor" på den större kartan, men det händer inget när jag trycker på den. Är det en funktion som kommer att finnas även under fliken Rundor eller har ikonen felaktigt smugit sig in där?
1961 • Göteborg
#6
17 mars 2020 - 10:38
Tack för berömmet, Per-Erik! :-)
Höjdkurvan ska absolut fungera även på rundor, och jag är helt säker på att den gjorde det när jag testade inför driftsättningen. Jag kollar upp vad som hänt.
1961 • Göteborg
#7
17 mars 2020 - 13:09
Sådär, nu är höjdkurvorna tillbaka på rundor. Jag hade råkat vara lite överambitiös när jag städade bort oanvänd javascript-kod. Som plåster på såren har jag nu lagt till höjdkurvor även i lilla kartan på Sök rundor-sidan. :-)
1960 • Fiskevik, Arvika
#8
17 mars 2020 - 13:16
Tummen upp! det var snabbt jobbat, tack.
Rebecka Svensson
1989 • Karlshamn
#9
17 mars 2020 - 18:22
Finns funktionen kvar där man vill att den följer vägar när man mäter rundan? :) Lyckas inte hitta den!
1961 • Göteborg
#10
17 mars 2020 - 18:38
Rebecka, den kommer att vara tillgänglig för stjärnmedlemmar senare i veckan. Jag sitter och programmerar för fullt! :-)
jon s
1976 • stockholm
#11
19 mars 2020 - 15:13
Tack för de nya kartorna!
Jag har för mig att det fanns en interaktion mellan diagrammen och kartan tidigare. Dvs, det gick att hovra över en punkt på diagrammet och samtidigt dök det upp en punkt på på kartan motsvarande positionen i diagrammet.
1961 • Göteborg
#12
19 mars 2020 - 15:27
jon s, det stämmer. Jag hoppas kunna få tillbaka den funktionen men det har hamnat en liten bit ner på prioriteringslistan. :-)
1961 • Göteborg
#13
6 april 2020 - 12:32
@jon s (och alla andra): Nu går det återigen att se positionen på kartan när man håller muspekaren över höjddiagrammet.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.